ceapa taiata onions beneficii ceapa

Ceapa

  • ajută la scăderea rigiditații vaselor de sânge
  • efect antifungic si antibacterian
  • conținut scăzut de calorii, 40 kcal la 100 g

Beneficii pentru sănătate

Ceapa are un conținut foarte scăzut de calorii, numai 40 la 100 g, dar este bogată în fibre alimentare solubile, conține compuși fito-chimici și sulfuri de alil care convertește Alicina într-o reacție enzimatică atunci când bulbul este “deranjat” (strivit, tăiat etc.). Studiile au arătat că acești compuși au proprietăți anti-mutagenice (protejează de cancer) și anti-diabetice (ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge la diabetici).

Studiile de laborator arată că alicina reduce producția de colesterol prin inhibarea HMG-CoA reductazei, enzima din celulele hepatice. Mai mult, s-a constatat că are activități anti-bacteriene, anti-virale și anti-fungice.

Alicina scade, de asemenea, rigiditatea vaselor de sânge prin eliberarea de oxid nitric (ON), reducând astfel tensiunea arterială. Aceasta blochează de asemenea formarea cheagurilor de trombocite și are acțiune fibrinolitică în vasele de sânge, ceea ce ajută la scăderea riscului global de boală coronariană (CAD), boli vasculare periferice (PVD) și de accident vascular cerebral.

Ceapa este o sursă bogată de crom, mineral care ajută celulele țesutului să răspundă în mod adecvat la nivelul de insulină din sânge, astfel ajutând la facilitarea acțiunii insulinei și a nivelului de zahăr în controlul diabetului zaharat.

Ea este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți, flavonoidul quercetin, care se consideră a fi anti-cancerigen, anti-inflamator și anti-diabetic.

Este de asemenea un bun antioxidant, deoarece conține vitamina A, vitamina C și mangan, substanțe care sunt necesare în calitate de co-factor pentru enzima antioxidantă superoxid dismutază.

Ceapa este de asemenea îmbogățită cu vitamine din complexul B, cum ar fi grupul de acid pantotenic, piridoxina, folatii și tiamina. Piridoxina sau vitamina B6 ajută la menținerea nivelului de GABA în creier, care lucrează împotriva condițiilor ce duc la stări nevrotice.

Descriere

Vă puteți imagina o rețetă fără ceapă? Această legumă minunată, una dintre cele mai vechi alimente cunoscute de omenire, se găsește într-o gamă largă de rețete și preparate, fie că este vorba de banala salată, sosuri, supe sau curry. Aceasta a fost, de asemenea, utilizată în medicamentele tradiționale din timpuri străvechi pentru beneficiile sale aduse sănătății și a proprietăților sale curative.

Familie: Alliaceae; Genul: Allium; Nume științific: Allium cepa. Planta de ceapă crește până la 2 metri înălțime și are un bulb subteran, globular, care constă în zeci de foițe suprapuse. Există mai multe soiuri de ceapă cultivate în jurul lumii. Durata medie de cultivare este de aproximativ 3 – 4 luni. Ceapa verde și florile sunt de asemenea la mare căutare în întreaga lume.

Mirosul ascuțit, înțepător al cepei se datorează compușilor săi de sulf. Ceapa roșie, spaniolă este în general mai puțin iute decât soiurile albe sau maro, ceea ce o face ideală pentru utilizarea în salate.

Cumpărare și păstrare

Ceapa este disponibilă în toate anotimpurile. În funcție de varietate, ea poate fi clară, picantă sau dulce. În magazin, aceasta este disponibilă în formă proaspătă, congelată, în conserve, murată, praf sau deshidratată.

La cumpărare, alegeți pe cele proaspete, care sunt curate, bine conturate, nu au deschidere la gât și sunt crocante și au pielea exterioară uscată. Evitați cele care au semne de mucegai negru (un fel de atac fungic), deoarece acestea indică faptul că stocul este vechi, sau păstrat în condiții proaste. În plus, bulbii de calitate slabă au adesea pete moi, de umiditate la gât și pete întunecate, care pot fi indicatii de degradare.

Acasă, depozitați-le într-un loc răcoros și ferit de umiditate, astfel păstrându-se proaspete până la câteva săptămâni. Ele se pot păstra de asemenea bine și în frigider.

Modalități de pregătire și servire Tăiați capetele folosind un cuțit ascuțit. Apoi, cojiți straturile exterioare (cca 2-3 straturi de piele) până ajungeți la foițele proaspete, groase, de culoare ce variază în funcție de soi de la roz la alb. Aveți posibilitatea să o tăiați feliuțe subțiri (julienne) sau să o tăiați în cuburi fine, în funcție de tipul de rețetă.

Verdeața ce crește terestru și capetele de flori sunt de asemenea comestibile. Ceapa verde sau arpagicul sunt folosite mai ales în preparatele fast-food sau la prepararea și decorarea platourilor cu aperitive.

Iată câteva sfaturi de servire:

Ea poate fi folosită în aproape orice produs alimentar, fie în salate proaspete sau ca garnitură picantă. În India și Pakistan, ceapa e una dintre cele mai căutate ingrediente la gătit în condițiile în care o folosesc în curry, supe, umplutură, paste, sosuri, etc… zi de zi. Ea este utilizată pe scară largă în Marea Mediterană la gătit și condimentat, în salate, pizza, cu brânză, la burgeri, în supă, la tartă, rulouri, în umpluturi etc.

Profilul de siguranta / efecte negative

Consumul de ceapă în cantități moderate este, în general, sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există câteva precauții pe care oamenii ar trebui să le ia:

  1. Alergii: Unii oameni pot avea o reacție alergică la ceapă, care se poate manifesta prin erupții cutanate, mâncărime, umflături, amețeli, probleme respiratorii sau alte simptome de reacție alergică. Dacă aveți vreun simptom după consumul de ceapă, este important să solicitați asistență medicală imediat.
  2. Tulburări digestive: Consumul de ceapă poate provoca probleme digestive, precum balonare, flatulență și arsuri la stomac, la unele persoane. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă mâncați o mulțime de ceapă sau dacă aveți o afecțiune de stomac existentă.
  3. Interacțiuni medicamentoase: Ceapa poate interacționa cu unele medicamente, inclusiv cu cele care încetinesc coagularea sângelui. Dacă luați astfel de medicamente, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma o mulțime de ceapă.
  4. Sarcina și alăptarea: Nu există suficiente informații pentru a ști dacă este sigur să mănânci o mulțime de ceapă în timpul sarcinii sau alăptării. În cantități alimentare normale, ceapa este probabil sigură.
  5. Copii: Ceapa poate fi sigură pentru majoritatea copiilor atunci când este consumată în cantități alimentare. Cu toate acestea, ceapa crudă sau gătită în exces poate provoca iritații gastrointestinale la unii copii.

Ceapa crudă poate provoca iritarea mucoaselor membranelor, pielii și ochilor. Acest lucru se datorează eliberării de alil sulfurat, gaz, în timp ce o tăiem. Gazul când este amestecat cu umezeală (apă), se convertește în acid sulfuric. Alil sulfurat este concentrată mai mult la capete, în special la rădăcină. Efectul său poate fi minimizat prin cufundarea bulbilor în apă rece pentru câteva minute înainte de tocare sau feliere.

Valori nutriționale

Ceapa (Allium cepa), crudă, valori nutriționale la 100 g.

Ce conține ceapa:

Principiu activCantitate nutrient% of DZR
Energie40 Kcal2%
Carbohidrați9.34 g7%
Proteine1.10 g2%
Grasime totala0.10 g0.5%
Colesterol0 mg0%
Fibre dietetice1.7 g4.5%
Vitamine  
Folați (acid folic)19 mcg5%
Niacina B30.116 mg1%
Acid Pantotenic B50.123 mg2.5%
Piridoxina B60.120 mg9%
Riboflavina B20.027 mg2%
Tiamina B10.046 mg4%
Vitamina A2 IU0%
Vitamina C7.4 mg12%
Vitamina E0.02 mg0%
Vitamina K0 mcg0%
Electroliți  
Sodiu4 mg<1%
Potasiu146 mg3%
Minerale  
Calciu23 mg2%
Cupru0.039 mg4%
Fier0.21 mg3%
Magneziu10 mg2.5%
Mangan0.129 mg5.5%
Fosfor29 mg4%
Seleniu0 mcg0%
Zinc0.17 mg1.5%
Fitonutrienți  
Beta Caroten1 mcg
Alfa Caroten0 mcg 
Beta Crypto-xantina0 mcg
Luteina – zeaxantina4 mcg
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *