Descriere si beneficii pentru sanatate
Vitamina K este importanta pentru coagularea sangelui si pentru mentinerea sanatatii oaselor. Vitamina K este necesara pentru formarea protrombinei, care ajuta la coagularea sangelui. Este esentiala in formarea si refacerea oaselor, este utila in sinteza osteocalcininei, o proteina din tesutul osos care cristalizeaza calciul. Ca urmare, poate ajuta la prevenirea osteoporozei.
Vitamina K are un rol important in functionarea intestinelor si ajuta la transformarea glugozei in glicogen, care este stocat in ficat, sustinand functionarea sanatoasa a acestuia. Poate creste rezistenta copiilor la infectii si ajuta la prevenirea cancerului care ataca invelisul organelor. Contribuie la longevitate. O carenta din aceasta vitamina poate provoca sangerari interne si/ sau anormale.
Exista trei forme de vitamina K. Prima este vitamina K1 (filochinona sau fitomenadiona) , care provine din plante si reprezinta vitamina K de origine alimentara. A doua este vitamina K2, o familie de substante numite menaquinone, sintetizata de o bacterie din intestine si se gaseste si in unt, ficat de vaca, galbenus de ou, produse fermentate din soia si in unele branzeturi. A treia este vitamina K3 (menadiona), fabricata sintetic.
Indicatii medicale
Antibioticele cresc nevoia de vitamina K din alimentatie sau din suplimente. Bacteriile din intestin, care sintetizeaza vitamina K sunt distruse de antibiotice, acestea intervenind astfel in procesul de sinteza. Antibioticele afecteaza si absorbtia de vitamina K.
Carenta de vitamina K poate fi provocata de:
° o dieta saraca sau restrictiva;
° boala Crohn, colita ulceroasa;
° boli de ficat care impiedica stocarea vitaminei K;
° folosirea antibioticelor, a medicamentelor care scad nivelul colesterolului, a uleiurilor minerale, a aspirinei si/sau a medicamentelor cu efect anticoagulant.
Nivelul scazut al vitaminei K este asociat cu scaderea nivelului de insulina si cu probleme de reglare a glucozei, care pot duce la scaderea densitatii osoale la femei. Suplimentarea dietei cu aceasta vitamina accelereaza procesul de formare a oaselor prin atragerea calciului in oase. Suplimentele cu vitamina K reduc cantitatea de calciu din urina si aloca mai mult calciu pentru consolidarea oaselor.
Surse alimentare
Iata cateva dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina K:
- Legumele verzi: 100 g de broccoli proaspat contin aproximativ 220 mcg de vitamina K, iar 100 g de spanac proaspat contin aproximativ 483 mcg de vitamina K.
- Legumele cu frunze verzi: 100 g de varza kale contin aproximativ 547 mcg de vitamina K, iar 100 g de varza contine aproximativ 220 mcg de vitamina K.
- Nuci si seminte: 100 g de nuci contin aproximativ 28,8 mcg de vitamina K, iar 100 g de seminte de susan contin aproximativ 63,8 mcg de vitamina K.
- Fructe: 100 g de afine contin aproximativ 43,8 mcg de vitamina K, iar 100 g de kiwi contin aproximativ 87,8 mcg de vitamina K.
- Lapte si produse lactate: 100 g de iaurt contin aproximativ 31,5 mcg de vitamina K, iar 100 g de branza de vaci contine aproximativ 41,7 mcg de vitamina K.
Este important sa retineti ca cantitatea de vitamina K poate varia in functie de modul de preparare al alimentelor si de alte factori, astfel incat aceste valori trebuie considerate aproximative. Doza zilnica recomandata de vitamina K variaza in functie de varsta si de alte factori. In general, adultii au nevoie de aproximativ 90-120 mcg de vitamina K pe zi.
Cea mai mare cantitate din aceasta vitamina este sintetizata in organism de o bacterie ‘’prietenoasa’’ care este prezenta, in mod normal, in intestine.
Carenta
Carenta de vitamina K, denumita si hipovitaminoza K, este o afectiune relativ rara, deoarece aceasta vitamina este prezenta in mai multe alimente si este produsa de catre bacteriile din intestine. Cu toate acestea, anumite persoane pot avea un risc crescut de carenta de vitamina K, cum ar fi:
- Bebelusii care sunt hraniti cu formula de lapte, deoarece aceasta nu contine vitamina K
- Persoanele care iau medicamente care interfereaza cu absorbtia sau utilizarea vitaminei K, cum ar fi medicamentele pentru scaderea colesterolului si medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale
- Persoanele care sufera de afectiuni medicale care pot afecta absorbtia vitaminei K din intestine, cum ar fi boala Crohn sau sindromul de malabsorbtie
Simptomele carentei de vitamina K pot include sangerari usoare, cum ar fi sangerari ale gingiilor sau sangerari uterine, dar de obicei sunt absente. Carenta de vitamina K poate fi tratata prin suplimente alimentare sau prin modificarea dietei pentru a include alimente bogate in vitamina K. In cazuri severe, medicul poate recomanda injectii cu vitamina K.
Precautii
Nu luati cantitati mari de vitamina K in ultimile saptamani de sarcina. Poate aparea o reactie toxica la nou-nascut. Daca luati medicamente anticoagulante, consultati medicul inainte de a lua orice supliment care contine vitamina K, pentru ca pot interveni in sctiunea acestor medicamente. Dozele foarte mari se pot acumula in sange si pot produce congestii si transpiratie.
Comenteaza