Vitamina B7, cunoscuta si sub denumirea de biotina, este una dintre vitaminele din complexul B, de care organismul tau are nevoie pentru a  functiona la nivel optim. Deficitul de biotina este relativ rar. Nu ai nevoie de o doza mare din aceasta vitamina si se regaseste intr-o varietate de alimente. Totusi, medicul ti-ar putea recomanda sa folosesti suplimente cu biotina daca urmezi anumite tratamente medicamentoase sau daca suferi de o afectiune care determina deficitul de biotina.

Efecte si beneficii pentru organism

Conform Centrului Medical al Universitatii Maryland (UMMC), vitaminele din complexul B, cum ar fi vitamina B7, ajuta organismul sa transforme carbohidratii in combustibil care furnizeaza energie corpului si sustine dezvoltarea celulelor. Vitaminele B sunt necesare pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos si, de asemenea, contribuie la metabolismul grasimilor, proteinelor si aminoacizilor. Biotina este cruciala pentru dezvoltarea armonioasa a fatului, motiv pentru care se recomanda administrarea acestei vitamine in perioada sarcinii. De obicei, organismul preia necesarul de biotina din alimentatie. Ar trebui sa te adresezi medicului pentru a afla daca ai nevoie de suplimente cu aceasta vitamina.

  • Mentinerea sanatatii parului si unghiilor:

Suplimentele cu biotina pot imbunatati aspectul parului, pot reduce numarul firelor cazute si preveni ruperea unghiilor. Studiile clinice nu confirma clar daca suplimentele cu doze mari de biotina vor aduce aceste beneficii daca organismul tau preia deja necesarul de vitamina B7 din alimentatie.

  • Productia de energie:

Ca parte a complexului de vitamine B, biotina joaca un rol important in producerea energiei in organism. In timpul procesului metabolic, carbohidratii, grasimile si proteinele sunt descopuse in glucoza, acizi grasi si aminoacizi. Biotina si celelalte vitamine B sunt nutrienti esentiali pentru convertirea acestor macronutrienti in combustibil pentru alimentarea celulelor. In plus, acizii grasi rezultati pot fi folositi pentru formarea membrane celulelor si transmiterea semnalelor, iar aminoacizii pot transporta grasimile si sintetiza componentele celulelor rosii din sange. In lipsa unei aprovizionari constante cu aceasta vitamina, te-ai simti obosit pe parcursul zilei.

  • Dezvoltarea celulelor:

Biotina permite dezvoltarea si diviziunea celulelor, procese care se petrec regulat in organismul uman. O parte a sarcinii biotinei este aceea de  a reglementa formarea ADN-ului, care permite ca informatia genetica din celule sa functioneze normal. Fiecare celula contine ADN, o molecula cu instructiuni pentru dezvoltarea si reproducerea organismului. O parte a structurii ADN necesita niste proteine alcaline, numite histone sau proteine histonice. Histonele contribuie la adunarea ADN-ului in unitati structurale numite nucleozomi, ca parte a cromozomului. Pentru acest lucru, proteinele histonice au nevoie de biotina. De aceea, disponibilitatea biotinei poate afecta replicarea ADN-ului si sinteza tuturor celulelor din organism.

Cand celulele cresc si se divid intr-un ritm alert, cum ar fi in perioada sarcinii, biotina are o importanta sporita. Vitamina B7 contribuie la dezvoltarea armonioasa a fetusului, diminuand riscul aparitiei unor complicatii la nastere.

  • Prevenirea diabetului:

Intrucat biotina este un cofactor al enzimelor necesare pentru sinteza acizilor grasi, aceasta vitamina ar putea imbunatati utilizarea glucozei de catre organism, pentru sinteza grasimilor, ducand la reducerea nivelului de glucoza in sange. In plus, s-a descoperit ca biotina stimuleaza eliberarea hormonului insulina, care, de asemenea, are potentialul de a reduce concentratiile glucozei. Conform unui studiu publicat in “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition” in 1993, pacientii insulino-dependenti au redus nivelul de glucoza din sange in medie cu 55% dupa ce au folosit suplimente alimentare cu biotina.

Surse alimentare

Biotina se regaseste in numeroase surse alimentare. Produsele bogate in biotina sunt: carnea organelor precum ficatul si rinichii, galbenusul de ou, ovazul, drojdia de bere, cerealele fortifiate, porumbul, laptele, soia, taratele de grau si laptisorul de matca.

Alte surse de vitamina B7 ar mai fi: avocado, broccoli, conopida, branza, pestele, fasolea, mazarea, carnea de pui, ciupercile, nucile, cartofii, carnea de porc, somonul, sardinele, bananele, zmeura si spanacul. De asemenea, anumite bacterii care exista in mod natural in tractul intestinal, produc biotina pentru necesarul zilnic al organismului.

  • Ficatul contine un nivel ridicat de biotina, furnizand intre 27 si 35 mcg de vitamina B7 in aproximativ 100g de ficat preparat.
  • Galbenusul oualelor contine una dintre cele mai mari concentratii de biotina, un ou mare gatit oferind intre 13 si 25 mcg. Totusi, UMMC afirma ca albusurile crude contin o proteina numita avidina, care impiedica absorbtia biotinei in organism.
  • Carnea de porc contine intre 2 si 4 mcg, iar somonul furnizeaza intre 4 si 5 mcg la o portie de 100g.
  • O ceasca de conopida proaspata contine intre 0.2 si 4 mcg de vitamina B7, iar un fruct de avocado ofera intre 2 si 6 mcg. Zmeura furnizeaza 0.2-2 mcg de biotina.

 Doza zilnica recomandata

Doza recomandata pentru adolescenti si adulti variaza intre 30 si 100 mcg. Sugarii si copiii de pana la 3 ani trebuie sa primeasca intre 10 si 20 mcg de biotina. Copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani ar trebui sa preia 25 mcg, iar cei cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani au nevoie de 30 mcg pe zi.

Unele suplimente cu biotina sau multivitamine pe baza de vitamine din complexul B ar putea contine doze mai mari decat cele 30 mcg recomandate adultilor. UMMC  afirma ca biotina este considerata sigura si lipsita de toxicitate, chiar si in cazul dozelor mari deoarece este o vitamina hidrosolubila, deci nu ramane in organism pentru multa vreme, fiind eliminata prin urina. Vitamina B7 nu are efecte adverse, dar in cazul suplimentelor cu biotina ar trebui totusi sa te adresezi medicului inainte de a le folosi.

Carenta

Conform Centrului Medical al Universitatii Maryland, carenta de vitamina B7 este rara. Totusi, anumite situatii pot duce la aparitia dificitului de biotina. Consumul unei cantitati mari de albusuri de ou, pentru o perioada prelungita (de la cateva saptamani pana la ani) poate cauza carenta de vitamina B7 intrucat albusurile contin o proteina care impiedica absorbtia biotinei. O alta cauza a deficitului poate fi utilizarea antibioticelor pe o perioada indelungata, lucru care poate epuiza flora intestinala responsabila cu producerea acestei vitamine. Folosirea produselor de nutritie parenterala pentru perioade indelungate si anumite tulburari de absorbtie ar putea, de asemenea, sa cauzeze carenta.

Simptomele deficitului sunt: descuamarea pielii, unghii fragile, par rarit, ochi uscati, oboseala, pierderea poftei de mancare, depresie si fisuri in colturile gurii.

Restabilirea nivelului optim de biotina in organism

Daca te confrunti cu un deficit din aceasta vitamina hidrosolubila, poti incerca suplimentele cu multivitamine pe lista carora este mentionata si vitamina B7 sau suplimentele alimentare pe baza de biotina. De asemenea, poti include in dieta alimente bogate in aceasta vitamina si ar fi indicat sa reduci consumul de albusuri de ou, daca le-ai folosit in cantitati mari.

Precautii

Cere sfatul medicului inainte de a folosi suplimente cu vitamine intrucat chiar si acestea pot provoca efecte adverse in cazul anumitor persoane sau pot interactiona nefavorabil cu unele medicamente. De asemenea, medicul ti-ar putea spune daca ai intr-adevar un deficit.