Beneficiile pentru sănătate ale cimbrului

Cimbrul conține multe principii active cunoscute pentru proprietățile lor de prevenire a bolilor și promovare a sănătății.

Planta de cimbru conține timol, unul dintre uleiurile esențiale importante. Timolul a fost științific dovedit că are caracteristici antiseptice și antifungice. Alte uleiuri volatile din cimbru includ carvacrolul, borneolul și geraniolul.

Cimbrul conține multe antioxidanți fenolici flavonoizi precum zeaxantina, luteina, apigenina, naringenina, luteolina și timonina. Cimbrul proaspăt are unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți dintre ierburi, cu o valoare ORAC (Capacitatea de Absorbție a Radicalilor de Oxigen) totală de 27.426-µmol TE/100 g.

Cimbrul este bogat în minerale și vitamine esențiale pentru sănătatea optimă. Frunzele sale sunt una dintre cele mai bogate surse de potasiu, fier, calciu, mangan, magneziu și seleniu. Potasiul este un component important al fluidelor celulare și corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. Manganul este utilizat de corp ca un co-factor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. Fierul este esențial pentru formarea celulelor roșii din sânge.

Iarba este, de asemenea, o sursă bogată de multe vitamine importante, cum ar fi vitaminele din complexul B, β-caroten, vitamina A, vitamina K, vitamina E, vitamina C și acidul folic.

Cimbrul oferă 0,35 mg de vitamina B-6 sau piridoxină, asigurând aproximativ 27% din aportul zilnic recomandat. Piridoxina menține nivelurile de GABA (neurotransmițător benefic în creier) în creier, având un rol de redută a stresului.

Vitamina C ajută corpul uman să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și să elimine radicalii liberi dăunători și pro-inflamatori.

Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi și un antioxidant necesar pentru menținerea sănătății mucoasei și a pielii, fiind esențială și pentru vederea. Consumul de alimente naturale bogate în flavonoizi precum vitamina A și beta-carotenul ajută la protecția împotriva cancerelor pulmonare și orale.

Frunzele de cimbru oferă niveluri semnificative de fitonutrienți de calitate. Doar 100 g de frunze proaspete oferă (% din aportul zilnic recomandat):

  • 38% fibre alimentare,
  • 27% vitamina B6 (piridoxină),
  • 200% vitamina C,
  • 158% vitamina A,
  • 218% fier,
  • 40% calciu,
  • 40% magneziu,
  • 75% mangan,
  • Totuși, zero colesterol.

Descriere cimbru

Cimbrul este o plantă bogată în fitonutrienți benefici pentru sănătate, minerale și vitamine esențiale pentru bunăstarea generală. Fiind unul dintre cele mai populare ierburi culinare, cimbrul este originar din Europa de Sud și regiunea mediteraneană.

Din punct de vedere botanic, cimbrul aparține familiei Lamiaceae, din genul Thymus. Există multe subspecii, dintre care cea mai populară varietate este Thymus vulgaris sau cimbrul francez.

Planta de cimbru este un arbust peren cu o bază subțire lemnificată și tulpini pătrate. Atinge o înălțime de aproximativ 15 până la 30 de centimetri, având frunze mici, de culoare verde deschis cu partea inferioară mai pală, ușor curbate și aromate. În timpul verii, apar flori mici, parfumate, de culoare liliachiu sau alb.

Alte varietăți de cimbru comune sunt cimbrul cu lămâie (T.x citriodora), cimbrul cu chimen (T. herba barona) și cimbrul sălbatic (T. septyllum). Atât frunzele, cât și vârfurile florale ale plantei, fie proaspete, fie uscate, sunt folosite în scopuri culinare.

Selecție și depozitare

Atât cimbrul proaspăt, cât și cel uscat pot fi găsite în magazinele de ierburi aromatice. Este recomandat să cumpărați cimbru proaspăt ori de câte ori este posibil, deoarece acesta este superior din punct de vedere al nutrienților și bogat în aromă. Frunzele de cimbru proaspăt ar trebui să aibă o culoare verde deschis și să fie lipsite de orice pete întunecate sau semne de îngălbenire.

Cimbrul proaspăt ar trebui păstrat în frigider, înfășurat într-un prosop de hârtie ușor umezit. Cimbrul uscat poate fi păstrat într-un recipient de sticlă bine închis și depozitat într-un loc rece, întunecos și uscat, unde se va menține proaspăt timp de până la șase luni.

Utilizări culinare

Cimbrul adaugă o aromă intensă rețetelor și, prin urmare, trebuie adăugat cu moderație. Pentru a-și păstra aroma și parfumul intacte, cimbrul este de obicei adăugat în etapele finale ale preparării rețetelor. Acest lucru se face pentru a preveni evaporarea uleiurilor esențiale în cazul metodelor de gătit prelungite.

Iată câteva metode de servire:

  • Ceaiul din ierburi de cimbru este o băutură sănătoasă populară.
  • Cimbrul a fost folosit în prepararea supelor și sosurilor de sezon.
  • Iarba este unul dintre ingredientele din bouquet garni, alături de frunze de dafin, pătrunjel și țelină.
  • Cimbrul, alături de alte condimente picante, a fost folosit pentru marinarea și umplerea rețetelor cu pui, pește și carne.

Utilizări medicinale

Cimbrul conține multe uleiuri esențiale importante, care au aplicații antiseptice și antifungice.

Gargară cu apă călduță de cimbru sau câteva înghițituri de ceai de cimbru pot ajuta la ameliorarea tusei, durerilor de gât și simptomelor de bronșită.

În farmacie, formulările pe bază de cimbru au fost folosite ca apă de gură antiseptică în tratamentul cariilor și gingivitei.

Valori nutriționale

Cimbru (Thymus vulgaris), frunze proaspete, per 100 g, conform bazei de date naționale USDA privind nutrienții:

Principiu Valoare Nutrițională Procent din VNR (Valoarea Nutrițională de Referință)
Energie 101 Kcal 5%
Carbohidrați 24,45 g 18%
Proteine 5,56 g 10%
Grăsimi Totale 1,68 g 8,4%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre Dietetice 14,0 g 37%
Vitamine    
Folate 45 µg 11%
Niacină 1,824 mg 11%
Acid Pantotenic 0,409 mg 8%
Piridoxină 0,348 mg 27%
Riboflavină 0,471 mg 36%
Tiamină 0,48 mg 4%
Vitamina A 4751 IU 158%
Vitamina C 160,1 mg 266%
Electroliți    
Sodiu 9 mg 0,5%
Potasiu 609 mg 13%
Minerale    
Calciu 405 mg 40,5%
Fier 17,45 mg 218%
Magneziu 160 mg 40%
Mangan 1,719 mg 75%
Fosfor 106 mg 15%
Zinc 1,81 mg 16,5%
Fitonutrienți    
Beta Caroten 2851 µg
Notă: Valoarea ORAC (Capacitatea de Absorbție a Radicalilor de Oxigen) este de 27426.