Beneficii pentru sănătate

  • Varza de Bruxelles este una dintre legumele nutritive cu indice glicemic scăzut, care ar trebui luate în considerare în programele de reducere a greutății. 100 de grame oferă doar 45 de calorii. Cu toate acestea, conține 3,38 g de proteine, 3,80 g de fibre alimentare (10% din DZR) și zero colesterol.
  • De fapt, varza de Bruxelles este un depozit de mai mulți antioxidanți flavonoizi precum tiocianate, indoli, luteină, zeaxantină, sulforafan și izotiocianate. Împreună, acești fitochimici oferă protecție împotriva cancerelor de prostată, colon și endometru.
  • Di-indolil-metan (DIM), un metabolit al indol-3-carbinol, s-a dovedit a fi un modulator imun eficient, un agent antibacterian și antiviral prin acțiunea sa de potențare a receptorilor “Interferon-gamma”.
  • În plus, germeni de Bruxelles conțin un glucozid, sinigrin. Studiile de laborator preliminare sugerează că sinigrinul luptă împotriva cancerului de colon distrugând celulele precanceroase.
  • Varza de Bruxelles este o sursă excelentă de vitamina C; 100 g oferă aproximativ 85 mg sau 105% din DZR (doza zilnică recomandată). Împreună cu alte vitamine antioxidante, precum vitamina A și vitamina E, aceasta ajută la protejarea organismului uman de boli virale prin captarea radicalilor liberi dăunători.
  • Zeaxantina, un important carotenoid alimentar găsit în aceasta varză, este absorbit selectiv în ‘macula-lutea’ a retinei în ochi, unde se crede că oferă funcții antioxidante și de filtrare a luminii UV. Astfel, ajută la prevenirea deteriorării retinei, “degenerării maculare legate de vârstă”, la adulții în vârstă.
  • Varza de Bruxelles este o sursă minunată de alt puternic antioxidant, vitamina A, oferind aproximativ 754 IU per 100 g (25% din DZR). Vitamina A este necesară pentru menținerea sănătății mucoasei și a pielii și este esențială pentru sănătatea ochilor. Alimentele care sunt bogate în această vitamină s-au dovedit a oferi protecție împotriva cancerului pulmonar și al cavității orale.
  • Este una dintre cele mai bune surse vegetale de vitamina K; 100 g oferă aproximativ 177 mcg sau aproximativ 147% din DZR. Vitamina K are un rol în sănătatea oaselor, promovând activitatea osteoblastică (formarea și consolidarea oaselor). Nivelurile adecvate de vitamina K în dietă ajută la limitarea gradului de deteriorare neuronală în creier și, astfel, previne sau cel puțin amână debutul bolii Alzheimer.
  • În plus, mugurii de Bruxelles sunt bogați în complexul de vitamine B, cum ar fi niacina, vitamina B6 (piridoxina), tiamina (B1) și acidul pantotenic (B5) care sunt esențiale pentru metabolismul organismului uman.

De asemenea, sunt o sursă bogată de minerale precum cupru, calciu, potasiu, fier, mangan și fosfor. 100 g de muguri proaspeți furnizează 25 mg (1,5% din DZR) sodiu și 389 mg (8% din DZR) potasiu. Potasiul este o componentă importantă a celulelor și fluidelor corpului care ajută la controlul ritmului cardiac și tensiunii arteriale, contracarând efectele sodiului. Manganul este folosit de corp ca un cofactor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutază. Fierul este esențial pentru oxidarea celulară și formarea celulelor roșii din sânge.

Varza de Bruxelles este o legumă incredibil de nutritivă care oferă protecție împotriva deficitului de vitamina A, pierderii osoase și anemiei prin deficit de fier. Fitochimicalele din muguri se crede că protejează împotriva bolilor cardiovasculare și cancerelor de colon și prostată.

Descriere Varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles conține muguri mici, cu frunze verzi, care seamănă cu verzele în miniatură. Cu toate acestea, sunt surse excepțional de bogate în proteine, fibre alimentare, vitamine, minerale și antioxidanți. De fapt, un interes reînnoit este în curs de apariție în rândul comunității științifice despre beneficiile pentru sănătate pe care varza de Bruxelles le oferă.

Botanic, acești germeni aparțin aceleiași familii de legume Brassica, care include și varza, varza kale, broccoli și conopida. Nume științific: Brassica oleracea (Grupul Gemmifera).

Varza de Bruxelles este o cultură de iarnă care prosperă bine în condiții de vreme rece și cu brumă ușoară. Planta bine crescută ajunge la aproximativ 90 cm înălțime. Germenii se dezvoltă de-a lungul tulpinii, începând de la bază și mișcându-se în sus. Fiecare mugure, în general, prezintă similitudini în aspect și structură cu varza, dar este doar de dimensiuni minuscule, măsurând aproximativ 2,5-3,8 cm în diametru.

Structural, fiecare cap de mugure constă în clustere de frunze groase suprapuse în straturi dense, dându-i o formă rotundă sau globulară, ca în varză.

Fermierii taie vârful tulpinii imediat ce mugurii de la baza tulpinii încep să se dezvolte pentru a obține muguri de dimensiuni uniforme. Mugurii în dezvoltare sunt protejați de lumina directă a soarelui, deoarece expunerea la vreme caldă ar duce la formarea de muguri mai puțin compacți. Germenii de Bruxelles sunt una dintre cele mai populare legume din Statele Unite și Europa Mediteraneană.

Selecție și depozitare:

Verzele de Bruxelles sunt legume de sezon rece. În general, ele sunt recoltate când bobocii lor inferiori ajung la maturitate și ating aproximativ un 2,5 cm în diametru. Mugurii proaspeți ar trebui să prezinte capete verzi închis, ferme și compacte. Evitați mugurii cu frunze lăsate, galbene și ușoare la mână.

Mugurii proaspeți se păstrează bine în frigider timp de până la o zi sau două. Îndepărtați orice frunze exterioare deteriorate sau decolorate și depozitați mugurii proaspeți și nespalati în pungi de plastic/zip în containerul de legume din frigider.

Metode de pregătire și servire:

Înainte de gătire, îndepărtați frunzele decolorate și cele care sunt slab atașate și tăiați capătul tijei. Spălați în apă curată, apoi lăsați-le la înmuiat câteva minute în apă sărată pentru a îndepărta particulele de murdărie și ouăle de insecte.

Mugurii proaspeți au un gust delicat, dar gătirea excesivă duce la eliberarea de alil izotiocianați care dau un miros sulfuric (miros pătrunzător) rețetelor gătite. Astfel, opăriți mugurii în apă clocotită doar pentru aproximativ 5 minute, răciți și apoi adăugați în rețete.

Iată câteva sugestii de servire:

Mugurii pot fi gătiți prin fierbere, în cuptorul cu microunde sau prin abur. Mugurii prăjiți și sărați sunt una dintre gustările preferate din Europa. Mugurii opăriți sunt sotați/ amestecați cu alte legume cum ar fi morcovii, fasolea verde sau ciupercile. Mugurii sunt folosiți ca un ingredient preferat în caserolele de pui.

Profil de siguranță:

Fiind o legumă din familia Brassica, verzele de Bruxelles pot conține și goitrogene, care pot provoca umflarea glandei tiroide și ar trebui evitate de persoanele cu disfuncții tiroidiene. Cu toate acestea, pot fi consumate liber de persoanele sănătoase.

Valori nutriționale

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea Gemmifera Group), crudă, valoarea nutrienților per 100 g.

Ce conține varza de Bruxelles

Principiu activ Valoare Nutrient Procent din DZR (Doza Zilnică Recomandată)
Energie 43 Kcal 2%
Carbohidrați 8.95 g 7%
Proteine 3.38 g 6%
Grăsime totală 0.30 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 3.80 g 10%
Vitamine    
Folati – acid folic 61 mcg 15%
Niacină (B3) 0.745 mg 4.5%
Acid pantotenic (B5) 0.309 mg 6%
Piridoxină (B6) 0.219 mg 17%
Riboflavină (B2) 0.90 mg 7%
Tiamină (B1) 0.139 mg 13%
Vitamina A 754 UI 25%
Vitamina C 85 mg 105%
Vitamina K 177 mcg 147%
Electroliti    
Sodiu 25 mg 1.5%
Potasiu 389 mg 8%
Minerale    
Calciu 42 mg 4%
Cupru 0.70 mg 8%
Fier 1.40 mg 17.5%
Magneziu 23 mg 6%
Mangan 0.337 mg 15%
Fosfor 69 mg 10%
Seleniu 1.6 mcg 3%
Zinc 0.42 mg 4%
Fitonutrienți    
Alfa Caroten 6 mcg
Beta Caroten 450 mcg
Beta Cripto-xantină 0 mcg
Luteină – Zeaxantină 1590 mcg
Sursa: Baza de date națională a nutrienților USDA