Iodura de potasiu si urgente radiologice:
1. Ce este iodura de potasiu si pentru ce se utilizeaza?
Daca exista o urgenta de radiatii la o centrala nucleara, cantitati mari de iod radioactiv ar putea ajunge in atmosfera, in aerul pe care il respiram. Acest lucru va poate rani glanda tiroida sau chiar provoca cancer tiroidian mai tarziu. Puteti respira iod radioactiv sau puteti manca alimente care contin o anumita cantitate de iod radioactiv. Cand luati suplimentul de iod, acesta va protejeaza glanda tiroida.
2. Cum functioneaza iodura de potasiu?
Cand iei doza de iodura de potasiu, iti incarca glanda tiroida cu iod si acest lucru o impiedica sa mai absoarba orice tip de iod radioactiv.
3. Ce grupa de varsta prezinta cel mai mare risc de expunere la iod radioactiv?
Copiii mici au cel mai mare risc. Am aflat acest lucru analizand copiii din Rusia și din alte zone care au fost expuși la iodul radioactiv din accidentul centralei nucleare de la Cernobil.
4. Cand trebuie luat?
Trebuie sa luati iod inainte sau imediat dupa ce sunteti expus la iod radioactiv. Il poti lua și 3 sau 4 ore mai tarziu, dar nu va fi la fel de util.
5. Cum voi afla daca ar trebui sa iau iod?
Daca exista o urgenta, veti auzi un anunt de la autoritatile locale sau centrale din domeniul sanatatii. Departamentul local de sanatate va va spune cand ar trebui sa incepeti sa luati si, de asemenea, va va spune cand puteti inceta sa il mai luati.
6. Iodul functioneaza in toate situatiile de urgenta cu radiatii?
Nu. Va va proteja doar de iodul radioactiv. Nu va protejeaza de alte tipuri de materiale radioactive. Iodul functioneaza foarte bine pentru a va proteja glanda tiroida. Cu toate acestea, va protejeaza doar tiroida, nu și alte parti ale corpului.
7. Ce se va intampla in caz de urgenta?
Vi se va spune ce actiuni, daca exista, ar trebui sa luati pentru a va proteja. Aceasta poate include parasirea zonei, ramanerea inauntru cu ferestrele inchise și/sau luarea iod.
8. Pot oamenii sa aiba reactii la iod?
In general, majoritatea persoanelor care au luat iod nu au avut nicio reactie (reactii adverse). Daca oamenii au avut o reactie, nu a durat foarte mult. In cateva cazuri, bebelușii au avut o reactie la nivelul tiroidei. Adultii care au avut reactiui, au avut probleme cu stomacul sau o eruptie cutanata. Autoritatile competente considera ca beneficiile luarii iodului sunt mult mai mari decat riscurile.
9. Exista oameni care nu ar trebui sa ia iod?
Majoritatea oamenilor pot lua iod, dar ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a-l lua. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa apara o urgenta. Nu este o idee buna sa luati daca aveti anumite afectiuni sau probleme medicale. Bebelușii trebuie supravegheati cu atentie daca iau.
10. Cat iod iau?
Adulti peste 18 ani: 130 mg
Intre 12-18 ani peste 68 kg: 130 mg
Intre 12-18 ani sub 68 kg: 65 mg
Intre 3-12 ani: 65 mg
Intre 1 luna-3 ani: 32 mg
Nou nascuti: 16 mg
11. Cat de des trebuie luat?
Iodul este util pentru aproximativ 24 de ore. Ar trebui sa continuati sa luati o data pe zi pana cand autoritatile din domeniul sanatatii va spun sa opriti sau ajungeti in afara zonei de urgenta.
*Sursa informatiilor: US Department of Health; Center for Drug Evaluation and Research; Centers for Disease Control and Prevention; World Health Organization
——————————————————————————————————————-
Despre Iod – articol informativ
Iodul este un mineral de care organismul uman are nevoie pentru producerea hormonilor tiroidieni. Acesti hormoni controleaza metabolismul si multe alte functii importante. Corpul are nevoie de hormonii tiroidieni pentru dezvoltarea armonioasa a sistemelor osos si cognitiv in timpul sarcinii si in copilarie. Este important ca organismul sa asimileze suficient, mai ales in cazul copiilor si al femeilor insarcinate.
Doza zilnica recomandata:
Cantitatea de iod de care are nevoie corpul depinde de varsta. Dozele zilnice recomandate sunt afisate mai jos:
Varsta | Doza recomandata |
Sugari 0-6 luni | 110 mcg |
Copii 7-12 luni | 130 mcg |
Copii 1-8 ani | 90 mcg |
Copii 9-13 ani | 120 mcg |
Adolescenti 14-18 ani | 150 mcg |
Adulti | 150 mcg |
Tinere insarcinate si femei | 220 mcg |
Femei aflate in perioada de alaptare | 290 mcg |
Alimentele care contin iod:
Iodul se gaseste in mod natural in anumite alimente si este, de asemenea, adaugat in sarea etichetata ca fiind “iodata”. Poti lua dozele recomandate consumand o varietate de alimente, printre care:
- Peste (precum codul si tonul), alge marine, creveti si alte fructe de mare care, in general, sunt bogate in iod.
- Lactate (precum laptele, iaurtul si branza) si produse obtinute din cereale (precum painea si cerealele integrale).
- Fructe si legume, desi concentratiile de iod din acestea depind de nivelul de iod din solul in care au fost cultivate si de fertilizantii folositi.
- Sare iodata. Totusi, alimentele procesate, precum supele la conserva, aproape niciodata nu contin sare iodata.
Ce fel de suplimente alimentare pe baza de iod exista?
Iodul este disponibil in suplimentele alimentare, de obicei sub forma de iodura de potasiu sau iodura de sodiu. Multe suplimente cu multivitamine si multiminerale contin acest mineral. De asemenea, mai exista si suplimentele nutritive pe baza de extract din alga marina Kelp, care contine acest mineral.
Cum pot sti daca preiau suficient din alimentatie?
Persoanele care ar putea prezenta deficit sunt:
- Cei care nu folosesc sare iodata. Adaugarea iodului in sare este cea mai raspandita metoda de a controla carenta. In momentul de fata, in aproximativ 70% din locuintele din intreaga lume se foloseste sarea iodata.
- Femeile insarcinate. Pentru a furniza suficient iod fatului, acestea au nevoie de un nivel de iod cu 50% mai mare prin comparatie cu restul femeilor.
- Persoanele care locuiesc in regiuni in care solul prezinta deficit de iod si care consuma predominant alimente locale. Aceste soluri produc culturi cu concentratii mici de iod. In general, printre regiunile cu soluri sarace in iod se numara zonele montane, precum si vaile raurilor.
- Cei care preiau cantitati reduse din alimentatie si care, de asemenea, consuma goitrogeni. Acestia sunt substante care interfereaza cu modul in care organismul foloseste iodul. Se gasesc in anumite alimente vegetale, cum ar fi soia si legumele crucifere, precum varza, broccoli, conopida si varza de Bruxelles. Consumate moderat, acestea nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru modul in care organismul asimileaza iodul.
Ce se intampla daca nu asimilez suficient iod?
Persoanele care prezinta carente din acest mineral nu pot produce cantitati suficiente de hormoni tiroidieni. Acest lucru poate cauza mai multe probleme. In cazul femeilor insarcinate, deficitul grav poate afecta permanent fatul, provocand tulburari de crestere, retard mintal si dezvoltare sexuala intarziata. Carentele de iod mai putin severe pot fi cauza unui IQ sub medie la sugari si copii si pot reduce capacitatea de concentrare si munca in cazul adultilor. Gusa, glanda tiroida marita, este de obicei un semn vizibil al deficitului de iod.
Care sunt efectele iodului asupra starii de sanatate?
Dezvoltarea fatului si sugarului
Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa asimileze suficient iod astfel incat bebelusii sa creasca si sa se dezvolte corespunzator. Copiii alaptati preiau iodul din laptele matern. Nivelul de iod din lapte depinde de aportul de iod al mamei.
Pentru un nivel adecvat dezvoltarii armonioase a fatului si sugarilor, se recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza sa foloseasca suplimente alimentare cu iod, cum ar fi suplimentele cu vitamine si minerale prenatale. In SUA si Canada, doza zilnica recomandata in sarcina si alaptare este de 150 mcg pe zi.
Functia cognitiva in copilarie
Deficitul sever din acest mineral in copilarie are efecte negative asupra dezvoltarii creierului si a sistemului nervos. Efectele unei carente mai putin severe in perioada copilariei sunt mai dificil de diagnosticat, dar acest deficit poate provoca usoare intarzieri in dezvoltarea neurologica.
Prin administrarea unor suplimente alimentare cu iod in cazul copiilor cu deficit mai putin sever, se pot imbunatati abilitatile de rationament si functia cognitiva generala. In cazul copiilor care locuiesc in zone cu deficit de iod, suplimentele alimentare par sa imbunatateasca dezvoltarea fizica si psihica.
Boala fibrochistica mamara
Desi nu este grava, aceasta afectiune cauzeaza noduli durerosi la nivelul sanilor. De obicei, afecteaza femeile aflate la varsta reproductiva, dar poate aparea si la menopauza. Suplimentele alimentare cu doze foarte mari de iod pot reduce durerea si alte simptome ale afectiunii fibrochistice mamare, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru. In astfel de cazuri, adreseaza-te medicului specialist inainte de a lua iod, deoarece, in doze mari, poate fi nociv.
Iod radioactiv, de la radiatiile nucleare
Accidentele nucleare pot elibera iod radioactiv in mediul inconjurator, marind riscul de aparitie a cancerului tiroidian in cazul persoanelor care au fost expuse, mai ales in cazul copiilor. Persoanele cu deficit de iod care sunt expuse iodului radioactiv prezinta un risc si mai mare de a dezvolta acest tip de cancer.
Iodul poate fi nociv?
Da, daca iei o doza prea mare. Nivelul prea mare poate cauza aceleasi simptome ca si deficitul, cum ar fi aparitia gusei (glanda tiroida marita). De asemenea, concentratiile prea mari pot provoca inflamarea glandei tiroide si aparitia cancerului tiroidian. Dozele prea mari (cateva grame, de exemplu) pot provoca senzatia de arsura la nivelul cavitatii bucale, gatului si stomacului; febra, crampe stomacale; stari de greata, varsaturi; diaree, puls slab si coma.
Limitele maxime pentru aportul de iod sunt afisate mai jos. Acestea nu se aplica in cazul persoanelor care iau iod din motive de ordin medical, sub supravegherea unui medic.
Varsta | Limita maxima |
Sugari 0-6 luni | Nu a fost stabilita |
Copii 7-12 luni | 200 mcg |
Copii 1-8 ani | 300 mcg |
Copii 9-13 ani | 600 mcg |
Adolescenti 14-18 ani | 900 mcg |
Adulti | 1100 mcg |
In ce fel interactioneaza iodul cu alte produse?
Suplimentele alimentare ce contin acest mineral pot interactiona sau interfera cu medicamentele pe care le folosesti. Iata cateva exemple:
- Suplimentele cu iod pot interactiona cu medicamentele pentru tiroida, folosite pentru tratarea hipertiroidismului. Administrarea simultana poate duce la producerea unei cantitati prea mici de hormoni tiroidieni.
- Administrarea de iodura de potasiu impreuna cu medicamentele pentru hipertensiune, cunoscute ca inhibitori ACE, poate creste nivelul de potasiu in sange pana la un nivel care poate fi nociv pentru organism.
- Cantitatea de potasiu din sange poate creste prea mult si daca administrezi iodura de potasiu impreuna cu produse diuretice care economisesc concentratiile de potasiu.
Spune-i medicului sau farmacistului despre suplimentele alimentare si medicamentele pe care le folosesti. Iti va spune daca acele suplimente pot interactiona sau interfera cu medicamentele prescrise, sau daca medicatia poate interfera cu modul in care organismul tau absoarbe, foloseste sau descompune nutrientii.
Iodul si alimentatia sanatoasa
Ar trebui sa preiei cea mai mare parte a nutrientilor din alimentatie. Alimentele contin vitamine, minerale, fibre si alte substante benefice pentru starea de sanatate. Intr-unele cazuri, alimentele fortifiate si suplimentele pot furniza nutrientii care, altminteri, ar putea fi consumati in cantitati insuficiente.
Comenteaza