Descriere substanță
Cartilajele articulațiilor (cartilajele sunt țesuturi conjunctive elastice cu funcție de susținere), în condiții normale, îmbracă extremitățile oaselor. Despășirea dotate cu rezistență la presiune și la forțele de tracțiune, în urma solicitarilor continue la care sunt supuse articulațiile, în timp, se uzează. O consecință este inflamarea țesuturilor și apariția durerilor articulare.
Un rol important în procesele de formare a cartilajelor, precum și în structura tendoanelor, ligamentelor și a articulațiilor, îl are glucozamina.
Glucozamina, alături de condroitină este o substanță chimică ce se regăsește în organismul uman, mai precis în toate țesuturile conjunctive: tendoane, ligamente, epidermă, oase, cartilaje. Mai exact, este vorba despre un zahăr sintetizat în mod natural de organism și unul dintre principalii compuși ai cartilajelor.
Aceasta mai poate fi prezentă și în alte surse, ca de exemplu în crustacee, sursă din care este extrasă pentru comercializarea sub formă de suplimente alimentare.
Substanța este disponibilă sub variate forme:
- Glucozamina sulfat
- Clorura de glucozamină
- N-acetil-glucozamină (NAG)
Produsele din comerț conțin de regulă primele două variante. Despășire cea mai utilizată este glucozamina sulfat, între aceasta și clorura de glucozamină nu există diferențe semnificative în ceea ce privește eficacitatea sau contraindicațiile. Singura diferență de luat în seamă se referă la absorția principiului activ, și anume la asimilarea glucozaminei.
Toate țesuturile afectate de patologiile osteoarticulare sau de diverse simptome dureroase, au în comun aceeași lipsă de glucozamină. Pentru compensarea deficitului, oamenii de știință s-au mobilizat pentru descoperirea celei mai bune formule pe bază de glucozamină, cât mai apropiată de variantă naturală, astfel încât să aibă și cât mai puține efecte colaterale. Cercetările științifice efectuate se referă în principal la glucozamina sulfat, care sub formă suplimentelor alimentare, este utilizată în principal pentru tratarea artritei.
Beneficii pentru sănătate
Prin natura sa, glucozamina acționează în sensul menținerii sănătății tuturor țesuturilor conjunctive din organism. Sub formă de suplimente alimentare, se utilizează datorită efectelor analgezice, antiinflamatoare și regenerative.
- Acțiune imediată: antiinflamatoare și analgezică
Glucozamina, în realitate, nu acționează direct asupra proceselor inflamatorii de la nivelul articulațiilor și prin urmare nu avem de-a face cu un antiinflamator în adevăratul sens al cuvântului. În schimb, datorită acțiunii analgezice, substanța se folosește la tratarea durerilor articulare.
Atribuirea rolului de antiinflamator se datorează acțiunii indirecte a glucozaminei. Compusul reușește să frâneze sinteza unei enzime (COX-2) implicate în producerea moleculelor cu efect inflamator.
- Acțiune pe termen lung: reconstrucția și protecția cartilajelor
Administrată sub formă suplimentelor nutriționale, aceasta are ca obiective de bază:
Regenerarea cartilajelor osoase și a lichidului sinovial (fluid care prin acțiunea sa lubrifiantă, protejează cartilajele articulare);
Tratamentul durerilor articulare, caracteristice artrozei (boală cronică degenerativă, neinflamatorie, dar de tip deformant, ce afectează articulațiile).
- Acțiune combinată, datorită asocierea cu alți compuși
Pentru accentuarea beneficiilor oferite, unele suplimente cu sulfat de glucozamină au în componență și alte substanțe similare:
- În combinație cu acidul hialuronic, ajută la fluidizarea lichidului sinovial (carența acestor compuși este specifică artritei);
- În asociere cu omega 3, are o acțiune cu efect antiinflamator imediat (mecanismul se datorează capacității de a inhiba declanșarea proceselor inflamatorii);
- În asociere cu condroitina (substanță ce reține apa, utilă pentru lubrifierea articulațiilor), efectul glucozaminei pentru tratarea artrozei se amplifică.
Indicații terapeutice
Utilizările suplimentelor alimentare cu glucozamină sunt orientate mai ales către:
- Tratarea artritei și a osteoartritei;
- Ameliorarea durerilor articulare;
- Regenerarea cartilajelor osoase.
a. Tratarea artritei și a osteoartritei
Destinația de bază a glucozaminei sulfat este tratarea artritei (proces inflamator manifestat prin inflamația articulației) și a osteoartritei (proces inflamator ce interesează atât articulația, cât și țesutul osos din imediata sa vecinătate).
Cele mai bune rezultate au fost obținute pentru cura osteoartritei la genunchi. Însă există șanse mari ca produsul să fiela fel de eficace și în cazul inflamațiilor de la nivelul femurului și a coloanei vertebrale.
b. Artrita articulației temporo-mandibulare
Articulația mandibulei sau temporo-mandibulară, aparte anomalii de poziționare, la fel ca orice altă articulație, poate fi afectată de artrită. Fiind vorba tocmai despre artrită, procesul inflamator poate avea drept consecință dureri ale mandibulei, probleme de fonare și de mestecare.
Administrată însă în cazul pacienților ce suferă din cauza durerilor și a inflamațiilor mandibulei, glucozamina sulfat acționează similar substanțelor antiinflamatoare și analgezice.
c. Ameliorarea durerilor articulare
Glucozamina sulfat își găsește întrebuințare pentru ameliorarea durerilor articulare și atunci când este necesară repararea țesuturilor conjunctive deteriorate. Rezultate optime se obțin în caz de:
- Artroza cervicală, însoțită de rigiditate și durere;
- Artrita reumatoidă (boală cronică ce cauzează durerea, tumefierea și rigiditatea articulațiilor);
- Orice alt tip de dureri articulare pentru care nu se poate urma o terapie antiinflamatoare.
d. Pentru sportivi
Sportivii și în general persoanele care practică o disciplină sportivă cu regularitate, după vârsta de 40 de ani, își supun articulațiile la un stres mecanic suplimentar și mai ales la uzură. Este vorba în principal despre articulațiile genunchilor.
Pentru conservarea cartilajelor și menținerea consistenței lichidului sinovial, sportivilor li se prescriu adeseori suplimente alimentare îmbogățite cu glucozamină și acid hialuronic.
e. Tratamentele dermato-cosmetice
Mai nou, această substanță a fost introdusă și în formulele cosmetice cu efect anti-age. În aplicările topice, produsele dermato-cosmetice pe bază de glucozamină nu fac decât să contribuie la formarea fibrelor ce-i conferă țesutului conjunctiv elasticitate și-l tonifiază.
Astfel, odată asimilată, aceasta luptă să contracareze tendința naturală de formare a ridurilor, inestetism tot mai accentuat pe măsură înaintării în vârstă și cauzat tocmai de pierderea elasticității pielii.
Contraindicații și efecte secundare
Printre efectele secundare asociate cu administrarea suplimentelor cu glucozamină sulfat, se numără:
- Creșterea colesterolului “rău”;
- Reținerea hidrică;
- Creșterea glicemiei.
De asemenea, substanța poate interacționa cu unele produse farmaceutice de genul:
- Antiinflamatoarelor;
- Analgezicelor;
- Substanțelor utilizate în chimioterapie.
Ținând cont de efectele colaterale și de studiile efectuate, administrarea sulfatului de glucozamină se face cu precauție în caz de:
- Astm
Chiar dacă nu s-a demonstrat că această substanță ar putea declanșa o criză de astm, specialiștii sunt de părere că există o anumită conexiune între astm și sulfatul de glucozamină.
- Diabet de tip 2
Glucozamina este un derivat al zahărului și odată administrată, ar putea avea ca și consecință, creșterea concentrației de zahăr din sânge și implicit a valorilor glicemiei.
- Hemoragii
În asociere cu substanțele anticoagulante, glucozamina ar putea atenua efectul acestora, potentând chiar riscul hemoragiilor.
- Patologii renale
Este posibil ca prezența clorurii de potasiu în suplimentele cu glucozamină, să agraveze și să complice funcționarea rinichilor, deja compromiși.
- Alergii la crustacee
Chiar dacă reacțiile alergice la crustacee sunt declanșate de carnea animalelor, date fiind posibilele urme de crustacee în suplimentele cu glucozamină sulfat, aceste produse nu se recomandă în cazul persoanelor alergice.
- Sarcina și alăptarea
Întrucât nu sunt cunoscute efectele glucozaminei administrate femeilor însărcinate sau care alăptează, suplimentele ce conțin glucozamină nu sunt indicate acestei categorii de paciente.
Surse alimentare de glucozamină
Glucozamina nu este prezentă în niciun aliment, motiv pentru care, compensarea carentelor și tratarea patologiilor de natură osteoarticulară se va face cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Produsele farmaceutice cu glucozamină, de regulă, mai au în componență și alte ingrediente utile, precum condroitina, MSM (metilsulfonilmetan) sau cartilajul de rechin. Potrivit opinii medicale, se pare că administrate toate împreună, cele 3 substanțe sunt mult mai eficace decât dacă se administrează separat.
Doza zilnică recomandată DZR
Adeseori, suplimentele cu glucozamină au în componență și condroitina, formula recomandată în cura simptomelor dureroase și în special dacă este vorba despre inflamații sau/și leziuni osteoarticulare. Însă indiferent de recomandări, doza corectă de glucozamină depinde de greutatea fiecărei persoane și de cât este de corpolentă. Din acest motiv, de regulă, bărbaților li se recomandă o cantitate mai mare decât femeilor.
De exemplu, în scopul prevenirii artrozei, pentru subiecții cu o masă corporală de 55-90 de kilograme, dozajul zilnic recomandat este de 750 mg, cantitate distribuită în 3 administrări, dacă se poate, după mesele principale. Însă dacă patologia osteoarticulară se află într-o fază avansată, se recomandă dublarea DZR.
Sulfatul de glucozamină nu dă rezultate imediate și prin urmare, administrarea suplimentelor se va continua pentru cel puțin 30-40 de zile succesive, respectând DZR (doza zilnică recomandată).
Descoperiri științifice
Unele cercetări medicale au confirmat faptul că glucozamina este în măsură să amelioreze durerile cauzate de osteoartrită și artrită (este vorba despre inflamația genunchiului, a femurului sau a coloanei vertebrale), cu aceeași eficacitate cu care acționează paracetamolul.
Cu toate acestea, efectul analgezic nu pare să dea aceleași rezultate tuturor pacienților. Glucozamina sulfat nu are același efect în cazul formelor grave de artrită/osteoartrită și nici în cazul pacienților supraponderali sau aflați la o vârstă mult prea înaintată.
În cazul artritei temporo-mandibulare, se pare că glucozamina sulfat este la fel de eficientă precum substanțele antiinflamatoare non-steroidiene (ibuprofenul). Iar pentru unii pacienți supuși curelor cu glucozamină, efectul analgezic continuă și după întreruperea terapiilor.
Ma intereseaza care este sursa din care ati aflat ca glucozamina provoaca cresterea glicemiei la pacientii cu diabet de tip 2 ?
Va multumesc.
glucozamina in ghid-ul ACR 2012, impreuna cu condroitin sulfat si Capsaicina topica, NU sunt recomandate artrozelor
va multumesc pt informatii au fost foarte utile cand am intrebat 3 medici diferiti nu erau siguri daca sa iau sau nu nici ce doza zilnica e buna si am ramas sa ma informez – va multumes
Buna ziua! Ma intereseaza daca glucozamina interactioneaza cu pastilele anticoagulante. Si daca nu ce supliment pentru remedierea durerilio articulare, dar care sa nu afecteze tratamentul cu anticoagulante, imi recomandati? Multumesc.
Buna ziua! Da, glucozamina poate interacționa cu anumite medicamente anticoagulante. Unele studii sugerează că glucozamina poate crește riscul de sângerare atunci când este utilizată împreună cu medicamente anticoagulante. Glucozamina poate afecta capacitatea sângelui de a se coagula și poate interfera cu acțiunea medicamentelor anticoagulante.
Dacă utilizați medicamente anticoagulante, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza suplimente cu glucozamină sau orice alt supliment alimentar.
Acidul hialuronic – acest supliment este utilizat pentru a ajuta la lubrifierea și amortizarea articulațiilor și nu pare să interacționeze cu medicamentele anticoagulante.