Beneficii

Fosfolipidele au beneficii importante pentru ficat, deoarece acest organ are o nevoie crescuta de aceste substante pentru a-si mentine functiile normale. Fosfolipidele contribuie la regenerarea celulelor hepatice si la imbunatatirea functionarii ficatului.

Un studiu a aratat ca fosfolipidele pot ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea functiei hepatice la pacientii cu ciroza hepatica.

De asemenea, fosfolipidele ajuta la prevenirea si tratarea bolilor de ficat gras non-alcoolic (NAFLD) si bolilor de ficat gras alcoolic (ALD).

Fosfolipidele au multiple beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi:

 • Ajuta la mentinerea integritatii membranei celulare si a functionarii normale a celulelor
 • Contribuie la functionarea normala a sistemului nervos
 • Pot ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare
 • Pot contribui la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) din sange si la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL)
 • Pot ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange

Fosfolipidele sunt importante pentru transmiterea impulsurilor nervoase si pentru transportul de molecule in si din celula. Unele fosfolipide specifice, cum ar fi lecitina si cefalina, au proprietati emulsionante si pot ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange.

Descriere

Fosfolipidele sunt compusi organici care fac parte din structura membranei celulare. Ele sunt formate din acizi grasi, glicerol si o molecula de fosfat, si au rolul de a proteja celula si de a permite schimbul de substante intre celula si mediul inconjurator. Structura chimică a fosfolipidelor este similară cu cea a trigliceridelor, dar au un grup fosfat legat la una dintre pozitiile glicerolului.

Fosfolipidele sunt esteri ai acizilor grasi si ai glicerolului, cu un grup fosfat legat la pozitia sn-3 a glicerolului. Grupul fosfat poate fi legat la diferite grupe funcționale, cum ar fi: glicerol, serina, inozitol, colina sau etanolamina.

Fosfolipidele sunt importante pentru structura membranei celulare, deoarece acestea au o regiune hidrofobică (formata din acizi grasi) si o regiune hidrofilica (formata din fosfat si gruparea legata). Acest lucru permite fosfolipidelor sa formeze dublul strat al membranei celulare, care separa mediul intern al celulei de mediul extern.

Surse alimentare

Fosfolipidele se pot gasi in mai multe alimente, iar cele mai bune surse alimentare sunt:

 • Pestele gras: somonul, tonul, sardinele si heringul sunt bune surse de fosfolipide
 • Carnea de vita poate fi o sursa buna de fosfolipide, in special daca este consumata in cantitati moderate
 • Ouale sunt o sursa excelenta de fosfolipide, in special galbenusul
 • Produsele lactate: laptele, iaurtul si branza pot fi surse bune de fosfolipide
 • Migdalele, alunele si nucile, precum si semintele de in sii chia, sunt surse bune de fosfolipide
 • Soia este o sursa foarte buna de fosfolipide, in special lecitina de soia

In functie de sursa alimentara, continutul de fosfolipide variaza. De exemplu, 100 g de somon contine aproximativ 1.8 g, in timp ce 100 g oua contin aproximativ 1.2 g.

Este important sa se consume o dieta echilibrata si variata pentru a asigura necesarul de nutrienti pentru organism.

De asemenea, acestea se pot gasi si sub forma de suplimente alimentare. Este important sa se consulte un medic inainte de a lua orice supliment alimentar.

Contraindicatii si atentionari

Fosfolipidele sunt, in general, considerate sigure pentru consumul uman si nu au efecte secundare semnificative. Cu toate acestea, exista unele contraindicatii si precautii care trebuie luate in considerare inainte de a utiliza fosfolipide:

 • Persoanele cu probleme de sangerare sau cu tendinta de coagulare a sangelui ar trebui să evite suplimentele de fosfolipide care contin vitamina K, deoarece acestea pot interfera cu tratamentele anticoagulante.
 • Persoanele cu probleme renale sau cu afectiuni renale precum nefrita interstitiala ar trebui sa evite suplimentele de fosfolipide, deoarece acestea pot agrava simptomele.
 • Persoanele cu alergii la soia sau la alte ingrediente din suplimentele de fosfolipide ar trebui sa evite aceste suplimente.
 • Persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arteriala ar trebui sa evite suplimentele de fosfolipide care contin lecitina, deoarece aceasta poate interfera cu actiunea medicamentelor.
 • Persoanele care iau medicamente pentru colesterol sau pentru a preveni formarea cheagurilor de sange ar trebui sa evite suplimentele de fosfolipide care contin lecitina.
 • Persoanele care iau medicamente pentru epilepsie ar trebui sa evite suplimentele de fosfolipide care contin lecitina, deoarece acestea pot interfera cu acțiunea medicamentelor.