Beneficiile cunoscute

Faptul ca broccoli reprezinta o sursa importanta de nutrienti pentru organism nu mai este de mult o noutate. Sarac in glucide si proteine, broccoli contribuie la refacerea rezervelor de minerale, tocmai datorita varietatii de saruri minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu) si de microelemente pe care le contine.

Concentratia ridicata de vitamina C il transforma intr-o leguma indispensabila pentru prevenirea unor maladii mai mult sau mai putin grave, precum osteoporoza, ictusul sau bolile cardiovasculare.

Broccoli este indicat pentru depurarea organismului.
Compusii sulfurosi ce-i confera gustul usor amar, sunt responsabili in principal de depurarea ficatului. Mai exact, reusesc sa actioneze pentru eliminarea excesului de grasimi si de toxine gazduite de ficat. Din acest motiv, broccoli se recomanda in prevenirea si in tratarea steatozei hepatice (”ficatul gras”).

Continutul de sulforafan joaca un rol important in lupta impotriva celulelor cancerigene. In urma cercetarilor medicale s-a constatat ca exista o anumita legatura intre legumele din familia cruciferelor (precum varza, conopida, broccoli) si diminuarea riscurilor de aparitie a unor tumori de prostata, la plamani sau la vezica urinara.

Consumul de broccoli ajuta si la mentinerea sanatatii pielii. De altfel, vitamina A este esentiala pentru piele, contribuind la formarea colagenului (responsabil de elasticitatea tesutului cutanat) si a retinolului (atenueaza profunzimea ridurilor).

Bogatia de fibre vegetale include broccoli in categoria alimentelor indicate pentru prevenirea problemelor digestive de genul constipatiei cronice. Sursa excelenta de antioxidanti, broccoli ajuta la intarirea sistemului imunitar si totodata la combaterea unei bacterii rezistente ce colonizeaza mucoasa gastrica. Este vorba despre Helicobacter Pylori, responsabila de ulcer si gastrita.

Beneficiile mai putin cunoscute

Acestor proprietati arhi-cunoscute li se adauga cele mai nou descoperite in urma ultimelor studii efectuate de cercetatorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore (statul Maryland, SUA) si publicate in revista Cancer Prevention Research. Este vorba despre extraordinara putere pe care o au broccoli de a depura organismul de excesul de toxine acumulate din cauza smogului din atmosfera.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, poluarea reprezinta una dintre cele mai neiertatoare cauze de mortalitate. Anual, circa 7 milioane de oameni trec in ”lumea celor drepti” din pricina factorilor poluatori.

Echipa de medici americani a coordonat un studiu referitor la beneficiile depurative si detoxificante pe care le au broccoli. Cercetarile s-au desfasurat in China si au implicat un lot de 291 de persoane, locuitori ai uneia dintre cele mai poluate zone.

Pe tot parcursul celor 12 saptamani de observatii atente, participantii la evenimentul medical au consumat o bautura concentrata pe baza de broccoli. Rezultatele de altfel promitatoare au confirmat imbunatatirea starii de sanatate a voluntarilor ce au luat parte la experiment.

Masurand apoi nivelurile substantelor poluante din sange si urina, echipa medicala a constatat o crestere a ratei de evacuare a produsilor nocivi din corp. Inca din prima zi, procentele de eliminare a benzenului si a acroleinei au crescut cu 61 % si respectiv cu 23 %, depurand astfel organismul.

Actiunea depurativa pe care o are aceasta leguma se datoreaza sulforafanului, un compus vegetal recunoscut deja pentru virtutile sale anticacerigene si antiinflamatorii. Si nu este o intamplare faptul ca tot mai multi nutritionisti recomanda consumul de broccoli in orice dieta alimentara echilibrata.

Recomandari preparare

Broccoli nu se numara printre legumele ce pot fi consumate in stare cruda, dar fiind termosensibili, in urma procesului de fierbere se risca pierderea unor compusi importanti.

Pentru a le mentine valorile nutritionale este recomandat sa fie prelucrati prin fierbere, fiind tinuti in apa clocotita cel mult 10-15 minute. Pentru cine prefera sa-i coaca pe o baie cu aburi, pierderile de nutrienti inregistreaza un maxim de 20 de procente.

Selectare si depozitare

Broccoli proaspat poate fi disponibil pe tot parcursul anului. In piata, alegeti buchetele proaspete, stralucitoare, compacte, cu textura ferma si cu o aroma bogata.

Evitati-le pe cele cu buchetele supramaturate, cu muguri de flori galbeni, ramificatii excesive si tulpini goale. Cumparati, dacă este posibil, din agricultura ecologică pentru a obtine beneficii maxime pentru sanatate.

Odata ajuns acasa, clatiti-l scufundandu-l cu capul in jos an apa cu sare timp de pana la 30 de minute și apoi spalati din nou in apa rece curenta inainte de a fi folosit la gatit pentru a indeparta orice reziduuri de pesticide si murdarie. Curatati broccoli in acelasi mod ca orice alta verdeata, cum ar fi spanacul.

Mananca broccoli cat timp este proaspat. in caz contrar, puneti-l la frigider invelit intr-o punga cu fermoar unde se poate pastra bine cateva zile.

Broccoli (Brassica oleracea var. italica), proaspat, crud, Valori nutritive per 100 g

Principiu activValoare nutritionala% of DZR
Energie34 Kcal1.5%
Carbohidrati6.64 g5%
Proteine2.82 g5%
Grasime totala0.37 g1%
Colesterol0 mg0%
Fibre dietetice2.6 g7%
Vitamine
Folati63 mcg16%
Niacina B30.639 mg4%
Acid Pantotenic B50.573 mg12%
Piridoxina B60.175 mg13%
Riboflavina B20.117 mg9%
Tiamina B10.071 mg6%
Vitamina A623 IU21%
Vitamina C89.2 mg149%
Vitamina E0.17 mg1.5%
Vitamina K101.6 mcg85%
Electroliti
Sodiu33 mg2%
Potasiu316 mg7%
Minerale
Calciu47 mg5%
Cupru0.049 mg5.5%
Fier0.73 mg9%
Magneziu21 mg5%
Mangan0.210 mg9%
Fosfor66 mg9%
Seleniu2.5 mcg5%
Zinc0.41 mg4%
Fitonutrienti
Beta Caroten361 mcg
Alfa Caroten15 mcg 
Beta Crypto-xanthin1 mcg
Luteina-zeaxantina1403 mcg
Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.