Beneficii pentru sanatate

Vitamina B5, cunoscuta si sub numele de acid pantotenic, este una dintre vitaminele din complexul B, care joaca un rol important in metabolismul energetic al organismului. Vitamina B5 este necesara pentru sinteza si metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. De asemenea, are un rol important in sinteza neurotransmitatorilor si in producerea de hormoni steroidieni.

Beneficiile vitaminei B5 sunt legate in principal de rolul ei in metabolismul energetic si in functionarea normala a sistemului nervos. Vitamina B5 poate ajuta la reducerea oboselii si a epuizarii, la mentinerea unei pieli sanatoase si la ameliorarea simptomelor de astm si alergii.

Surse alimentare si doza zilnica recomandata

Surse alimentare de vitamina B5 includ carnea, pestele, ouale, legumele verzi, fasolea, fructele uscate, cerealele integrale, nuci si seminte.

Iata cat contin cateva dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina B5:

 1. Carnea de vita: 100 g de carne de vita contine aproximativ 5,1 mg de vitamina B5.
 2. Pestele: 100 g de somon proaspat contin aproximativ 2,2 mg de vitamina B5.
 3. Ouale: Un ou mare contine aproximativ 1,0 mg de vitamina B5.
 4. Legumele verzi: 100 g de broccoli proaspat contin aproximativ 1,3 mg de vitamina B5.
 5. Fasolea: 100 g de fasole verde contin aproximativ 1,1 mg de vitamina B5.
 6. Fructele uscate: 100 g de stafide contin aproximativ 2,9 mg de vitamina B5.
 7. Cerealele integrale: 100 g de fulgi de ovaz contin aproximativ 2,1 mg de vitamina B5.
 8. Nucile: 100 g de nuci contin aproximativ 1,5 mg de vitamina B5.
 9. Semintele: 100 g de seminte de floarea-soarelui contin aproximativ 4,2 mg de vitamina B5.

Este important sa retineti ca cantitatea de vitamina B5 poate varia in functie de modul de preparare al alimentelor si de alti factori, astfel incat aceste valori trebuie considerate aproximative.

Doza zilnica recomandata de vitamina B5 este de 5 mg pentru adulti si de 6-7 mg pentru femeile care alapteaza. In caz de deficienta de vitamina B5, medicul poate recomanda suplimente alimentare pentru a completa necesarul de vitamina B5.

Carenta

Carenta de vitamina B5, denumita si pantotenază, este foarte rară, deoarece aceasta vitamina este prezenta in mai multe alimente si este produsa de catre bacteriile din intestine. Cu toate acestea, anumite persoane pot avea un risc crescut de carenta de vitamina B5, cum ar fi:

 • Persoanele care urmeaza diete restrictive sau care au o alimentatie deficitara
 • Persoanele care iau anumite medicamente care pot afecta absorbtia sau utilizarea vitaminei B5
 • Persoanele care sufera de afectiuni medicale care pot afecta absorbtia vitaminei B5 din intestine, cum ar fi boala Crohn sau sindromul de malabsorbtie
 • Alcoolicii cronici, deoarece alcoolul poate afecta absorbtia vitaminei B5

Simptomele carentei de vitamina B5 pot include oboseala, piele uscata si iritata, dificultati de concentrare si probleme digestive. De obicei, tratarea cauzei care duce la carenta de vitamina B5, cum ar fi schimbarea dietei sau oprirea medicamentelor care interfereaza cu absorbtia vitaminei, poate preveni si trata carenta de vitamina B5. In cazuri severe, medicul poate recomanda suplimente de vitamina B5.

Contraindicatii si atentionari

In general, vitamina B5 este sigura atunci cand este consumata din alimente sau din suplimente alimentare in dozele recomandate. Vitamina B5 poate provoca reactii adverse usoare, cum ar fi diareea, la unele persoane, dar acestea de obicei dispar de la sine in cateva zile.

Cu toate acestea, vitamina B5 poate interfera cu anumite medicamente sau poate avea efecte nedorite in anumite situatii. De exemplu, vitamina B5 poate reduce eficacitatea medicamentelor anticoagulante, cum ar fi warfarina, si poate interfera cu medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

Daca luati medicamente sau aveti o afectiune medicala, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua suplimente cu vitamina B5. De asemenea, nu ar trebui sa luati suplimente cu vitamina B5 fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra daca sunteti gravida sau alaptati.