Descriere și beneficii pentru sănătate

Enzimele au fost numite “scânteia vieții” deoarece viața, așa cum o cunoaștem, nu ar exista fără acțiunea enzimelor, nici chiar în prezența unor cantități suficiente de vitamine, minerale, oligoelemente sau alți nutrienți.

Cel mai important rol al enzimelor este acela de catalizator, accelerând mii de reacții biochimice din organism și controlând în același timp procesele vitale. Fără acest rol de catalizator, aceste reacții și procese ar avea loc prea lent pentru a susține viața. Este important de reținut că enzimele nu se consumă în reacțiile pe care le potențează.

Enzimele sunt esențiale și în digestia alimentelor, în regenerarea țesuturilor, organelor și celulelor, dar și în stimularea creierului și conservarea energiei celulare. Enzimele ajută pe de o parte ficatul, rinichii, plămânii, colonul și pielea să elimine toxinele și deșeurile din organism, iar pe de altă parte asigură absorbția nutrienților în organism în vederea construirii de noi țesuturi și celule.

Enzimele intervin în aproape toate funcțiile organismului și sunt împărțite în două categorii principale: enzime digestive și enzime metabolice.

Enzimele digestive:

Acestea descompun alimentele, facilitând asimilarea nutrienților în sânge și sunt secretate pe toată lungimea tractului intestinal.

Există trei tipuri principale de enzime digestive:

  • Amilaza descompune carbohidrații și se găsește în saliva și sucurile stomacului și pancreasului și își începe acțiunea imediat ce începem să mestecăm (motivul pentru care suntem sfătuiți să mestecăm bine alimentele). Diferite tipuri de amilază descompun diferite tipuri de zahăr, de exemplu, lactaza descompune lactoza din lapte, sucrază descompune sucroza din trestie și sfeclă.
  • Proteaza este folosită în digestia proteinelor și se găsește în sucurile intestinale, stomacale și pancreatice.
  • Lipaza descompune grăsimile și se găsește în sucurile stomacului și pancreasului.

Enzimele metabolice:

Acestea sunt catalizatorii reacțiilor chimice din celule, cum ar fi producerea energiei și detoxifierea. Enzimele metabolice sunt responsabile de activitățile tuturor organelor și țesuturilor din corp. Practic, ele sunt constructorii organismului și folosesc materia primă oferită de macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi).

Printre enzimele metabolice (enzime sistemice) foarte importante se numără superoxid dismutaza (SOD) și catalaza. Ambele sunt antioxidanți sistemici esențiali în apărarea celulară împotriva oxidării și a deșeurilor metabolice. Organismul nostru folosește cea mai mare parte din potențialul de producere a enzimelor pentru a fabrica 20 de tipuri de enzime. Acestea controlează descompunerea și utilizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor pentru a crea alte sute de enzime metabolice necesare funcționării țesuturilor și organelor.

Enzimele digestive în alimentație

Chiar dacă organismul produce și o rezervă de enzime, trebuie să obținem enzime și din alimente. De fapt, capacitatea organismului de a produce enzime este serios afectată de o dietă bogată în alimente procesate și preparate.

Este important de reținut că enzimele sunt foarte sensibile la căldură și sunt distruse la o temperatură de 47 de grade Celsius. De aceea, trebuie să consumăm cât mai multe alimente crude. Consumând multe alimente crude (alimentele crude ar trebui să fie prezente la fiecare masă care conține și alimente preparate termic sau procesate) sau atunci când nu este posibil să luăm suplimente de enzime, evităm ca organismul să fie privat de enzimele necesare și reducem astfel stresul asupra organismului. Cu excepția situației menționate mai sus, când dieta este bogată în alimente preparate și procesate, enzimele ar trebui luate de persoanele care suferă de malabsorbție, infecții fungice (candidoză), pentru cei cu vârsta peste 60 de ani și pentru cei cu un sistem digestiv dezechilibrat. Suplimentele cu enzime ar trebui să includă: amilază, lipază, protează și pancreatină. Acestea asigură digestia și absorbția de nutrienți (aminoacizi, acizi grași și carbohidrați). Bromelaina (din tulpina de ananas) și papaina (din fructul de papaya) sunt, de asemenea, binevenite, ele sunt enzime proteolitice (ca și pepsina, tripsina, renina, pancreatina) care descompun proteinele.

S-a dovedit că enzimele proteolitice sunt benefice ca agenți antiinflamatori. Pancreatina este obiect de cercetare în cazul cancerului, deoarece persoanele care suferă de cancer au în general deficiență de pancreatină. Este utilizată și în răni sportivilor, în infecții virale, insuficiență pancreatică, alergii alimentare, fibroză chistică, boli autoimune și alte boli cronice. Există și suplimente cu enzime digestive disponibile.

Există o serie de probleme speciale care pot fi rezolvate cu un aport suplimentar de enzimespecifice. De exemplu, persoanele cu intoleranță la lactoză ar trebui să ia în considerare un supliment cu lactază.

Enzimele se găsesc în multe alimente vegetale și animale (dar trebuie avută în vedere rezistența lor scăzută la căldură, de până la 47 de grade Celsius în general). Surse bogate de enzime includ avocado, papaya, ananasul, bananele, mango, dar cele mai bogate surse sunt cele din germeni. Alimentele grase necesită lipază pentru descompunerea grăsimilor, dar lipaza produsă de organism prin pancreas este mai puțin eficientă decât lipaza din alimente sau suplimente; aceasta se datorează faptului că lipaza proprie organismului lucrează în mediu alcalin din intestine, în timp ce lipaza din alimente lucrează și în mediul acid din stomac.

Superoxid dismutaza (puternica enzimă antioxidantă) se găsește în orz, broccoli, varză de Bruxelles, varză, grâu, lucernă și în alte legume închise la culoare. Enzimele antioxidante superoxid dismutaza (SOD) și catalaza pot fi găsite și sub formă de suplimente alimentare.

Enzimele nu pot acționa singure, pe cât de puternice sunt. Pentru a fi pe deplin active, au nevoie de substanțe numite coenzime, cele mai importante coenzime fiind: complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina E și zincul.

Enzimele disponibile sub formă de suplimente sunt extrase din surse naturale, bogate în enzime, deoarece enzimele nu pot fi fabricate sintetic. Aceste produse sunt utilizate în primul rând pentru a ajuta la digestia completă a alimentelor, în special a proteinelor. Dacă proteinele nu sunt digerate complet, ele pot ajunge în sânge împreună cu alte nutrienți nedigerate. Acest lucru poate duce la reacții alergice, de la cele mai ușoare până la cele severe, gravitatea acestora depinzând de sistemul imunitar care încearcă să neutralizeze aceste particule nedigerate.

Cercetările au evidențiat o scădere a capacității organismului de a produce enzime pe măsură ce îmbătrânim, iar în același timp scade și absorbția nutrienților, având efecte distructive asupra țesuturilor și sănătății în general. Prin suplimentarea cu enzime, vă asigurați că oferiți organismului întreaga valoare nutritivă a alimentelor. Suplimentele cu enzime digestive trebuie luate după masă, cu excepția cazului în care consumați produse preparate și procesate, situație în care este mai bine să le luați în timpul mesei.

Contraindicații

Enzimele digestive sunt în general sigure, dar există contraindicații și precauții pentru persoanele cu alergii (mai ales dacă acestea provin din surse precum fructe sau ciuperci), ulcer gastric sau duodenal, pancreatită, tulburări de coagulare a sângelui precum hemofilia, precum și pentru femeile gravide sau care alăptează. Siguranța lor la copii nu a fost bine studiată.
De asemenea, ele pot interacționa cu anumite medicamente sau pot afecta negativ anumite boli cronice. Este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați enzime digestive dacă aveți vreuna dintre aceste condiții sau dacă luați medicamente pe termen lung.