• antiinflamator natural
  • ajuta la cresterea motilitatii intestinale
  • benefic in tratarea diareei

Beneficii pentru sanatate

Ghimbirul a fost utilizat inca din timpuri stravechi pentru proprietatile sale antiinflamatorii, carminative, antiflatulente si antimicrobiene.
Radacina contine de asemenea multe uleiuri esentiale, cum ar fi Gingerol, zingerone, sumele shogaol, farnesene si cantitati mici de beta-feladrenă, cineol si citral.
Gingerolul ajuta la imbunatatirea motilitatii intestinale si are efect antiinflamator, analgezic, calmant nervos, antipiretic, precum si proprietati anti-bacteriene. Studiile au aratat ca poate reduce greata indusa de raul de miscare sau de sarcina si poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap (migrene).
Zingerone, da caracterul intepator radacinii de ghimbir si este recunoscut pentru eficacitatea sa impotriva diareei induse de E. coli, in special la copii.
Aceasta radacina are un continut scazut de calorii si nu contine colesterol, insa este o sursa foarte bogata de nutrienti esentiali si vitamine, cum ar fi piridoxina (vitamina B6), acidul pantotenic (vitamina B5), care sunt esentiale pentru o sanatate optima.
Acesta contine, de asemenea o cantitate semnificativa de minerale, cum ar fi potasiu, mangan, cupru si magneziu.

Efecte benefice ale ghimbirului

Numeroase studii sugereaza ca un consum sporit de ghimbir reduce riscul obezitatii si aparitiei diabetului sau bolilor cardiovasculare, diminuand rata mortalitatii si promovand sanatatea tenului si a parului, cresterea nivelului de energie si reducerea greutatii corporale.

Afectiuni digestive

Compusii fenolici din ghimbir sunt cunoscuti pentru capacitatea de ameliorare a iritatiilor gastrointestinale, stimuleaza glandele salivare si productia de bila si reduc contractiile gastrice, favorizand digestia.

Greata

Consumul de ghimbir proaspat sau ceai de ghimbir reprezinta un remediu comun pentru combaterea starilor de greata in timpul tratamentului anticancerigen.

Femeile insarcinate, care sufera de greata in timpul diminetilor, pot folosi ghimbirul fara riscuri pentru calmarea acestor stari neplacute.

In timpul sezonului rece, consumul de ceai de ghimbir reprezinta un bun mod de a te incalzi. Are efect diaforetic, adica favorizeaza procesul de transpiratie, ajutand organismul sa se incalzeasca din interior.

Pentru prepararea ceaiului de ghimbir, feliaza 20-40g de ghimbir proaspat la o ceasca de apa fiarta. O felie de lamaie sau o lingurita de miere adauga aroma si beneficii suplimentare, cum ar fi continutul de vitamina C si proprietati antibacteriene.

Reducerea durerii

In urma unui studiu efectuat in cadrul Universitatii Georgia s-a constatat ca suplimentarea zilnica cu ghimbir contribuie la reducerea cu 25% a durerii musculare aparute in urma antrenamentelor.

De asemenea, ghimbirul reduce simptomele dismenoreei (durerea severa din timpul ciclului menstrual). In cadrul unui studiu, 83% dintre femeile care au folosit capsule cu extract de ghimbir au semnalat o ameliorare a durerii.

Inflamatii

Ghimbirul a fost folosit timp de secole pentru reducerea si tratarea inflamatiilor. De exemplu, ghimbirul diminueaza inflamatiile la nivelul colonului, reducand si riscul de aparitie a cancerului de colon. De asemenea, este folosit pentru tratamentul inflamatiilor asociate cu osteoartrita.

Substante active

Ghimbirul proaspat reprezinta o modalitate usoara de a asezona mancarurile si bauturile, ajutandu-te sa eviti consumul excesiv de sodiu. Deoarece este consumat, de obicei, in cantitati reduse, ghimbirul nu aduce un aport semnificativ de calorii, carbohidrati, proteine sau fibre.

Totusi, ghimbirul contine numeroase componente cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante, ce au efect pozitiv asupra organismului. Printre acestea se numara gingerolul, beta-carotenul, capsaicina, acidul cafeic, curcumina si salicilatul.

Descriere

Ghimbirul este o planta radacinoasa, populara in preparatele culinare, dar este utilizata si ca medicament.
Familie: Zingiberaceae; Gen: Zingiber; Denumirea stiintifica: Zingiber officinale.
Planta de ghimbir provine din zone din Himalaya si din Asia de Sud. In prezent, este larg raspandita peste tot in lume. Planta creste la aproximativ un metru in inaltime si dispune de frunze de culoare verde inchis si flori mici, de culoare galbena.

Utilizare medicala

Felii de radacina de ghimbir fierte in apa fierbinte cu lamaie sau suc de portocale si miere constituie o bautura populara in medicina ayurvedica ce este folosita pentru calmarea racelii, tusei si dureri de gat.
Gingerolul este folosit in cresterea motilitatii tractului gastro-intestinal si are si proprietati analgezice, sedative, anti-inflamatorii si antibacteriene.

Cumparare si pastrare

Planta de ghimbir poate fi cultivate in gradina, astfel ca radacinile proaspete sunt disponibile pentru a fi utilizate ori de cate ori este nevoie. In magazin, alegeti planta proaspata, organica, deoarece aceasta este superior bogata in nutrienti si aroma.
Radacina proaspata poate fi pastrata in frigider timp de pana la o luna. Sub forma de praf, ar trebui sa fie pastrat in frigider, in recipiente inchise ermetic.

Utilizare culinara

Spalati radacina de ghimbir proaspata in apa rece pentru a elimina eventualele reziduurile de nisip, sol sau pesticide. Radacina proaspata are gust iute, picant, care arde pe cerul gurii si pe nari. In scopul de a mentine aroma si gustul intact, in general, se adauga in ultimul moment in retete gatite, deoarece gatitul prelungit evapora uleiurile esentiale.
Radacina de ghimbir proaspata sau uscata, impreuna cu usturoi, coriandru, ceapa, rosii, chimen si seminte de mustar, amestecate la o pasta de curry aromat, care se adauga apoi la numeroase preparate din legume, carne si curry / supa.
Radacina de planta este de asemenea utilizata la prepararea muraturilor picante.
Radacina proaspata pot fi utilizata la prepararea numeroaselor gustari picante, bomboane, paine si deserturi.
Ceaiul de ghimbir este o bautura populara in multe tari din Asia.

Contraindicatii

Ghimbirul stimuleaza multe glande secretoare ale organismului, are efect de crestere a secretiei de suc salivar in cavitatea bucala, creste secretia de bila si ajuta la eliberarea sa. Prin urmare, radacina poate fi contraindicata la pacientii cu antecedente de calculi biliari.

Valori nutritionale

Rădăcină de ghimbir (Zingiber officinale), Proaspătă, Valoare nutritivă la 100 g.

Ce contine ghimbirul:

PrincipiuValoare NutrientProcent din DZR
(doza zilnica recomandata)
Energie80 Kcal4%
Carbohidrați17.77 g13.5%
Proteine1.82 g3%
Grăsime Totală0.75 g3%
Colesterol0 mg0%
Fibre Dietetice2.0 g5%
Vitamine
Folati B911 mcg3%
Niacină B30.750 mg4.5%
Acid Pantotenic B50.203 mg4%
Piridoxină B60.160 mg12%
Vitamina A0 IU0%
Vitamina C5 mg6.25%
Vitamina E0.26 mg1.5%
Vitamina K0.1 mcg0%
Electroliți
Sodiu13 mg1%
Potasiu415 mg9%
Minerale
Calciu16 mg1.6%
Cupru0.226 mg25%
Fier0.60 mg7.5%
Magneziu43 mg11%
Mangan0.229 mg10%
Fosfor34 mg5%
Zinc0.34 mg3%
Sursa: Baza de date națională a nutrienților USDA
Rețineți că procentul DZR (Doza Zilnică Recomandată) este bazat pe o dietă de 2,000 de calorii, iar procentul actual poate varia în funcție de necesitățile dietetice individuale.