Descriere Omega 3

Acizii grași esențiali Omega 3 sunt o componentă vitală a oricărei celule din corp. Ei contribuie la regenerarea și producerea de noi celule, cu o importanță deosebită pentru dezvoltarea timpurie a copiilor, în special pentru creșterea și funcționarea optimă a țesuturilor neurale și a capacității de memorare.

Acizii grași esențiali Omega 3, sunt acizi grași pe care corpul uman nu îi poate sintetiza, deci trebuie să fie obținuți prin alimentație sau suplimente. Aceștia sunt “esențiali” în adevăratul sens al cuvântului, deoarece joacă un rol crucial în numeroase funcții biologice, de la reglarea inflamației și coagulării sângelui, la susținerea dezvoltării și funcționării sănătoase a creierului.

Aportul insuficient de Omega 3 este asociat cu numeroase tulburări și probleme mentale moderne, cum ar fi depresia, lipsa de concentrare, deficiențe de învățare, scăderea capacității cognitive, slăbirea memoriei, dislexie, boala Alzheimer, afecțiuni neurologice degenerative și alte tulburări de comportament cum ar fi iritabilitatea, ostilitatea, agresivitatea, comportamentul suicidar și violența.

În fapt, calitatea și numărul conexiunilor sinaptice influențează în mod semnificativ inteligența și funcționarea optimă a creierului, acestea fiind chiar mai importante decât numărul total de celule cerebrale.

Acidul docosahexaenoic (DHA), un component major al acizilor grași Omega 3, se găsește în uleiul de pește și joacă un rol central în construcția centrelor sinaptice de comunicare. Fără un aport suficient de DHA, crearea de noi sinapse și receptori ce ar mări potențialul cerebral devine o problemă.

Deficiența de acizi grași esențiali Omega 3 poate avea ca rezultat scăderea capacității de învățare și pierderea informațiilor. Omega 3, fiind cele mai fluide grăsimi, mențin membranele celulare moi și flexibile, în contrast cu grăsimea animală, care le face rigide.

Funcționarea optimă a receptorilor, care comunică cu neurotransmițătorii precum serotonina și dopamina, depinde de fluiditatea membranei celulare. Dacă membrana este compusă din grăsimi fluide, precum Omega 3, receptorul își poate modifica forma fără dificultate pentru a se potrivi perfect cu neurotransmițătorul. Dacă membrana este alcătuită din grăsime rigidă, comunicarea poate fi intreruptă, atenuată sau deformată.

Studiile arată că uleiul de pește poate ajuta la reglarea serotoninei, un neurotransmițător cunoscut pentru rolul său în îmbunătățirea dispoziției. Nivelurile scăzute de serotonină sunt frecvente la persoanele depresive, impulsive sau violente.

 

Beneficii pentru sănătate

Omega 3 are un efect antiinflamator puternic asupra vaselor de sânge și a țesutului cerebral. Astfel, tipulde grăsimi pe care le consumăm modifică structura microscopică a celulelor cerebrale, cu efecte semnificative asupra funcționării creierului și, implicit, a comportamentului.

Cele doua componente principale din Omega 3:
1. Acidul docosahexaenoic (DHA) reprezintă jumătate din grăsimile membranelor celulelor cerebrale și are un rol esențial in sănătatea creierului.
2. Acidul eicosapentenoic (EPA) este apreciat pentru beneficiile sale în reglarea factorilor sangvini și prevenirea bolilor de inimă.

Studiile științifice au subliniat că acizii grași Omega 3 pot stimula metabolismul să ardă calorii mai eficient, reducând astfel riscul de diabet și obezitate. Obezitatea a fost corelată cu creșterea raportului dintre acizii grași Omega 6 și Omega 3 în dieta modernă. Este important să se mențină un raport echilibrat între aceste acizi grași în alimentație, ideal fiind un raport de 5:1 între Omega 6 și Omega 3. Ambele tipuri sunt esențiale și nu pot fi produse de organism, fiind necesar să fie obținute prin alimentație. Din păcate, în zilele noastre, sursele de acizi grași Omega 3 sunt rare, în timp ce consumul de Omega 6 a crescut.

Omega 3 are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită efectului său antiinflamator. A fost asociat cu reducerea riscului de boli de inimă, ameliorarea inflamațiilor articulare la persoanele cu artrită și îmbunătățirea sănătății creierului. De asemenea, poate ajuta la reducerea simptomelor de depresie și anxietate, promovează dezvoltarea sănătoasă a ochilor și creierului la copii și contribuie la sănătatea pielii și a părului, reducerea hipertensiunii, prevenirea artritei, scăderea nivelului de colesterol și a riscului de formare a cheagurilor de sânge.

Surse alimentare de Omega 3

Sursele alimentare de Omega 3 includ pește (somon, macrou, hering, sardine), nuci, semințe de in și rapita, care conțin EPA, DHA, respectiv acid alfa-linolenic (ALA). Deși organismul poate transforma ALA în EPA și ulterior în DHA, aceste procese se produc în cantități limitate, de aceea uleiul de pește rămâne cea mai bună sursă de acizi grași Omega 3 EPA și DHA.

 

Contraindicatii si efecte secundare

Contraindicațiile pentru uleiul de pește includ persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui, care ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a consuma suplimente cu Omega 3. Uleiul de pește este sigur pentru majoritatea oamenilor, inclusiv pentru femeile însărcinate sau care alăptează, mai ales atunci când este luat în doze mici (3 grame sau mai puțin pe zi).

În concluzie, consumul regulat și echilibrat de acizi grași Omega 3 este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Pentru a ne asigura că primim cantitatea necesară, este bine să diversificăm sursa de acizi grași Omega 3, incluzând atât alimente de origine animală, cât și vegetală, în dieta noastră.