• compozița nutriționale a mandarinelor, subliniază conținutul lor bogat în vitamine, minerale și fitonutrienți, cu un aport scăzut de calorii.
  • sunt o sursă excelentă de Vitamina C și au un conținut semnificativ de Vitamina A, în timp ce oferă și o varietate de minerale și compuși fitochimici.

Beneficii pentru sănătate

  • La fel ca în cazul portocalelor, mandarinele au și ele un conținut caloric foarte scăzut (53 de calorii/100 g). Cu toate acestea, sunt surse valoroase de antioxidanți flavonoizi precum naringenina, naringina, hesperidina, vitamina A, carotenoide, xantine și luteină, de fapt, în cantități mult mai mari decât găsim în portocale.
  • De asemenea, mandarinele sunt surse foarte bogate de vitamina C (acid ascorbic), o vitamină esențială solubilă în apă. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, care joacă un rol vital în sinteza colagenului, vindecarea rănilor, activitatea antivirală și anticancerigenă și ajută la prevenirea bolilor neurodegenerative, artritei și răcelii/gripei prin eliminarea radicalilor liberi oxidanți din corp.
  • Vitamina C ajută la absorbția fierului din alimente, reducându-l din forma feroasă la forma ferică, care este eficient absorbită în intestin.
  • În plus, mandarinele conțin fibre naturale solubile și insolubile precum hemiceluloza, pectina etc., care previn absorbția colesterolului în intestin. Un aport adecvat de fibre în alimentație ajută la mișcările regulate ale intestinului, acționând ca un laxativ.

Citricele sunt de mult timp apreciate pentru proprietățile lor nutritive, sănătoase și antioxidante.

Mai mult, oamenii de știință din domeniul nutriției încep acum să aprecieze beneficiile altor compuși biologic activi non-nutrienți precum fibrele alimentare și antioxidanții fitochimici din citrice. Fibrele alimentare solubile și insolubile joacă un rol vital în reducerea factorilor de risc pentru cancer și multe boli cronice precum artrita, obezitatea și bolile coronariene.

Descriere mandarine

Mandarinele sunt o varietate de fructe citrice și sunt înrudite strâns cu portocalele. Ele se deosebesc de portocale prin mărimea lor mai mică, coaja (pericarpul) subțire, ușor de decojit și pulpa (arilii) mai dulce și mai suculentă.

Ele sunt cunoscute și sub numele de portocale mandarine în Europa. În Japonia, o varietate strâns înrudită și fără semințe de mandarine, cunoscută sub numele de Unshu mikan sau mandarina Satsuma, este cultivată în abundență în prefectura Kagoshima. La fel ca în cazul portocalelor, mandarinele aparțin și ele familiei Rutaceae (Familia Citricelor) și sunt cunoscute științific sub numele de Citrus reticulata.

Se crede că mandarinele au avut originea în pădurile tropicale din sud-estul Chinei. Astăzi, acestea sunt cultivate pe scară largă în multe părți ale lumii, până în California, Filipine (Dalanghita) și Africa de Sud (naartjie în afrikaans), ca o cultură comercială importantă.

Arborele de mandarine este mai mic decât cel de portocale, cu ramificații subțiri și frunze verzi-închis, ascuțite la capete. Fructul este plat și mic în comparație cu portocalele “Navel” sau “Valencia”. Coaja sa (pericarpul) de culoare portocaliu intens poate fi decojită destul de ușor. În interior, prezintă o pâslă fibroasă extinsă, care este atașată liber de coaja interioară și de arilii comestibili. Un fruct de mărime medie are 8-10 segmente suculente (arilii).

Există mai multe varietăți hibride de mandarine:

Tangelo, cunoscute și sub numele de honeybells, sunt un hibrid între mandarină și portocală (Citrus sinensis) sau grapefruit (Citrus paradisi). Tangelo, la fel ca mandarinele, au coaja subțire și arilii dulci și suculenți. Ele se deosebesc de portocale printr-un nod caracteristic la capătul tulpinii fructului.

Tangor (Citrus nobilis) este un încrucișare între portocale (C. sinensis) și mandarine (C. reticulata). Ele au o mărime mare și un gust dulce-acrișor similar cu portocalele.

Clementinele, un alt membru al familiei citricelor, sunt un hibrid între mandarina și portocalele dulci. Ele sunt mai mici, au o coajă netedă, lucioasă și segmente foarte dulci, suculente și aproape fără semințe.

Fructul Yuzu sau citricele japoneze sunt un hibrid între C. ichangenesis și portocalele mandarine (C. reticulata). Ele se caracterizează printr-o aromă intensă, asemănătoare cu lime și un gust acru.

Selecție și depozitare

Mandarinele sunt fructe din sezonul de iarnă. Cu toate acestea, se pot găsi în supermarketuri pe tot parcursul anului, datorită tehnologiilor avansate de depozitare. Cumpărați fructe proaspete cu o culoare portocalie strălucitoare și care se simt grele în mână. Evitați fructele cu pete, excesiv de moi sau care se simt „goale” în mână.

Comercial, fructele citrice sunt spălate și ceruite pentru a-și prelungi durata de valabilitate, aspectul și valoarea de piață. Este sigur să le folosiți. Cu toate acestea, alegeți cu atenție, deoarece adesea defectele lor pot fi mascați de ceară.

Odată ajunse acasă, depozitați-le într-o pungă cu fermoar și puneți-le în frigider, unde se păstrează bine până la o săptămână. Cu toate acestea, consumați-le cât mai curând posibil pentru a vă bucura de aroma și beneficiile lor nutritive bogate.

Metode de pregătire și servire

Mandarinele vin cu coajă naturală, ceea ce face ca arilii lor comestibili să fie bine protejați de contaminare. Pur și simplu curățați-le cu o cârpă absorbantă umedă pentru a îndepărta orice murdărie de suprafață și ceară. Decojiți coaja cu mâinile, îndepărtați pâsla și separați segmentele. Segmentele de Mandarine/Clementine fără semințe pot fi consumate direct.

La fel ca în cazul altor fructe citrice, stoarceți semințele după ce faceți o mică tăietură pe partea interioară a arilului în centrul său. Deși este inofensiv să mănânci semințele, gustul lor amar le face neplăcute.

Iată câteva sfaturi de servire:

  • La fel ca portocalele, mandarinele pot fi consumate singure, fără alte adaosuri.
  • Sucul de mandarine este o băutură răcoritoare și sănătoasă. Este folosit în siropuri, sosuri, marinade, concentrații etc.
  • Segmentele suculente adaugă savoare în salatele de fructe/verde.
  • Coaja de mandarină conferă un gust distinctiv de portocală articolelor de cofetărie, cum ar fi biscuiții, torturile, briosele, crema de patiserie, înghețatele etc.
  • Sucul și coaja de Yuzu sunt ingrediente esențiale în bucătăria tradițională japoneză, cum ar fi sosul ponzu și ponzu shoyu (cu sos de soia), folosite la pește ca marinadă.
  • Coaja lor (pericarpul) poate fi confiată, la fel ca în cazul portocalelor.

Profil de siguranță:

Sprayurile cu insecticide sunt aplicate pe scară largă în culturile de citrice. Prin urmare, se recomandă spălarea fructelor în apă rece curgătoare înainte de utilizare. Fructele organice nu conțin aceste chimicale și sunt cele mai potrivite pentru prepararea coajei rase (zest).

Valori nutriționale mandarine

Mandarine (Citrus reticulata), proaspete, valori pentru 100 g, valoarea ORAC 1620 unități TE.

Ce conțin mandarinele:

Principiu Valoare Nutrițională Procent din DZR (Doza Zilnică Recomandată)
Energie 53 Kcal 2.5%
Carbohidrați 13.34 g 10%
Proteine 0.81 g 1.5%
Grăsimi Totale 0.31 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre Dietetice 1.8 g 5%
Vitamine
Folate 16 µg 4%
Niacină 0.376 mg 2.5%
Acid Pantotenic 0.216 mg 4%
Piridoxină 0.078 mg 6%
Riboflavină 0.036 mg 3%
Tiamină 0.058 mg 5%
Vitamina C 26.7 mg 33%
Vitamina A 681 UI 23%
Vitamina E 0.20 mg 1%
Vitamina K 0 µg 0%
Electroliți
Sodiu 2 mg <0.5%
Potasiu 166 mg 3.5%
Minerale
Calciu 37 mg 4%
Cupru 42 µg 4.5%
Fier 0.15 mg 2%
Magneziu 12 mg 3%
Mangan 0.039 mg 1.5%
Zinc 0.07 mg <1%
Fitonutrienți
Beta Caroten 155 µg
Alfa Caroten 101 µg
Beta Cripto-xantin 407 µg
Luteină-zeaxantină 138 µg
Licopen 0 µg

(Sursa: Baza de Date Națională de Nutrienți USDA)