• antibiotic natural cu spectru larg
  • ajuta la scaderea rigiditatii vaselor sangvine
  • previne depunerea de colesterol pe vasele de sange

Beneficii pentru sanatate

Puternicii catei de usturoi, contin multe minerale, vitamine, fitonutrienti si antioxidanti care s-au dovedit benefici pentru sanatate. Puterea antioxidantă totala masurata (valoarea ORAC) este de 5708 µmol TE/100 g, comparabila cu fructele de padure (mure 5905, zmeura 5065, afine 4669, capsune 4302).

Studiile de laborator arata ca alicina reduce productia de colesterol prin inhibarea HMG-CoA reductazei, o enzima din celulele hepatice.
Alicina scade, de asemenea, rigiditatea vaselor de sange prin eliberarea de oxid nitric (NO).
Acesta blocheaza, de asemenea, formarea cheagurilor de trombocite si are actiune fibrinolitica in vasele de sange, care ajuta la scaderea riscului global de boala coronariana (CAD), boli vasculare periferice (PVD) si accident vascular cerebral.
Studii recente de cercetare, au constantat de asemenea ca utilizarea usturoiului in alimentatie este asociat cu posibila scadere a incidentei cancerului de stomac.

Usturoiul este o sursa excelenta de minerale si vitamine care sunt esentiale pentru o sanatate optima. Usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc, seleniu.
Seleniul este un mineral ce pastreaza inima sanatoasa, si este un cofactor important pentru antioxidarea enzimelor din organism.
Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.
Fierul este necesar pentru formarea de celule rosii in sange.
Acesta contine mai multi flavonoizi si antioxidanti, cum ar fi betacarotenul, Zeaxanthina si vitamine, cum ar fi vitamina C.
Vitamina C ajuta organismul sa isi dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi.

Cateii de usturoi au un nivel uimitor de ridicat de vitamine si minerale.
Cu numai 100 g de usturoi ne putem asigura 95% din necesarul zilnic de vitamina B6 (piridoxina), 39% din vitamina C, 33% din cupru, 21% din fier, 18% din calciu, 26% Seleniu, si 73 % din mangan si nu contine deloc colesterol. Usturoiul contine aprox. 150 de calorii la 100 de grame.

Descriere usturoi

Inca din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost folosit in aproape toate culturile ca planta medicinal, dar si ca aliment. Aceasta planta minunata este cultivata pentru radacina subterana ce contine multi fitonutrienti, substante care au beneficii dovedite impotriva bolilor arterelor coronare, infectii si cancer.

Familia de Alliaceae din genul Allium. Denumire stiintifica: Allium sativum.

Aceasta planta este originara din regiunea muntoasa a Asiei Centrale de unde sa raspandit in toata lumea, dar mai ales in regiunile tropicale si subtropicale ale lumii.
Usturoiul este o planta perena si este crescuta prin metode asemanatoare ca cele folosite la ceapa.

Usuturoiul este lasat in pamant pana ajunge la o inaltime de 40-50 cm, iar in subteran se gaseste radacina (bulbul) care este alcatuit din 8-10 catei. Intregul bulb este invelit cu mai multe straturi subtiri de foite, la fel ca cele de ceapa, iar in interior, fiecare catel este invelit individual.

Cumparare si pastrare

Bulbi de usturoi, in general sunt recoltati atunci cand frunzele inferioare se ingalbenesc si prezinta semne de uscaciune.
Apoi, bulbii proaspat recoltati sunt lasati la umbra intr-un loc aerisit pentru inca cateva saptamani inainte de vanzarea la piata.
In magazin, putem gasii mai multe tipuri de usturoi, cum ar fi bulbi intregi, catei uscati, sub forma de pulbere sau pasta.
Bulbii uscati pot fi depozitati la temperatura camerei, plasati intr-un mediu intunecat rece departe de umiditate in cazul in care trebuie sa ramana in stare buna pentru mai multe saptamani.
Pasta de usturoi si celalalte preparate din usturoi ar trebui sa fie pastrate in frigider.

Utilizare medicala

Aceasta planta este folosita de foarte mult timp, in multe medicamente traditionale indiene si chinezesti ca remediu pentru raceala, tuse, bronsita etc..
Uleiul de usturoi a fost folosit ca un tratament local pentru “viermele inel” (dermatita fungica), o infectie a pielii.
In medicina moderna, aceasta planta exotica, este recomandata ca produs alimentar, folosit mai ales in tratamentele antimicrobiene, anticancer, antidiabetice, precum si stimularea sistemului imunitar si de reducere a nivelului de colesterol.

Utilizare culinara

Usturoiul este folosit intr-o varietate de retete culinare, cateii in sine dar si in combinate cu alte plante pentru prepararea condimentelor.
In general, frunzele sunt mai putin iuti decat cateii. Cateii se taie fin sau se zdrobesc si apoi se adauga in preparate.

Iata cateva idei de servire

Se utilizeaza pentru a spori aroma preparatelor din legume, carne si fructe de mare.
Cateii de ustoroi mai sunt folositi pentru a da un gust usor picant (felii de paine prajita pe gratar frecate cu usturoi cu topping-uri, cum ar fi ulei de masline, piper, rosi, branza, carne etc.).
Se mai utilizeaza la dregerea supelor, ciorbelor si sosurilor de legume.

Reactii adverse

Compusii sulfurati din usturoiul metabolizat la sulfurat metil alil, este eliminat prin transpiratie si produce o respiratie cu miros neplacut ce trece odata cu eliminarea usturoiului din stomac (halitosis).

Profilul de siguranta

Usturoiul contine alicina, care actioneaza ca subtiator al sangelui. Este, prin urmare, recomandata evitarea de catre pacientii tratati cu anticoagulante, cum ar fi heparina, deoarece combinatia ar putea provoca sangerari excesive.
Usturoiul-in-ulei, ca si in preparatele de muraturi favorizeaza cresterea de botulism Clostridium, bacterie care poate duce la o stare cunoscuta sub numele de botulism (paralizie a sistemului nervos). Este, prin urmare, recomandat ca preparatele ce contin usturoi ar trebui sa fie depozitate in interiorul frigiderului si ar trebui sa fie consumate cat mai repede posibil.

Valori nutritionale

Usturoi (crud) (Allium sativum), valoare nutritionala pentru 100 g

Ce contine usturoiul:

Principiu activ Cantitate nutrienti % of DZR
Energie 149 Kcal 7.5%
Carbohidrati 33.06 g 25%
Proteine 6.36 g 11%
Grasime totala 0.5 g 2%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 2.1 g 5.5%
Vitamine    
Folati 3 mcg 1%
Niacina B3 0.700 mg 4%
Acid Pantotenic B5 0.596 mg 12%
Piridoxina B6 1.235 mg 95%
Riboflavina B2 0.110 mg 8%
Tiamina B1 0.200 mg 17%
Vitamina A 9 IU <1%
Vitamina C 31.2 mg 39%
Vitamina E 0.08 mg 0.5%
Vitamina K 1.7 mcg 1.5%
Electroliti    
Sodiu 153 mg 10%
Potasiu 401 mg 8.5%
Minerale    
Calciu 181 mg 18%
Cupru 0.299 mg 33%
Fier 1.70 mg 21%
Magneziu 25 mg 6%
Mangan 1.672 mg 73%
Fosfor 153 mg 22%
Seleniu 14.2 mcg 26%
Zinc 1.160 mg 10.5%
Fitonutrienti    
Beta Caroten 5 mcg
Alfa Caroten 0 mcg  
Beta Crypto-xanthin 0 mcg
Luteina-zeaxantina 16 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.