Descriere și beneficii pentru sănătate
Carnitina este o substanță care crește utilizarea grăsimilor ca sursă de energie și previne acumularea grăsimilor, în special în inimă, ficat și mușchii scheletici. Carnitina poate fi folosită în tratarea sindromului oboselii cronice, deoarece o tulburare la nivelul funcțiilor mitocondriale (locul producerii energiei în interiorul celulelor) poate fi un factor de oboseală. Studiile au arătat o scădere a nivelului de carnitină la multe persoane cu CFS (sindromul oboselii cronice).
Carnitina reduce riscurile unei metabolizări defectuoase a grăsimii, asociată cu diabetul, în același timp inhibă grăsimile induse în ficat de alcool și scade riscurile de tulburări cardiace. Studiile au demonstrat că suferințele inimii ca urmare a unei operații pe cord pot fi reduse prin tratamentul cu carnitină. Deși nu este un aminoacid în sens strict (este, de fapt, o substanță legată de vitaminele B), este de obicei asociată acestei categorii datorită structurii chimice similare cu cea a aminoacizilor.
Poate scădea nivelul trigliceridelor din sânge, ajută la pierderea în greutate, contribuie la mobilitatea spermei și la întărirea mușchilor în cazul persoanelor cu tulburări neuromusculare. Poate fi folosită în tratamentul bolii Alzheimer.
Acetil-L-carnitina, o formă derivată de carnitină produsă natural de organism, este implicată în metabolismul carbohidraților și al proteinelor și în transportul grăsimilor în mitocondrii, ducând la creșterea nivelului de carnitină în țesuturi și chiar la depășirea capacității metabolice a carnitinei. Acetil-L-carnitina a devenit unul dintre cei mai studiați compuși pentru efectele sale împotriva îmbătrânirii, în special în ceea ce privește degenerarea creierului și a sistemului nervos. Multe studii importante au arătat că suplimentarea zilnică de Acetil-L-carnitină încetinește semnificativ evoluția bolii Alzheimer, ducând la o deteriorare mai mică a memoriei, a atenției și a limbajului, precum și la abilități de deplasare în spațiu. Poate fi folosită și în tratamentul dereglărilor cognitive și, de asemenea, în depresii.
Acetil-L-carnitina are numeroase alte beneficii în multe sisteme ale organismului. Ajută la limitarea neplăcerilor provocate de lipsa de oxigen, întărește sistemul imunitar, apără de stresul oxidativ, stimulează activitatea antioxidantă a unor enzime, apără membranele, încetinește îmbătrânirea creierului, previne bolile de nervi asociate cu sciatica și diabetul, reglează schimbările hormonale provocate de stresul fizic și sporește randamentul creșterii beneficiilor lanțurilor ramificate de aminoacizi.
Carența
Carența de carnitină contribuie la diferite tipuri de distrofie musculară. Persoanele cu astfel de probleme au nevoie de cantități mai mari de carnitină. Carnitina crește, de asemenea, eficiența vitaminelor antioxidante E și C. Acționează împreună cu antioxidanții pentru a încetini procesul de îmbătrânire, susținând sinteza acetiltransferazei, o enzimă din mitocondriile celulelor creierului, vitală pentru producerea energiei.
Corpul poate produce carnitină dacă există cantități suficiente de fier, vitamina B1 (tiamină), vitamina B6 (piridoxină) și aminoacizii lizină și metionină. Sinteza carnitinei depinde și de prezența unui nivel adecvat de vitamina C. Administrarea unor doze inadecvate din oricare dintre acești nutrienți poate duce la carentă.
Surse alimentare
Carnitina poate fi obținută din alimente, în primul rând din carne și alte alimente de origine animală. Deoarece au în general o masă musculară mai mare, bărbații au nevoie de mai multă carnitină decât femeile.
Vegetarienii pot suferi de carentă mai mult decât cei care consumă carne, deoarece carnitina nu există în proteina vegetală. De asemenea, aminoacizii metionină și lizină, două elemente cheie folosite de organism în fabricarea carnitinei, nu se obțin din surse vegetale în cantitate suficientă. Pentru a se asigura că produc o cantitate potrivită de carnitină, vegetarienii trebuie să ia suplimente sau să consume cereale, cum ar fi făina de porumb, însă toate îmbogățite cu lizină.
Suplimentele sunt disponibile în diferite forme, inclusiv D-carnitină, L-carnitină și DL-carnitină (aceasta din urmă nerecomandabilă deoarece ar putea produce toxicitate). Nivelul total de Acetil-L-carnitină (și carnitină) scade odată cu înaintarea în vârstă. În majoritatea studiilor legate de Acetil-L-carnitină efectuate pe oameni, subiecții au luat suplimente în doze de 500 până la 2500 mg pe zi, în doze divizate. Nu au fost observate efecte toxice sau secundare.
Lasă un răspuns