Beneficii pentru sanatate 

  • esential in functionarea prostatei
  • imbunatateste sanatatea sistemului imunitar
  • constituent al insulinei
  • carenta de zinc poate duce la pierderea simtului olfactiv
  • zincul este un element esential tuturor formelor de viat

Acest mineral esential este important in functionarea prostatei si in dezvoltarea organelor de reproducere. Zincul poate fi de ajutor in prevenirea acneei si in functionarea glandelor sebacee.

Este esential pentru sinteza proteinelor si formarea colagenului, imbunatateste sanatatea sistemului imunitar si ajuta la vindecarea ranilor. Creste acuitatea gustativa si olfactiva. Apara ficatul de amenintarea chimicalelor si este vital pentru formarea masei osoase.

Zincul este un constituent al insulinei si al multor enzime vitale, inclusiv enzima antioxidanta superoxid dismutaza (SOD). Ajuta la apararea fata de radicalii liberi si la prevenirea formarii acestora. Pastilele de zinc sunt considerate eficiente in alinarea simptomelor racelii si in reducerea duratei acesteia.

Absorbtia unei cantitati suficiente de zinc este necesara pentru mentinerea concentratiei corecte de vitamina E in sange. In plus, zincul activeaza absorbtia vitaminei A. Pentru o buna sanatate, va trebui mentinut un bun raport de 1 la 10 intre nivelul cuprului si al zincului.

O carenta de zinc poate duce la pierderea simturilor gustativ si olfactiv, poate reprezenta cauza subtierii unghiilor, a exfolierii pielii si a petelor albe aparute pe suprafata acesteia. Alte semne posibile de carenta include: acneea, oboseala, dificultatile de crestere, caderea parului, nivelul ridicat al colesterolului, o proasta vedere de noapte, impotenta, cresterea sensibilitatii la infectii, deficientele de memorie, racelile repetate, vindecarea inceata a ranilor.

Zincul participă activ la desfăşurarea în condiţii optime a funcţiilor celulare. Acesta joacă un rol important în imunitatea mediată de către celulă, formarea oaselor, creşterea ţesuturilor, creşterea fătului şi a copilului, ajută funcţiile cerebrale, precum şi influenţează maturarea spermatozoizilor şi motilitatea acestora. Totodată, acesta regenerează funcţia hepatică şi are proprietăţi antibacteriene şi antiseptice.

Doza recomandată

Nou-născuţii, copiii, femeile însărcinate şi cele care alăptează prezintă un risc crescut de deficienţă de zinc. Vegetarienii cu regim strict prezintă un necesar de zinc alimentar ce poate fi cu 50% mai mare, în cazul în care sursele majore de hrană sunt cerealele şi legumele, din cauza faptului că nivelele mari de acid fitic din acestea reduc absorbţia de zinc. Recomandările pentru aportul zilnic de zinc sunt, pe grupe de vârstă şi categorii speciale, după cum urmează:

  • pentru nou-născuţi – până la 6 luni: 2 mg/zi;
  • între 7 şi 12 luni – 3 mg/zi (când laptele matern nu mai asigură un aport suficient şi copiii hrăniţi la sân au nevoie de un supliment de zinc – prin introducerea alimentelor de origine animală);
  • pentru copii între 1 şi 3 ani – 3 mg/zi;
  • între 4 şi 8 ani – 5 mg/zi,
  • între 9 şi 13 ani – 8 mg/zi;
  • adolescenţi şi bărbaţi – 11 mg-13mg/zi (mai mult decât pentru femei, pentru că zincul este indispensabil activităţii normale a aparatului reproducător masculin);
  • adolescente (14-18 ani) – 9 mg/zi;
  • femei peste 19 ani – 8 mg/zi;
  • la gravide şi femeile care alăptează, necesarul depăşeşte valorile recomandate pentru bărbaţi (ţinând cont şi de rolul pe care îl joacă zincul în creşterea şi multiplicarea celulară) – 9,5-13 mg/zi.

Doza zilnica tolerabila maxima ar fi, dupa cum urmeaza:
– de la 0 luni la 6 luni: 4 miligrame de zinc pe zi;
– de la 6 luni la 1 an: 5 miligrame de zinc pe zi;
– de la 1 an la 3 ani: 7 miligrame de zinc pe zi;
– de la 4 ani la 8 ani: 12 miligrame de zinc pe zi;
– de la 9 ani la 13 ani: 23 miligrame  de zinc pe zi;
– de la 14 ani la 18 ani: 34 miligrame de zinc pe zi;
– de la 19 ani pana la varstnici: 40 miligrame de zinc pe zi.

Surse alimentare

Zincul se gaseste in drojdia de bere, galbenus de ou, peste, carne de miel, legume, fasole alba, soia, seminte de dovleac, fructe de mare, cereale integrale, ardei iute, stevie, papadie, musetel, patrunjel, trifoi rosu, salvie, lucerna, carnea de vita.

Biodisponibilitatea zincului (cantitatea de zinc reţinută şi folosită în organism) este relativ mare pentru carne, ouă şi produse de provenienţă marină. Aceasta este datorată absenţei relative a compuşilor care opresc absorbţia de zinc (acid fitic) şi a prezenţei anumitor aminoacizi (cisteină şi metionină) care îmbunătăţesc absorbţia zincului.

Zincul din produsele pe bază de cereale integrale şi din proteine vegetale este mai puţin biodisponibil din cauza cantităţii lor mari de acid fitic, compus care inhibă absorbţia zincului. Acţiunea enzimatică a drojdiei folosită la fabricarea pâinii reduce nivelul de acid fitic. În consecinţă, pâinea integrală crescută conţine mai mult zinc biodisponibil decât pâinea integrală ne-crescută.

Contraindicatii si atentionari

Nivelul zincului din organism poate scadea in bolile de rinichi, diaree, ciroza, diabet sau consumul de fibre in exces care face ca zincul sa fie eliminat prin tractul intestinal. O mare cantitate de zinc se pierde prin transpiratie.
Consumul de apa dura poate scadea nivelul zincului din organism.
Daca apelati la suplimente alimentare de zinc si fier, luati-le in momente diferite, deoarece daca le luati impreuna, isi vor bloca reciproc actiunea.