Curcuma longa, cunoscută și sub numele de turmeric, este o rădăcină tropicală utilizată în mod obișnuit în bucătăria indiană și este cunoscută pentru culoarea sa galbenă intensă. Este adesea folosită în produsele de sănătate, deoarece conține curcuma, un antioxidant puternic care are numeroase beneficii pentru sănătate.

Curcuma a fost studiata în legătură cu o serie de afecțiuni, cum ar fi artrita, diabetul, cancerul și Alzheimer. Este, de asemenea, utilizat ca un supliment alimentar și poate fi găsit sub formă de capsule sau pulbere. În timp ce curcumina are potențialul de a fi benefic pentru sănătată, este important să se vorbească întotdeauna cu un medic înainte de a începe orice terapie cu un supliment nou.

Iată câteva dintre efectele cunoscute ale curcuma:

  1. Este un agent antiinflamator puternic care poate ajuta la reducerea durerii și inflamației asociate cu diferite afecțiuni, cum ar fi artrita.
  2. Poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și poate ajuta la prevenirea problemelor digestive, cum ar fi indigestia și constipația.
  3. Studiile au arătat că curcuma poate avea efecte pozitive asupra funcției cognitive și poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și atenției.
  4. Curcuma poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă.
  5. Studiile au arătat că curcuma poate ajuta la prevenirea sau întârzierea dezvoltării unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, cancerul de sân și cancerul de prostată.

Compozitie chimica

Cele mai importante componente ale turmericului sunt curcuminoidele, care includ: curcumina, demetoxicurcumina si bisdemetoxicurcumina. Cea mai intens studiat este curcumina, care reprezinta, in medie, 3.14% din pulberea de turmeric. In plus, mai contine uleiuri volatile, zaharuri, proteine si rasini.

Curcumina este o substanță activă din turmeric, care este folosită în mod tradițional în medicina ayurvedică și chineză pentru proprietățile sale medicinale. Este un compus polifenolic de culoare galbena-portocalie și este cel mai bine cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante puternice.

Curcuma beneficii pentru sanatate

Indienii au folosit curcuma timp de mii de ani. Cercetarile recente au aratat ca locuitorii Indiei au avut dreptate in privinta proprietatilor medicinale ale curcumei.

1. Efecte antiinflamatoare si antioxidante

Ingredientul activ din compozitia turmericului, curcuma, are proprietati antiinflamatoare si dezinfectante. Acest lucru explica actiunea vindecatoare a turmericului atunci cand este aplicat pe taieturi si julituri (escoriatii). De asemenea, curcuma este si un puternic antioxidant. Antioxidantii se hranesc cu moleculele denumite radicali liberi, care deterioreaza membranele celulare, manipuleaza ADN-ul si pot cauza moartea celulelor. Antioxidantii combat radicalii liberi si pot reduce sau preveni unele dintre daunele provocate de catre acestia.

Bromelina imbunatateste absorbtia si efectele antiinflamatoare ale curcuma, motiv pentru care este deseori combinata cu extractul de turmeric.

Ca antiinflamator natural, turmericul amelioreaza simptomele neplacute in cazul bolnavilor de artrita, osteoartrita si artrita reumatoida. De asemenea, poate incetini progresia sclerozei multiple.

2. Favorizeaza digestia

Proprietatile detoxifiante ale turmericului contribuie la o digestie sanatoasa si favorizeaza controlul greutatii corporale. Studiile au aratat ca turmericul ajuta la reducerea colesterolului “rau” (LDL) din ficat si imbunatateste functia hepatica. Datorita actiunii detoxifiante si antiinflamatoare, turmericul este folosit ca supliment alimentar pentru ameliorarea disconfortului in cazul sindromului colonului iritabil si al afectiunilor stomacale. Totusi, nu este util in tratamentul ulcerului. De fapt, s-a dovedit ca poate mari cantitatea de acid din stomac, agravand boala.

Indigestie

Curcuma stimuleaza vezica biliara, favorizand productia de bila, despre care se crede ca ajuta la imbunatatirea digestiei. Printre efectele benefice ale turmericului se numara reducerea gazelor si a balonarii in cazul indigestiei.

Colita ulcerativa

Curcuma poate ajuta la intrarea in remisie a bolnavilor de colita ulcerativa. Aceasta este o afectiune cronica a tractului intestinal, ale carei simptome tind sa recidiveze. In urma unui studiu efectuat pe durata a 6 luni, un grup de bolnavi a folosit suplimente pe baza de curcuma impreuna cu tratamentul obisnuit, in timp ce altui grup i s-a administrat doar un placebo. Persoanele care folosisera curcuma au inregistrat o rata mai redusa a recidivei.

3. Afectiuni cardiovasculare

Cercetarile au aratat ca turmericul poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, adica formarea placii care poate bloca arterele si provoca infarctul si accidentul vascular cerebral.

Curcuma din turmeric reduce nivelul a doua enzime cu caracter inflamator, si anume LOX si COX-2. Acest lucru stopeaza colectarea trombocitelor care pot provoca formarea cheagurilor de sange.

In cadrul testelor pe animale, extractul de turmeric a redus nivelul colesterolului si a impiedicat depunerea colesterolului “rau” (LDL) pe vasele de sange. Totusi, in urma unui studiu pe subiecti umani, care a presupus administrarea a pana la 4 grame de curcuma pe zi, s-a constatat ca aceasta nu influenteaza concentratiile colesterolului.

4. Contribuie la prevenirea si tratarea cancerului

Utilizarea turmericului poate ajuta la incetinirea si prevenirea multor forme de cancer. Curcuma incetineste raspandirea celulelor canceroase. Studiile au aratat ca turmericul poate fi util in prevenirea raspandirii cancerului de san catre plamani. Poate ajuta la prevenirea cancerului de colon, iar un studiu efectuat in 2008 arata ca poate fi benefic in prevenirea cancerului pancreatic.

Folosit in combinatie cu alte alimente, proprietatile benefice ale turmericului pot fi amplificate. Combinat cu conopida, turmericul poate preveni cancerul la prostata. Ceapa poate spori efectele turmericului in ce priveste prevenirea cancerului la colon. De asemenea, Curcuma longa contribuie la prevenirea melanomului si reduce riscul de aparitie a leucemiei in cazul copiilor.

5. Afectiuni neurodegenerative

Proprietatile antioxidante, antiinflamatoare si circulatorii ale turmericului ar putea fi utile in prevenirea si tratarea unor afectiuni neurodegenerative cum ar fi Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla etc.

Turmericul poate preveni si incetini progresia Alzheimerului prin indepartarea placii amiloide de la nivelul creierului. Impiedica acumularea amiloidului A care poate duce la formarea placii cauzatoare de complicatii.

6. Alte utilizari

De asemenea, curcuma mai este utilizata in urmatoarele cazuri: migrene, bronsita, raceala, afectiuni ale plamanilor, fibromialgie, lepra, febra, disconfort in perioada menstruatiei, iritatii la nivelul pielii, recuperarea dupa interventii chirurgicale, depresie, uveita anterioara (inflamatie oculara, care cuprinde atat irisul, cat si corpul ciliar), retentie de lichide, paraziti intestinali, afectiuni autoimune ( lupus), tuberculoza, inflamatia vezicii urinare si afectiuni ale rinichilor.

Unele persoane aplica turmeric pe piele in caz de dureri, entorse si umflaturi, vanatai, intepaturi de lipitori, infectii la nivelul ochilor, acnee, afectiuni inflamatorii la nivelul epidermei , leziuni ale pielii sau la nivelul cavitatii bucale, rani infectate sau afectiuni gingivale.

Administrare:

Dozele recomandate pentru adulti:

Radacina tocata: 1.5-3 g pe zi

Radacina uscata: 1-3 g pe zi

Pudra standardizata (curcuma): 400-600 mg de 3 ori pe zi

Extract lichid (1:1): 30-90 picaturi pe zi

Tinctura (1:2): 15-30 picaturi de 4 ori pe zi

Suplimentele cu turmeric nu se recomanda minorilor intrucat nu au fost testate efectele asupra copiilor.

Este important de reținut că, deși curcuma poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, acestea sunt încă în curs de cercetare și sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege în întregime modul în care poate fi utilizată în mod eficient în tratamentul diferitelor afecțiuni.

Ce este turmericul (curcuma)

Turmericul sau Curcuma longa (sofranul indian) este o planta erbacee perena care creste din bulbi. Face parte din familia ghimbirului (Zingiberaceae) si este originara din Sudul Asiei, avand nevoie de temperaturi cuprinse intre 20 si 30 °C si o cantitate considerabila de precipitatii anuale pentru a prospera. Planta ajunge pana la inaltimea de 1 metru. Frunzele sunt alternate si aranjate pe doua randuri. In China, perioada de inflorire este, de obicei, in luna august.

Desi creste in multe regiuni tropicale, majoritatea turmericului se gaseste in India. Plantele sunt culese anual pentru rizomii lor, o parte dintre acestia fiind pastrata pentru culturile din urmatorul sezon.

A nu face confuzie intre turmeric (Curcuma longa ) si curcuma javaneza (Curcuma zedoaria).

La ce se foloseste turmericul (curcuma)

Rizomii pot fi folositi proaspeti sau pot fi fierti timp de 30-45 minute, apoi uscati in cuptoare incinse, apoi transformati intr-o pulbere de culoare galbena, folosita in mod obisnuit drept condiment in bucataria asiatica. Turmericul are o aroma piperata si usor amaruie, fiind utilizat mai ales in prepararea sosurilor curry.

De asemenea, radacina este folosita la fabricarea suplimentelor alimentare.

Curcuma din turmeric este frecvent utilizata si in industria cosmetica. Uleiurile esentiale din turmeric sunt folosite in parfumerie. Indienii au folosit turmericul (curcuma longa) pentru prepararea colorantilor pentru imbracaminte si articole textile. Mai este folosit si drept colorant in industria alimentara, fiind adaugat in mustar, unt sau branza. Gradinarii au descoperit ca turmericul are tendinta de a indeparta furnicile.

Precautii si contraindicatii curcuma

Turmericul este considerat sigur atunci cand este folosit in preparatele culinare. Curcuma si suplimentele alimentare pe baza de curcuma sunt considerate sigure atunci cand se respecta indicatiile de administrare de pe ambalajele produselor. Totusi, administrarea unor doze mari, pe perioade indelungate, poate provoca dereglari digestive si, in cazuri extreme, ulcer. Persoanele cu pietre la vezica biliara sau obstructie a cailor biliare ar trebui sa ceara sfatul medicului inainte de a folosi produsele pe baza de sofran indian.

De asemenea, se recomanda ca persoanele cu diabet sa se adreseze medicului inainte de a utiliza suplimente cu turmeric. Curcuma longa poate reduce nivelul zaharului din sange. Administrat simultan cu medicamentele pentru diabet, turmericul poate duce la hipoglicemie.

Desi alimentele care contin turmeric sunt considerate sigure, femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa foloseasca suplimente pe baza de curcuma.

Intrucat sofranul indian poate provoca subtierea sangelui, administrarea trebuie oprita cu cel putin 2 saptamani inaintea unei interventii chirurgicale. Informeaza-ti medical sau chirurgul daca ai folosit suplimente pe baza de curcuma.

Posibile interactiuni

Daca urmezi un tratament cu oricare dintre urmatoarele medicamente, nu ar trebui sa utilizezi suplimente alimentare cu turmeric sau curcuma fara a avea mai intai o discutie cu medicul care iti monitorizeaza starea de sanatate.

  • Medicamente pentru subtierea sangelui – Turmericul poate spori efectele acestor medicamente, crescand riscul de sangerare. 
  • Medicamente care reduc aciditatea gastrica – Curcuma poate interfera cu aceste medicamente, cauzand o crestere a productiei de acid in stomac.
  • Medicamente pentru diabet – Turmericul poate amplifica efectele acestor medicamente, provocand hipoglicemie (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange).
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Valori nutritionale curcuma

Turmeric (Curcuma longa), valori nutritionale pentru 100 g

Principiu activ Cantitate nutrienti % of DZR
Energie 354 Kcal 17%
Carbohidrati 64.9 g 50%
Proteine 7.83 g 14%
Grasime totala 9.88 g 33%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 21 g 52%
Vitamine    
Folati 39 mcg 10%
Niacina B3 5.140 mg 32%
Piridoxina B6 1.80 mg 138%
Riboflavina B2 0.233 mg 18%
Tiamina B1 0.071 mg 6%
Vitamina A 0 IU 0%
Vitamina C 25.9 mg 43%
Vitamina E 3.10 mg 21%
Vitamina K 13.4 mcg 11%
Electroliti    
Sodiu 38 mg 2.5%
Potasiu 2525 mg 54%
Minerale    
Calciu 183 mg 18%
Cupru 603 mcg 67%
Fier 41.42 mg 517%
Magneziu 193 mg 48%
Mangan 7.83 mg 340%
Fosfor 268 mg 38%
Zinc 4.35 mg 39.5%

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.