Descriere lecitină

Lecitina este o fosfolipidă importantă, necesară tuturor celulelor din organism, fiind considerată piatra de temelie în construcția membranei celulare. Previne întărirea și rigidizarea membranelor celulare; cu cât membrana este mai fluidă, cu atât se poate hrăni și adapta mai ușor celula. Lecitina face parte din organism, deci poate fi găsită în principalele organe cum ar fi: inima, ficat, creier etc.

O cantitate semnificativă poate fi găsită în multe alimente, cum ar fi: varză, conopidă, boabe de soia, mazăre, carne, semințe, nuci, însă cu toate acestea, cantitatea acumulată din alimente nu este suficientă pentru protejarea cu succes a celulelor și atunci, suplimentarea este necesară pentru sănătatea generală și prevenirea multor boli.

Este un tip de grăsime necesară fiecărei celule din organism. Membranele celulei, care reglează schimbul de nutrienți din și în celulă, conțin multă lecitină. Lecitina este o grăsime esențială, formând straturile protectoare din jurul creierului, iar celulele nervoase și celulele musculare conțin, de asemenea, această substanță.

Lecitina este formată în mare parte din colină, dar conține și acid linoleic (Omega 6 – unul dintre cei doi acizi grași esențiali, pe care corpul uman nu-i poate produce, dar de care are nevoie pentru menținerea sănătății) și inositol. Deși este o lipidă (grăsime), poate fi solubilă în apă și acționează ca un agent emulsifiant.

Beneficii pentru sănătate

Lecitina ajută la prevenirea aterosclerozei, ne protejează împotriva bolilor cardiovasculare, participă în funcțiile creierului și ajută la absorbția unor vitamine (vitamina B1, vitamina A). Sustine procesele energetice și ajută la refacerea ficatului deteriorat de alcoolism. Lecitina permite grăsimilor, cum ar fi colesterolul, să devină solubile în apă și să fie eliminate din organism, astfel organele și arterele sunt protejate împotriva depunerilor de grăsime.

Lecitina este una dintre cele mai bune surse de colină, conținând această substanță în proporție de aproximativ 20%. Colina este un nutrienț esențial similar vitaminelor B ce poate proteja creierul și în special memoria pe tot parcursul vieții. Colina este materia primă și un precursor al acetilcolinei, un neurotransmițător vital pentru memorie.

Lecitina ar trebui să facă parte din orice dietă, se găsește sub forma de capsule de 1200 mg lecitină din soia (în general). Cu o capsulă înainte de fiecare masă ajutăm digerarea grăsimilor și absorbția vitaminelor liposolubile.

Studiile au demonstrat că ajută la îmbunătățirea memoriei și concentrării și poate chiar ajuta la prevenirea Alzheimer-ului.

Ajută la prevenirea aterosclerozei, protejează împotriva bolilor cardiovasculare, intervine în funcțiile creierului și ajută la absorbția tiaminei (vitamina B1) în ficat și a vitaminei A în intestine. Sustine energia și ajută la refacerea ficatului deteriorat de alcoolism. Lecitina permite grăsimilor, cum este colesterolul sau alte lipide, să fie dispersate în apă și să fie eliminate din organism. Astfel organele vitale și arterele sunt protejate împotriva acumulării de grăsimi.

Utilizare

Lecitina trebuie introdusă în orice dietă. Oricine ia niacină (vitamina B3) pentru nivelul crescut al colesterolului și trigliceridelor trebuie să ia și lecitină. Două lingurițe de lecitină granule pot fi puse în cereale, supă sau pot fi adăugate în sucuri sau pâine. Lecitina utilizată ca și supliment alimentar este larg răspândită. Aceasta poate fi achiziționată sub formă de capsule, granule sau sub formă lichidă. Cele mai multe suplimente alimentare de calitate provin din soia, care are însă o cantitate mai mică de fosfatidilcolină (aproximativ 20%). Rețineți însă că gălbenușul de ou conține cantități foarte mari de fosfatidilcolină, aproape 70% din cantitatea de lecitină pe care o conține.

Aceasta se găsește și în suplimente alimentare sub formă de capsule. Luând o capsulă de 1200 mg înainte de fiecare masă, ajutați la digerarea grăsimilor și la absorbția vitaminelor liposolubile. Aceasta este în mare măsură, un derivat din soia, dar recent și cea din ou a devenit populară. Acest tip de lecitină este extrasă din gălbenușul de ou proaspăt. Lecitina din ou poate fi bună pentru cei care suferă de SIDA, herpes, sindrom de oboseală cronică și dereglări imunitare asociate îmbătrânirii. Studii recente au demonstrat că acționează mai bine la persoanele cu aceste boli decât o face varianta din soia.

Surse Alimentare

Lecitina se găsește într-o gama larga de alimente, reprezentând o componentă esențială în alimentația zilnică. Printre cele mai cunoscute surse de lecitină se numără:

  1. Gălbenușul de ou este una dintre cele mai bogate surse de lecitină. Pe lângă lecitină, gălbenușul de ou conține și o mulțime de alți nutrienți esențiali, inclusiv proteine, vitamine și minerale.
  2. Drojdia de bere: Aceasta este o sursă foarte bună de lecitină și este, de asemenea, bogată în proteine, fibre și vitamine B.
  3. Boabele de soia și produsele derivate din soia, precum tofu sau laptele de soia, sunt surse excelente de lecitină. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine și alte nutrienți esențiali.
  4. Cerealele integrale, inclusiv orezul brun, quinoa și ovăzul, conțin lecitină și sunt o sursă bogată de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
  5. Multe legume conțin lecitină, inclusiv broccoli, varza de Bruxelles, conopida și mazărea. Acestea sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre.
  6. Anumite tipuri de pește, în special peștele gras precum somonul, sardinele și macroul, sunt surse bune de lecitină dar și o sursă importantă de acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru sănătatea inimii.
  7. Germenii de grâu: Aceștia sunt o sursă excelentă de lecitină, dar și de proteine, fibre, vitamine și minerale. Germenii de grâu pot fi adăugați la cereale, iaurt sau pot fi folosiți în produse de panificație.

 

Includerea acestor alimente în dieta zilnică poate ajuta la asigurarea unei cantități adecvate de lecitină pentru menținerea unei sănătăți optime. Este important, totuși, să se urmărească o alimentație echilibrată și variată pentru a obține un spectru larg de nutrienți necesari organismului.

Contraindicații si efecte secundare

Suplimentarea este în general considerată sigură. Dar prea mult din orice poate fi întotdeauna o problemă. Doze foarte mari de lecitină pot induce anumite reacții adverse cum ar fi: provocarea transpirației, greață, vărsături, balonare și diaree.

Datorită conținutului de colină, care stimulează creierul, oricine are tulburare bipolară sau persoanele cu depresie sau alte probleme neurologice, nu ar trebui să ia orice tip de lecitină sau colină fără a consulta în prealabil un medic specialist.