Beneficii pentru sanatate
- Siliciul contribuie la cresterea rezistentei oaselor, fiind recomandat in caz de osteoporoza.
- Sustinerea sanatatii pielii si parului: Acest mineral actioneaza impreuna cu sulful, conferind pielii si parului un aspect tineresc si sanatos.
- Imbunatatirea elasticitatii vaselor de sange si articulatiilor: Siliciul ofera suport pentru mentinerea elasticitatii acestor structuri.
- Siliciul ajuta la intarirea sistemului imunitar, protejand organismul impotriva bolilor.
- Prevenirea afectiunilor cardiovasculare: Acest mineral contribuie la mentinerea flexibilitatii arterelor, avand potentialul de a preveni boli cardiovasculare.
Siliciul se gaseste predominant in tesuturile conjuctive – piele, vase de sange, cartilaje, oase, dinti, tendoane si par. Siliciul intareste structura osoasa si ofera suport pentru mentinerea elasticitatii vaselor de sange si a articulatiilor. Pe masura ce imbatranim, cantitatea de siliciu din corp incepe sa scada.
Suplimentele cu siliciu se obtin din dioxid de siliciu sau din extracte de Coada calului.
Conform Dr. Theresa Dale, siliciul actioneaza ca o forta stabilizatoare in corp. Restaureaza echilibrul dintre calciu si magneziu, in lipsa caruia ar aparea dezechilibrele hormonale. Stabilizeaza un numar de structuri, cum ar fi tesuturile, membranele si peretii arterelor. De asemenea, siliciul este necesar pentru producerea colagenului, proteina responsabila pentru mentinerea unei pieli netede si fara riduri. Probabil cel mai important rol al siliciului este acela de a facilita absorbtia calciului in organism, contribuind la cresterea rezistentei oaselor.
Conform Dr. Dale, siliciul actioneaza impreuna cu sulful pentru a conferi pielii si parului un aspect tineresc si sanatos. In ce priveste beneficiile interne, siliciul stimuleaza sistemul imunitar si contribuie la mentinerea flexibilitatii arterelor, avand potentialul de a preveni afectiunile cardiovasculare. In lucrarea “Every Woman’s Guide to Beautiful Hair at Any Age”, autoarea Lisa Akbari afirma ca siliciul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea caderii parului.
Acest mineral este recomandat pentru intarirea oaselor in caz de osteoporoza, precum si in afectiuni cardiovasculare si accidente cerebrale vasculare, Alzheimer, pentru reducerea caderii parului si intarirea unghiilor. De asemenea, contribuie la imbunatatirea aspectului pielii, este util in caz de entorse si luxatii sau afectiuni ale sistemului digestiv.
Dozele recomandate de siliciu
Akbari recomanda o doza zilnica de 55 mcg de siliciu. Poti lua necesarul zilnic din alimentatie sau suplimente alimentare. Sursele naturale ale acestui mineral sunt apa, cerealele integrale si radacinoasele. In general, adultii consuma intre 14 si 62 mcg de siliciu pe zi. Daca vrei sa apelezi la un supliment alimentar, cele mai multe produse contin extract de Coada Calului, o planta bogata in siliciu.
Deficit de siliciu
Carenta de siliciu cauzeaza diformitati ale craniului, articulatii slabite, subtierea cartilajelor si reducerea nivelului de colagen, dezechilibre ale concentratiilor de minerale la nivelul femurului si vertebrelor.
Efecte adverse ale folosirii in exces a suplimentelor cu siliciu
Deficit de vitamine din cauza suplimentelor cu siliciu
Siliciul este necesar in organism in doze mici. Medline Plus indica faptul ca utilizarea pe termen lung poate duce la pierderea altor nutrienti esentiali pentru buna functionare a corpului. De exemplu, suplimentele cu siliciu pot contine o enzima denumita tiaminaza, care distruge vitamina B1 (tiamina) din organism. Dupa o utilizare de lunga durata, poti descoperi ca ai deficit de tiamina, lucru care poate avea influenta negativa asupra muschilor, putand provoca paralizie.
Urinare excesiva
Vital Health Zone afirma ca suplimentele pe baza de siliciu ar putea cauza urinare excesiva, care este contraindicata in cazul persoanelor cu edem. De asemenea, se recomanda consumul unei cantitati mari de apa cand se administreaza suplimente cu siliciu pentru a preveni deshidratarea. Recomandarea traditionala de a bea 8 pahare de apa pe zi ar fi cantitatea minima indicata in cazul administrarii acestor suplimente. Nevoia de hidratare suplimentara ar putea duce la scaderea nivelului de potasiu, care este eliminat din organism.
Functionarea rinichilor
Centrul Medical al Universitatii din Maryland spune ca utilizarea prelungita a suplimentelor cu siliciu nu este recomandata deoarece poate cauza afectiuni grave ale aparatului urinar. Unele dintre persoanele care au folosit suplimente alimentare au semnalat aparitia pietrelor la rinichi, cauzata de depozitarea unei cantitati prea mari de siliciu in organism. In mod normal, corpul are nevoie de o cantitate mica pentru a functiona corespunzator. Deteriorarea grava a rinichilor, care este ireversibila, va duce la retinerea unui exces de siliciu in organism.
Comenteaza