Beneficii pentru sănătate

 

  1. Nectarinele suculente și delicioase au un conținut scăzut de calorii (100 g oferă doar 44 de calorii) și nu conțin grăsimi saturate. Acestea sunt, de fapt, pline de numeroși antioxidanți care promovează sănătatea, nutrienți, minerale și vitamine.
  2. Puterea totală antioxidantă măsurată (valoarea ORAC) a 100 g de fructe crude de nectarina este de 750 TE (echivalente Trolox). Alte valori ORAC: cirese dulci 3365 TE, nectarine 750 TE, caise 1115 TE, mere 3082 TE si mere fară coajă 2573 TE.
  3. Nectarinele proaspete conțin cantități mici de vitamina C. 100 g oferă 5,4 mg sau aproximativ 7% din nivelurile recomandate zilnic. Vitamina C este un antioxidant puternic, solubil în apă. Este necesară pentru formarea țesutului conjunctiv în cadrul organismului uman. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și ajută la eliminarea radicalilor liberi nocivi.
  4. Nectarinele au concentrații mici, dar sănătoase de alte vitamine antioxidante, precum vitamina A, vitamina E și antioxidanții polifenolici flavonoizi precum luteina, zeaxantina și betacryptoxanthina. Acești compuși ajută la acțiunea de protecție împotriva radicalilor liberi derivați din oxigen și a speciilor reactive de oxigen (ROS), care joacă un rol în îmbătrânire și în diverse procese de boală.
  5. În plus, vitamina A este necesară pentru menținerea mucoasei și a pielii sănătoase. Consumul de fructe naturale bogate în vitamina A este cunoscut pentru a oferi protecție împotriva cancerului pulmonar și al cavității orale.
  6. Fructul este o sursă sănătoasă de vitamine din complexul B și minerale. Conține niacină B3, acid pantotenic B5, tiamină B1 și piridoxină B6.
  7. De asemenea, conține niveluri modeste de minerale și electroliți, precum potasiu, fier, zinc, cupru și fosfor. Fierul este necesar pentru formarea globulelor roșii. Potasiul este un component important al celulelor și fluidelor corporale care ajută la reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

 

Descriere fruct

 

Dulcea și delicioasa nectarină este o specie de fructe strâns legată de piersici. La fel ca piersica, poate fi descrisă ca o drupă (pulpă de fruct înconjurată de un sâmbure dur central) aparținând genului: Prunus, un grup mare de fructe de pom, care include și prune, migdale, etc.

 

Acest fruct apreciat la nivel mondial pentru aroma sa suculentă, parfumată și gustul unic, se crede că are originea în China, de unde a fost răspândit în Asia Centrală și Persia către Europa, prin vechiul drum al mătăsii.

 

Numele științific: Prunus persica var. nucipersica. Nectarina este un pom de mărime medie, cu ramuri arcuite, care necesită un sezon de iarnă urmat de vreme caldă pentru dezvoltarea corespunzătoare a lăstarilor. Florile albe sau roșu-albăstrui apar la începutul primăverii, dezvoltându-se ulterior în fructe până în iunie.

 

Nectarina seamănă cu piersica, dar tinde să fie mai mică și are o suprafață netedă, spre deosebire de piersică, care are o suprafață pufosă. La fel ca la piersici, prezintă un șanț vertical care se extinde de la capătul cu codiță până la vârf.

 

Interiorul este suculent și, în funcție de varietate, poate fi de culoare gălbuie crem sau albă, cu un sâmbure unic, dur, poziționat central. Sâmburele nu este comestibil. În funcție de sâmbure, care este liber sau ferm atașat de pulpa înconjurătoare, nectarinele pot fi clasificate în varietăți cu sâmbure liber sau cu sâmbure aderent.

 

Selecție și depozitare

 

Sezonul nectarinelor durează de la mijlocul lunii iunie până la sfârșitul lunii septembrie. În piețe si magazine se pot întâlni mai multe varietăți de nectarine proaspete. Căutați fructe bine coapte, cu o suprafață netedă.

 

Evitați-le pe cele tari, imature, deoarece sunt recoltate prematur și, prin urmare, au un gust neplăcut. În plus, evitați-le si pe cele cu defecte la suprafață, șifonate, cu crăpături și perforații.

 

La fel ca la pere, este natural și acceptabil ca nectarinele să aibă pete maronii pe suprafața lor.

 

Nectarinele ușor tari, dar mature, pot fi păstrate la temperatura camerei până când se coc. Procesul de coacere poate fi accelerat prin utilizarea unui spray cu etilenă și alte procedee similare utilizate în timpul coacerii bananelor. Depozitarea într-un sac de hârtie concentrează acest gaz și accelerează procesul de coacere.

 

Nectarina coaptă se alterează repede și trebuie păstrată în frigider, dar ar trebui adusă la temperatura camerei înainte de a fi mâncată pentru a savura aroma lor naturală bogată.

 

Preparare și sugestii de servire

 

Nectarinele suculente au un gust delicios și pulpă gălbuie și dulce. Alegeți doar fructe proaspete și coapte pentru a le mânca; cele imature sunt destul de acre și, prin urmare, au un gust neplăcut.

 

Pentru a le pregăti, spălați-le ușor în apă rece, ștergeți-le cu un material moale. Fructul poate fi consumat crud, împreună cu coaja, la fel ca merele. De asemenea, fructul poate fi tăiat în două jumătăți și sâmburele separat cu un cuțit.

 

Pentru a decoji, utilizați aceeași tehnică ca la piersici. Tăiați o mică cruce la bază. Introduceți în apă clocotită doar pentru un minut și imediat scufundați în apă rece pentru a se răci rapid. Apoi îndepărtați pielea începând de la cruce.

 

Iată câteva sfaturi de servire:

 

Nectarina este de obicei savurată așa cum este, fără condimente sau adăugiri.

 

Pregătiți un toast francez delicios cu compot de nectarine.

 

Felii ale sale pot fi adăugate în salate de fructe și deserturi.

 

Fructul poate fi utilizat pentru a face gemuri, jeleuri și deserturi cu fructe mixte.

 

De asemenea, poate fi folosit în prepararea de plăcinte, tartă, cheesecake, etc.

 

Profil de siguranță

 

Este bine tolerată de copii, precum și de femeile însărcinate.
Deși reacțiile alergice la nectarine sunt rare, acestea pot apărea. Persoanele care au alergii la alte fructe cu sâmbure, precum piersicile sau prunele, pot avea o reacție alergică și la nectarine.
Ca și alte fructe, nectarinele pot fi tratate cu pesticide care pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în cantități mari. Este întotdeauna recomandat să spălați bine fructele înainte de a le consuma sau să cumpărați fructe organice, dacă este posibil.

 

Sarcină si alaptare

 

În ceea ce privește sarcina și alăptarea, nu există contraindicații specifice legate de consumul de nectarine, atâta timp cât sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate și variate.

 

Valori nutriționale

 

Nectarine (Prunus persica var. nucipersica), Proaspete, Crude, Valoare nutrițională per 100 g.

 

Principiu activ Valoare nutrițională % of DZR
Energie 44 Kcal 2%
Carbohidrați 10.55 g 8%
Proteine 1.06 g 2%
Grăsime totală 0.32 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 1.7 g 5%
Vitamine    
Folați 5 mcg 1%
Niacina B3 1.125 mg 7%
Acid Pantotenic B5 0.185 mg 4%
Piridoxina B6 0.025 mg 2%
Riboflavina B2 0.027 mg 2%
Tiamina B1 0.034 mg 3%
Vitamina A 332 IU 11%
Vitamina C 5.4 mg 7%
Vitamina E 0.77 mg 5%
Vitamina K 2.2 mcg 2%
Electroliți    
Sodiu 0 mg 0%
Potasiu 201 mg 4%
Minerale    
Calciu 6 mg 0.6%
Cupru 0.086 mg 9%
Fier 0.28 mg 3.5%
Magneziu 9 mg 2%
Mangan 0.54 mg 2.5%
Fosfor 26 mg 4%
Seleniu 0.1 mcg 0.5%
Zinc 0.17 mg 1%
Fitonutrienți    
Betacaroten 150 mcg
Alfacaroten 0 mcg
Beta Cripto-xantina 98 mcg
Luteina-zeaxantina 130 mcg
(Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.)