Beneficii pentru sanatate

Acest mineral este important pentru sanatatea sistemului nervos si pentru reglarea ritmului cardiac. Ajuta la prevenirea atacului cerebral si la o corecta contractare a muschilor si actioneaza impreuna cu sodiul pentru a mentine echilibrul hidro-electolitic in organism. De asemenea, potasiul este important pentru reactiile chimice din interiorul celulelor si ajuta la mentinerea presiunii normale a sangelui si la transmiterea imulsurilor electrochimice.

O sinteza a studiilor despre potasiu a aratat ca o cantitate scazuta de potasiu in organism poate fi un factor semnificativ in aparitia hipertensiunii arteriale. Potasiul regleaza astfel transferul nutrientilor prin membrana celulara. S-a demonstrat ca aceasta functie a potasiului scade odata cu varsta, ceea ce poate fi cauza multor probleme circulatorii, a letargiei si a slabiciunii de care sufera persoanele in varsta.

Impreuna cu magneziul, potasiul poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi datorate oxalatului de calciu.

Carenta

Semne ale carentei de potasiu includ uscaciunea anormala a pielii, acneea, frisoanele, tulburarile cognitive, constipatia, depresia, diareea, diminuarea reflexelor, edemele, nervozitatea, setea continua, aritmiile cardiace, intoleranta la glucoza, dereglarile in crestere, nivelul ridicat al colesterolului, insomniile, hipotensiunea arteriala, slabiciunea si oboseala musculara, voma, greata, durerile de cap, proteinuria (proteine in urina), retentia de apa in organism si probleme respiratorii.
Doza zilnica recomandata este de 2500 mg/ zi la o persoana adulta.

Surse alimentare

Sursele alimentare de potasiu includ lactatele, pestele, fructele, legumele, carnea de vita, carnea de pasare, cerealele.
Cele mai mari cantitati se regasesc in caise, avocado, fasole alba, banane, melasa, orez, drojdie de bere, curmale, alge, oleaginoase, fructe uscate, stafide, spanac, hamei, coada calului, salvie si trifoi rosu.
Il puteti gasi si sub forma de supliment alimentar cu potasiu

Indicatii

Recomandat in bolile de rinichi. Diareea si folosirea diureticelor sau a laxativelor distrug efectul potasiului, iar tutunul si cafeina reduc absorbtia potasiului. Daca folosim lemn dulce pe perioade mari de timp, risipim rezerva de potasiu din organism.