• una dintre cele mai importante surse de licopen, un puternic antioxidant
  • conțin numai 18 calorii la 100 g

Beneficii pentru sănătate

Roșia este unul dintre fructele (frecvent utilizată ca și o legumă) cu cel mai scăzut nivel de calorii, conținând doar 18 calorii la 100 de grame. Cu toate acestea, ele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine. Datorită beneficiilor lor multiple, sunt adesea recomandate de către dieteticieni și nutriționiști în curele de scădere a colesterolului și în programele de pierdere în greutate.

Este dovedit științific că antioxidanții prezenți în roșii oferă protecție împotriva cancerului, inclusiv a cancerului de colon, de prostată, de sân, endometrial, pulmonar și în tumorile pancreatice.

Licopenul, un antioxidant din clasa flavonoidelor, este prezent în cantități însemnate în roșii. Soiurile de roșii sunt concentrate în special în acest antioxidant. Împreună cu carotenoizii, acesta are capacitatea de a proteja celulele și alte structuri ale corpului de radicalii liberi de oxigen. Studiile au arătat că licopenul previne deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la razele ultraviolete (UV) și oferă protecție împotriva cancerului de piele. Pepenele roșu si Grapefruitul rosu este, de asemenea, o sursă importantă de licopen.

Zeaxantina este un alt compus bogat în flavonoizi prezent în mod abundent în aceste legume. Zeaxantina ajută la protejarea ochilor de “degenerescența maculară atribuită vârstei” (ARMD).

Aceste fructe conțin cantități semnificative de vitamina A și flavonoizi antioxidanți, cum ar fi betacaroten și alfacaroten, xantofilele și luteina. Acești compuși bogati în pigmenți au dovedit că au proprietăți antioxidante care ajută la menținerea vederii, menținerea sănătății membranelor mucoase și a pielii, și a sănătății oaselor. Consumul de legume și fructe naturale bogate în flavonoizi este recunoscut pentru protejarea organismului împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale.

În plus, ele sunt o sursă bună de vitamina C (asigură 16% din cantitatea zilnică recomandată la 100 de grame). Consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și să elimine radicalii liberi.

Roșiile proaspete sunt foarte bogate în potasiu (100 de grame conțin 237 mg de potasiu și doar 5 mg de sodiu).

Ele conțin cantități moderate și de folat, precum tiamina, niacina, riboflavina, dar și unele minerale esențiale, cum ar fi fierul, calciul și manganul.

Roșiile crude au o valoare ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, adică puterea antioxidantă) de aproximativ 367 micromoli TE la 100 de grame (în această zonă se află și ananasul cu 385 și pepenele galben cu 315).

Descriere roșii

Roșia, un fruct nutritiv frecvent utilizat ca și o legumă, este un alt cadou minunat al naturii. Fructele au atras atenția prin incredibilele sale beneficii fitochimice. Interesant este faptul că roșia oferă mai multe beneficii și are mai multe calități decât un măr!

Din punct de vedere botanic, leguma aparține familiei Solanaceae, denumirea științifică fiind Lycopersicon esculentum.

Acest fruct exotic de toate anotimpurile este nativ din America Centrală și a fost cultivat încă dinainte de azteci, iar după exploratorii spanioli le-au introdus peste tot în lume.

Există multe sute de soiuri, de tipuri și dimensiuni diferite, fie organice, hibride sau modificate genetic. Cele mai cultivate producții sunt cu cele roșii, dar există și o serie de culturi de culoare galbenă, portocalie, roz, violet, verde sau alb.

Roșiile sunt din ce în ce mai populare, în special în rândul producătorilor organici. Soiurile moștenite de familie tind să producă mai multe fructe naturale și aromate. Tomatele sunt acum cultivate în întreaga lume.

Roșiile cherry (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) sunt mici, rotunde, de dimensiuni puțin mai mari decât cireșele. Fructele sunt populare în regiunile mediteraneene.

Cumpărarea și păstrarea

Fructele proaspete, coapte au o culoare roșu aprins, foarte atrăgătoare și au un gust bogat, dulce. În piețe, cumpărați fructe proaspete, ferme, de dimensiuni uniforme sau nu. Evitați-le pe cele cu suprafața ridată, cu pete decolorate și pe cele moi.

Roșiile proaspăt cumpărate, ferme, pot fi plasate într-un loc răcoros, la întuneric, și chiar și la temperatura camerei timp de 2-3 zile. Cu toate acestea, roșiile coapte sunt una dintre legumele ușor perisabile și ar trebui să fie depozitate în frigider. Folosiți-le în timp ce acestea sunt proaspete pentru a obține beneficii complete de vitamine și antioxidanți.

Idei de preparare

Soiurile hibride sunt de obicei tratate cu soluții insecticide folosite pentru a îndepărta dăunătorii. Prin urmare, spălați-le bine în apă rece pentru a îndepărta praful, solul și orice insecticid rezidual/fungicide.

Înainte de tăiere, se îndepărtează cotorul din partea superioară.

Cele crude se folosesc în general la pregătirea murăturilor pentru iarnă, însă în zonele mediteraneene se folosesc și în combinație cu alte legume la prepararea ciorbelor.

Cea mai cunoscută metodă de folosire a roșiilor este în salate.

Din roșii proaspete stoarse se prepară sucuri ce se beau ca atare cu sare și piper sau în prepararea cocktailurilor.

Soiurile organice conțin de 3 ori mai mult licopen în comparație cu cele non-organice.

Contraindicații si precauții

În general, roșiile sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor atunci când sunt consumate în cantități moderate. Cu toate acestea, există câteva contraindicații și precauții pe care ar trebui să le iei în considerare.

Ca multe dintre fructele cu semințe, și roșiile au un nivel alergenic ridicat. Reacțiile alergice la tomate pot apărea uneori cu simptome cum ar fi ochii roșii și inflamați și mâncărimi ale pielii, nas înfundat, tulburări gastro-intestinale cum ar fi dureri abdominale, vărsături și diaree.

Roșiile sunt ușor acide și pot irita stomacul la unele persoane cu sensibilitate gastrică sau reflux gastroesofagian. Dacă ai astfel de probleme, este posibil să trebuiască să limitezi consumul de roșii sau să le combini cu alte alimente pentru a reduce aciditatea.

Roșiile conțin o cantitate moderată de oxalat, care poate contribui la formarea calculilor renali la anumite persoane predispuse la această afecțiune. Dacă ai antecedente de calculi renali sau ai fost sfătuit să limitezi consumul de oxalat, este posibil să trebuiască să limitezi și consumul de roșii.

Valori nutriționale roșii

Roșiile (Lycopersicon esculentum), proaspete, valori nutriționale pentru 100 g

Ce conțin

Principiu activ Cantitate nutrienți Procent DZR
(doza zilnica recomandată)
Energie 18 Kcal 1%
Carbohidrați 3.9 g 3%
Proteine 0.9 g 1.6%
Grasime totală 0.2 g 0.7%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 1.40 g 4%
Vitamine    
Acid folic 15 mcg 4%
Piridoxina (B6) 0.080 mg 6%
Vitamina C 13 mg 16%
Vitamina A 833 IU 28%
Vitamina E 0.54 mg 4%
Vitamina K 7.9 mcg 6.5%
Electroliți    
Sodiu 5 mg >1%
Potasiu 237 mg 5%
Minerale    
Calciu 10 mg 1%
Fosfor 24 mg 3%
Fier 0.3 mg 4%
Magneziu 11 mg 3%
Mangan 0.15 mg 6.5%
Zinc 0.17 mg 1.5%
Fitonutrienți    
Betacaroten 449 mcg
Luteina si zeaxantina 123 mcg
Alfacaroten 101 mcg
Licopen 2573 mcg
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.