– sursa foarte buna de vitamina K 63% din DZR/100g
– contine doar 25 de calorii/100g
– bogata in compusi puternic antioxidanti
Varza – Beneficiile pentru sanatate
Varza este incredibil de hranitoare si cu toate acestea este foarte saraca in grasimi si calorii, 100 g de frunze oferind numai 25 de calorii.
Varza este un depozit incredibil de substante fito-chimice, cum ar fi tiocianatii, indol-3-carbinol, luteina, zeaxantina, sulforafan, si isothiocyanates. Acesti compusi sunt puternici antioxidanti cunoscuti pentru protectia pe care o ofera organismului impotriva cancerului de san, de colon, cancerului de prostata si ajuta la reducerea nivelului colesterolului LDL sau “colesterol rau” din sange.
Varza proaspata este o sursa excelenta de antioxidanti naturali, in special de vitamina C, oferind 36,6 mg sau aproximativ 61% din DZR la fiecare 100 g. Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si al radicalilor liberi.
Puterea antioxidanta totala masurata in termeni de capacitate de absorbtie a radicalilor de oxigen (valoare ORAC) este de 508 micromol TE/100 g.
Varza rosie contine si mai mult, aproximativ 2252 umol TE/100 g.
De asemenea, este bogata in vitamine esentiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B-5), piridoxina (vitamina B-6) si tiamina (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale deoarece organismul nostru nu le poate produce, deci are nevoie de surse externe pentru a reface depozitele.
Aceasta contine de asemenea, o cantitate adecvata de minerale precum potasiu, mangan, fier, magneziu.
Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corporale, care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale.
Manganul este folosit de corp ca si un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.
Fierul este necesar pentru formarea de celule rosii din sange.
Varza este o sursa foarte buna de vitamina K , furnizand aproximativ 63% din DZR la 100 gr.
Vitamina K are rol potential in metabolismul osos, deci, o cantitate suficienta de vitamina K in dieta va ofera oasele sanatoase. In plus, vitamina-K, a stabilit un rol in vindecarea pacientilor cu boala Alzheimer, prin limitarea leziunilor neuronale din creierul lor.
Alte informatii
V-ati intrebat vreodata care ar fi secretul poporului chinez pentru tineretea vesnica? Aici aveti raspunsul! Este varza!
Face parte din marea familie numita “Brassica” , care include de asemenea varza de Bruxelles, conopida, varza chinezeasca, varza rosie, si broccoli. Denumirea stiintifica: Brassica oleracea.
Aceasta este formata din grupuri de frunze rigide, suprapuse una peste alta in straturi compacte, dandu-i o forma rotunda sau globulara. Mai multe soiuri sunt cultivate in intreaga lume, inclusiv verde, violet, chinezeasca sau de Bruxelles
Cumpararea si pastrarea
Cu toate ca varza este o cultura specifica sezonurilor calde, ea poate fi gasita in supermarket-uri si piete pe tot parcursul anului.
Atunci cand cumperi, alegele pe cele cu frunze de o culoare verde intens, dure, fara semne de mucegai sau ofilite.
Cu toate ca este ideal sa consumati varza imediat dupa cumparare, ea poate fi depozitat in frigider si isi va mentine toate calitatile pana la o saptamana.
Metode de preparare si servire
Pentru a o pregati, taiati capatul tijei si aruncati orice frunza uscata din stratul exterior. Se spala si se taie in doua jumatati egale, apoi se taie frunzele cum doriti, in functie de retete.
Iata cateva sfaturi de servire:
Cel mai des, varza se taie feliute subtiri, ca niste taitei, se freaca cu sare, se asezoneaza cu ulei si otet sau suc de lamaie si se serveste ca si salata.
Din frunzele de varza, fie ea proaspata sau murata, se prepara niste role umplute cu carne, numite sarmale.
Varza calita cu ceapa si suc de rosii, fiarta la foc mic poate fi o garnitura grozava la orice tip de friptura.
Atat in Europa, cat si in China, este foarte populara supa de varza, fie varza proaspata dreasa cu suc de lamaie sau bors, fie varza murata, acrita cu sucul in care sa murat varza.
Date nutritionale
Varza (Brassica oleracea), proaspata, Valori nutritive per 100 g | ||
Principiu activ | Valoare nutrient | Procent DZR |
Energie | 25 kcal | 1% |
Carbohidrati | 5.8 g | 4% |
Proteine | 1.3 g | 2% |
Grasime totala | 0.1 g | 0.5% |
Colesterol | 0 mg | 0% |
Fibre alimentare | 2.50 mg | 6% |
Vitamine | ||
Acid folic | 53 µg | 13% |
Niacina (B3) | 0.234 mg | 1.5% |
Acid pantotenic (B5) | 0.212 mg | 4% |
Piridoxina (B6) | 0.124 mg | 10% |
Riboflavina (B2) | 0.040 mg | 3% |
Tiamina (B1) | 0.061 mg | 5% |
Vitamina C | 36.6 mg | 61% |
Vitamina A | 98 IU | 3% |
Vitamina E | 0 mg | 0% |
Vitamina K | 76 µg | 63% |
Electroliti | ||
Sodiu | 18 mg | 1% |
Potasiu | 170 mg | 3.5% |
Minerale | ||
Calciu | 40 mg | 4% |
Zinc | 0.18 mg | 1.5% |
Fier | 0.47 mg | 6% |
Magneziu | 12 mg | 3% |
Mangan | 0.160 mg | 7% |
Fosfor | 26 mg | 3.5% |
Fitonutrienti | ||
Beta-caroten | 42 µg | — |
Alfa-caroten | 33 µg | — |
Beta-cripto-xantin | 0 µg | — |
Luteina-zeaxantina | 30 µg | — |
Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.
Leave A Comment