Este cunoscuta inca din antichitate, in special de catre popoarele zonelor tropicale. In prezent, a ajuns sa fie cultivata in China si Mexic, in lacuri si bazine artificiale. Datorita multiplelor principii nutritive, este considerata ”super-alimentul” acestui mileniu. Insa pentru multi, spirulina ramane o adevarata necunoscuta.

Dar ce este spirulina, acest aliment ”inteligent” care pentru unii face parte din realitate, in timp ce pentru altii ramane totusi o fantezie?

Descriere spirulina

Spirulina, cu numele stiintific ”Spirulina plantensis” sau ”Arthrospira plantensis”, este o planta unicelulara, comestibila, ce apartine familiei de alge verzi-albastrui (tonalitatea de verde inchis se datoreaza concentratiei ridicate de clorofila).

Are o forma alungita, subtire, spiralata (de unde si denumirea stiintifica), iar dimensiunile nu depasesc o jumatate de milimetru. Poate fi gasita in lacurile sarate sau usor sarate si in apele calde, cu o alcalinitate destul de ridicata ale Americii de Sud si Centrale sau ale continentului african.

Aceasta alga, cu o concentratie proteica ridicata, este dotata cu toti aminoacizii esentiali (triptofan, fenilalanina, leucina, izoleucina, lizina, valina, metionina si treonina). De asemeni, este bogata in minerale (calciu, potasiu, crom, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, fier), lipide, fibre si vitamine (A, C, D, E, K si grupul vitaminelor B). Reprezinta si o importanta sursa de pigmenti vegetali benefici organismului, precum ficocianina (actiune imunizanta), zeaxantina si beta-carotenul (importanti antioxidanti).

Este vorba despre un aliment complet, printre cele mai echilibrate furnizate direct de natura, de ale carui virtuti pot beneficia toate categoriile de varsta (copiii, adolescentii, tinerii si batranii).

Beneficii pentru sanatate

Data fiind abundenta de principii active si de calitati benefice, spirulina a fost deja catalogata drept cea mai buna sursa alimentara alternativa a viitorului. Iata adevaratele motive:

Stimuleaza producerea de anticorpi

Reprezinta o sursa optima de proteine vegetale, continutul proteic depasind orice alt aliment natural. Compusa din aproape 70 % proteine, spirulina stimuleaza sinteza de anticorpi. Mai exact, contribuie la producerea macrofagelor, o categorie de leucocite ce ajuta la protejarea organismului importiva infectiilor.

Intareste sistemul imunitar

Intrucat contine toti aminoacizii esentiali si neesentiali, numeroase substante antioxidante (beta-caroten, zeaxantina), vitamine si minerale, spirulina ii furnizeaza organismului toti nutrientii necesari, dovedindu-se de un real folos pentru intarirea sistemului imunitar.

Stimuleaza sinteza globulelor rosii

Alaturi de alte micro-alge, spirulina intervine in cresterea numarului de globule rosii, o actiune eficace si utila pentru tratarea anemiilor. Efectul este accentuat daca se administreaza in combinatie cu vitamina B12.

Purifica sangele

Clorofila este foarte similara hemoglobinei, molecula responsabila cu ”curatarea” sangelui si cu transportarea oxigenului spre tesuturi si celule. Fiind bogata in clorofila, spirulina reuseste asadar, sa purifice sangele.

Amelioreaza reactiile alergice

Spirulina atenueaza reactiile alergice, in special cand este vorba despre rinite. Un studiu publicat in revista ”Journal of Medical Food”, a confirmat ca administrata cu regularitate, amelioreaza simptomatica persoanelor alergice.

Ajuta la dezintoxicarea corpului

Inclusa in dieta, spirulina are tendinta sa ajunga in profunzimile tesuturilor, de unde ajuta la eliminarea tuturor toxinelor. Poate fi vorba despre produse alimentare, pesticide, radiatii, arsenic, cadmiu, mercur sau de alte substante chimice si cancerigene prezente in mediul inconjurator.

Echilibreaza nivelul de colesterol

Potrivit studiilor, suplimentele cu spirulina ajuta la normalizarea nivelului de colesterol. Astfel, contribuie la atenuarea problemelor de sanatate aferente acumularilor de colesterol ”rau” in sange, in special a afectiunilor cardiovasculare.

Intervine in procesul de slabire

Prin procentului ridicat de proteine, aceasta alga ”inteligenta” aduce beneficii persoanelor supraponderale care incearca sa slabeasca. Totodata, este utila pentru cresterea si dezvoltarea tesutului muscular.

Este un tonifiant si energizant

Prezenta proteinelor si a vitaminelor o transforma intr-un excelent tonifiant si energizant pentru sistemul muscular si pentru intregul organism. Se recomanda practicantilor de activitati sportive si persoanelor supuse periodic unui efort fizic sustinut.

Imbunatateste sanatatea mentala

Continand un aminoacid ce favorizeaza sinteza de melatonina si de serotonina, spirulina ajuta la santatea mentala: imbunatateste memoria, starea de spirit si procesele cognitive, favorizeaza starea de liniste si de fericire, energizeaza si reduce stresul psihic.

Combate procesele oxidative

Un excelent antioxidant, acest ”aliment al viitorului” participa la reducerea proceselor oxidative responsabile de imbatranirea precoce. Actionand din interior impotriva factorilor negativi, ajuta la recapatarea tonusului pielii si la intarirea firelor de par.

INDICATII TERAPEUTICE

Pornind de la intregul ”pachet” de beneficii ce-o caracterizeaza, aceasta alga aproape ”miraculoasa” isi demonstreaza eficacitatea in rezolvarea si atenuarea unor probleme de sanatate.

Anemii

Vitamina B12 indeplineste un rol important in sinteza de hemoglobina. Carenta este asociata cu anemia pernicioasa, maladie cauzata de absorbtia deficitara a vitaminei B12, responsabila de unele tulburari ale sistemului nervos.

Diabet

Studiile medicale au confirmat actiunea desfasurata de substanta vegetala in reglarea necesarului de insulina. Efectul este unul pozitiv, intrucat reduce indicele glicemic, o constanta de luat in considerare in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet.

Tulburari gastro-intestinale

Pornind de la actiunea sa purificanta si detoxifianta, spirulina intervine in mecanismul de ”curatare” a organelor aparatului digestiv. Combate procesele inflamatoare si stimuleaza flora bacteriana, intensificand capacitatea de absorbtie a nutrientilor.

Afectiuni cardiovasculare

Daca vitamina E din alga Spirulina plantensis reduce riscurile de coagulare sanguina si de embolie, vitamina A previne sclerozarea arterelor, vitamina F impiedica acumularile de colesterol, in timp ce magneziul sustine activitatea cardiaca.

Hipercolesterolemie

Combinatia de acizi grasi saturati si colesterol duce la formarea unor compusi ce favorizeaza ”ingrosarea” sangelui si crearea de depozite de grasimi ”rele” pe peretii vaselor de sange. Prin administrarea suplimentelor cu spirulina (alga bogata in acizi grasi nesaturati), se poate reduce nivelul de colesterol si se diminueaza mecanismele negative.

Sistem imunitar

Suplimentele cu spirulina actioneaza asupra sistemului imunitar, intarindu-l. Aceasta actiune se datoreaza, desigur, compusilor activi precum vitaminele (E, F) sau mineralele (magneziu, fier), in masura sa blocheze influenta factorilor agresivi si sa protejeze tesuturile de radicalii liberi.

Formatiuni tumorale

Asa cum reiese din rezultatele numeroaselor studii efectuate referitor la aceasta alga ”inteligenta”, spirulina actioneaza in sensul combaterii formatiunilor tumorale. ”Vinovate” se pare ca raman aceiasi compusi activi ce au rolul sa incetineasca mecanismul de formare a tumorilor si sa intareasca barierele de protectie ale sistemului imunitar.

Tulburari menstruale

Plina de vitamine si de minerale, spirulina ajuta la normalizarea problemelor aferente fluxului menstrual. Vitamina E indeplineste functia de normalizare a activitatii ovarelor, vitamina A reduce din durerile ce insotesc ciclul menstrual, in timp ce fierul previne anemiile, tulburari frecvente, asociate cu perioadele ”sensibile”.

Acnee

Continutul de vitamina A ii permite sa intervina in tratarea si ameliorarea leziunilor cutanate cauzate de acnee sau a altor inestetisme manifestate prin aparitia eczemelor. Vitamina A regleaza secretia glandelor sebacee, diminuand riscul aparitiei cosurilor.

Celulita

Un alt inestetism ce poate fi ameliorat, este celulita. Inca o data, totul se datoreaza actiunii purificante si detoxifiante a algei Arthrospira plantensis. In plus, datorita concentratiei de iodiu, aceasta alga ”minune” exercita o influenta benefica asupra tiroidei. Rezultatele se ”traduc” prin evitarea mecanismului de depunere a celulelor adipoase in zonele ”fierbinti”.

Obezitate

Pare incredibil, dar acest compus vegetal se numara printre remediile care intr-adevar ajuta la reducerea greutatii corporale. Administrata inainte de masa, atenueaza pofta de mancare, in timp ce aportul de nutrienti accentueaza senzatia de satietate. In ciuda valorii nutritive ridicate si a concentratiei de lipide, are un aport caloric redus (circa 20 kcal / 100 g).

Podoaba capilara

Vitaminele din grupul B reprezinta un adevarat inamic al parului slab, deteriorat, fara stralucire. Acesti compusi favorizeaza regenerarea membranelor celulare si totodata a firelor de par. Administrata cu regularitate, spirulina reinvie podoaba capilara si-i reda o stralucire naturala si sanatoasa.

Afectiuni oculare

Vitamina A este cunoscuta ca aliat al ochilor si protector al functiei vizuale. Abundenta de vitamina A transforma alga ”minune” intr-un remediu util pentru ameliorarea tulburarilor de vedere precum sensibilitatea la stimulii luminosi, inflamatia si iritatia globilor oculari, cataracta si in general pentru orice tip de afectiune oculara.

Memorie si concentrare

Nivelul ridicat de acizi grasi, de substante antioxidante si de vitamine contribuie la protejarea celulelor neuronale de leziunile datorate procesului natural de imbatranire. Astfel, spirulina incurajeaza mentinerea si dezvoltarea memoriei si imbunatateste capacitatea de concentrare la orice varsta.

Stari de anxietate

Starile de anxietate sunt corelate cu deficitul de magneziu. Aceasta carenta poate fi compensata prin administrarea zilnica de suplimente nutritionale cu spirulina, bogata in magneziu, mineral recunoscut pentru insusirile sale de ”domolire” a starilor de stres si de anxietate.

Alte indicatii terapeutice

Rolul spirulinei este unul complex, motiv pentru care se recomanda si pentru:

  • Femeile insarcinate: Principiile active protejeaza fatul, ameliorand carentele nutritionale ce ar putea cauza malformatii bebelusului;
  • Femeile care alapteaza: Daca nu au mai urmat un plan terapeutic cu spirulina, administrarea se face gradual, sub supraveghere medicala;
  • Persoane cu probleme de fertilitate: Spirulina ajuta la sintetizarea hormonilor responsabili de producerea celulelor reproducatoare;
  • Sportivii de performanta: Aceasta alga este utila pentru integrarea nutrientilor pierduti in urma activitatilor fizice intense;
  • Persoanele de varsta a treia: Bogata in elemente antioxidante, se numara printre putinele remedii naturale in masura sa combata actiunea radicalilor liberi;
  • Copii si pacientii aflati in convalescenta: Cu un ridicat aport nutritional, substanta compenseaza carentele alimentare la copii si la persoanele aflate in convalescenta.

Efecte secundare si contraindicatii

Consumata in dozajul corect, fara exagerari, nu cauzeaza probleme. Insa desi alga Spirulina plantensis este lipsita de efecte colaterale, administrarea gresita a suplimentelor alimentare poate fi urmata de:

  • Greata,
  • Varsaturi,
  • Febra,
  • Constipatie,

Intrucat stimuleaza sistemul imunitar, mare atentie si contraindicatiilor. Prin actiunea imunostimulanta, substanta vegetala ar putea declansa un atac autoimun din partea organismului. Din motive similare, nu se recomanda persoanelor diagnosticate cu maladii autoimune precum:

  • Lupusul,
  • Artrita reumatoida;
  • Scleroza multipla.

In cazuri deosebit de rare, substanta a fost asociata cu reactii alergice. Este important ca fiecare persoana sa cunoasca riscurile, chiar cand acestea sunt aproape nule si sa se adreseze medicului in caz de:

  • Dificultati respiratorii;
  • Eruptii cutanate;
  • Mancarimi;
  • Edeme, etc.

Consumul suplimentelor nutritionale cu spirulina trebuie evitat si in urmatoarele cazuri:

  • Alergii la crustacee si la fructele de mare;
  • Hemocromatoza (maladie genetica manifestata prin acumulari de fier in tesuturi si organe).

Surse alimentare de spirulina

La fel ca alte alge sau substante nutritive, si spirulina este comercializata sub forma de suplimente alimentare.

Doza zilnica recomandata

Dozajul ideal se schimba in functie de rezultatele pe care dorim sa le obtinem, precum si de starea generala de sanatate. Insa ca regula generala ramane valabila administrarea sa graduala. Cu importante proprietati depurative, consumata fara pregatirea prealabila a corpului, ar putea declansa episoade diareice.

Putem incepe cu doza minima, ajungand treptat la doza zilnica recomandata de 3-6 tablete, impartite in 3 administrari a cate 500-1000 mg inainte de mesele principale. Daca pentru unele categorii de persoane 3 tablete sunt suficiente, altele vor avea nevoie de 6 sau chiar de mai multe.

Aportul de substante nutritive si implicit DZR de spirulina poate fi crescuta de catre:

  • Persoanele active sau de cele care lucreaza in conditii de stres;
  • Sportivii de perfomanta (DZR poate ajunge si la 10 comprimate);
  • Persoanele convalescente sau care trebuie sa suporte o interventie chirugicala.

Ideal ar fi ca periodic, sa includem in regimul zilnic suplimente cu spirulina. Dupa perioade de 3-4 luni de cure intense, vor urma intervale de 2-3 luni de pauza. Insa sa nu uitam ca este totusi vorba despre un supliment alimentar ce nu trebuie sa inlocuiasca hrana de zi cu zi.

Valori nutritionale Spirulina

Valoare per 100 g
Calorii (kcal) 289
Lipide totale 8 g  
Lipide saturate 2,7 g  
Colesterol 0 mg  
Sodiu 1.048 mg  
Potasiu 1.363 mg  
Carbohidrați 24 g  
Fibre alimentare 3,6 g  
Zahar 3,1 g  
Proteine 57 g  
Vitamina C 10,1 mg Calciu 120 mg
Fier 28,5 mg Vitamina D 0 IU
Vitamina B6 0,4 mg Vitamina B-12 0 mcg
Magneziu 195 mg
(Sursa: baza de date națională USDA privind nutrienții)