• Bogate în flavonoide fenolice și acizi poli-antioxidanți
  • Au numai 46 calorii la 100 g

 

Beneficii pentru sănătate

 

Delicioase, suculente și carnoase, prunele au un conținut scăzut de calorii, mai exact 46 calorii la 100 g și nu conțin grăsimi saturate. Cu toate acestea, ele conțin numeroși compuși chimici benefici, minerale și vitamine.
Prunele au numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi: fibre alimentare, sorbitol și isatin, care sunt recunoscute pentru că ajută la reglarea funcționării sistemului digestiv și ameliorarea constipației.

 

Puterea antioxidantă totală a prunelor, măsurată în termeni ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen), este de 949 micromol TE/100, iar prunele uscate au aproximativ 6200, fiind o valoare foarte ridicată în acest clasament.
Prunele proaspete sunt o sursă moderată de vitamina C, care este de asemenea un puternic antioxidant natural. Consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să lupte împotriva agenților infecțioși, inflamațiilor și în eliminarea radicalilor liberi.

 

Prunele proaspete sunt o sursă moderată de vitamina A și beta caroten.
Fructul este, de asemenea, bogat în flavonoide fenolice și acizi poli-antioxidanți, cum ar fi luteina, criptoxantina și zeaxantina în cantități semnificative.
Acești compuși acționează ca necrofagi împotriva derivaților de oxigen ai radicalilor liberi, care joacă un rol important în procesul de îmbătrânire și în procesele evolutive ale diferitelor boli.
Zeaxantina este un important carotenoid alimentar absorbit selectiv în macula retinei și s-a constatat că oferă protecție antioxidantă și de filtrare a luminii UV.

 

Prunele sunt bogate în minerale ca potasiu, fluor și fier.
Fierul este necesar pentru formarea de celule roșii din sânge.
Potasiul este o componentă importantă ce menține fluidele din celule în limite normale, ajutând astfel la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

 

În plus, prunele sunt surse bune de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina, vitamina B6 și acidul pantotenic. Aceste vitamine au calitate de cofactori ce ajută corpul să metabolizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile. Ele oferă, de asemenea, 5% din necesarul zilnic de vitamina K.
Vitamina K este esențială pentru funcția factorilor de coagulare a sângelui, precum și în metabolismul osos și ajută la reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer la persoanele în vârstă.

 

Descriere prune

 

Minunatele și delicioasele prune aparțin Familiei: Rosaceae, din Genul: Prunus, care include și piersici, nectarine, migdale și prune uscate;
Denumirea științifică: Prunus domestica.
Fiecare fruct are o dimensiune de aproximativ 5-6 cm în diametru și cântărește aproximativ 50-70 grame.
Pe plan intern, pulpa este suculentă și variază foarte mult de la galben cremos, purpuriu la albastru deschis sau verde deschis, în funcție de tipul de soi. Semințele sunt necomestibile.
Planta este cel mai bine descrisă ca un arbore mic sau arbust mare și este cultivată la scară largă în Statele Unite, Europa, Japonia și China. Multe soiuri de prune sunt cultivate peste tot în lume, care diferă în caracteristicile lor, de la culoare, dimensiune și condiții de creștere bazate pe țara lor de origine. În general, fiecare soi de prun poartă fructe numeroase, de dimensiuni aproape uniforme, gata de recoltare în lunile de vară, din mai până în septembrie.

 

Cumpărarea și păstrarea

 

Prunele sunt disponibile pe tot parcursul anului, dar ele sunt cele mai bune în perioada mai – septembrie. În magazin, alegeți fructe proaspete ce au culori bogate. Evitați-le pe cele excesiv de moi sau cu contuzii și tăieturi.

 

Prunele dure, mature pot fi păstrate la temperatura camerei până când se coc. Cele coapte pot fi păstrate în frigider, însă ar trebui să fie aduse la temperatura camerei înainte de a fi consumate, în scopul de a vă bucura de aroma lor bogată. Prunele uscate pot fi păstrate la temperatura camerei timp de câteva zile.

 

Modalități de servire

 

Spălați prunele în apă rece, chiar înainte de utilizare. Prunele proaspete, coapte ar trebui să fie servite împreună cu pielea.

 

Faceți o incizie longitudinală, profundă până când semințele dure pot fi scoase. Pielea poate fi îndepărtată folosind un cuțit de decojit. Cu toate acestea, coaja acesteia nu numai că oferă o cantitate mare de fibre, dar conține de asemenea anumiți pigmenți ce au funcție antioxidantă.

 

Iată câteva sfaturi de servire:

 

  • Secțiuni de prune pot fi adăugate în salate.
  • Fructele sunt folosite în prepararea de plăcinte, deserturi, gemuri și jeleuri.
  • Prunele uscate, în general, sunt adăugate la brioșe, prăjituri, etc.

 

Retete populare cu prune

 

Prunele sunt foarte apreciate în bucătăria românească. Iată trei dintre cele mai populare rețete din România:

 

1. Găluște cu prune:

 

  • Ingrediente: cartofi, făină, ou, prune, zahăr, scorțișoară, sare.
  • Preparare: Fierbeți cartofii și faceți un piure. Amestecați cu făină și un ou, formând un aluat. Împărțiți aluatul în bucăți mici și introduceți câte o prună în fiecare. Fierbeți găluștele în apă sărată până se ridică la suprafață. Rulați-le printr-un amestec de zahăr și scorțișoară.

 

2. Compot de prune:

 

  • Ingrediente: prune, zahăr, apă.
  • Preparare: Spălați prunele și îndepărtați sâmburii. Puneți-le într-o oală cu apă și zahăr. Fierbeți până când prunele devin moi, dar nu se dezintegrează.

 

3. Chifteluțe cu prune:

 

  • Ingrediente: carne tocată de porc, ceapă, ou, sare, piper, prune.
  • Preparare: Amestecați carnea tocată cu ceapa, oul, sarea și piperul. În mijlocul fiecărei chifteluțe, puneți o prună și modelați. Prăjiți în ulei încins.

 

4. Tartă cu prune:

 

  • Ingrediente: aluat de tartă, prune, zahăr, scorțișoară.
  • Preparare: Întindeți aluatul într-o tavă de tartă. Puneți prunele tăiate pe jumătate, presărați cu zahăr și scorțișoară. Coaceți până se rumenește aluatul.

 

Aceste rețete nu doar că sunt delicioase, dar beneficiile nutriționale ale prunelor le fac și sănătoase!

 

Profilul de siguranță

 

Prunele conțin acid oxalic, o substanță naturală care este găsită în unele fructe și legume și care poate cristaliza ca pietre de oxalat în tractul urinar la unele persoane. De aceea, persoanele cu pietre cunoscute ale tractului urinar oxalat sunt sfătuite să evite consumul de prune.

 

Valori nutriționale

 

Prune (Prunus domestica), Proaspete, Valori nutriționale per 100 g

 

Ce conțin prunele:

 

Principiu activ Cantitate nutrienți Procent din DZR (Doza Zilnică Recomandată)
Energie 46 Kcal 2,3%
Carbohidrați 11.42 g 8%
Proteine 0.70 g 1%
Total de grasimi 0,28 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 1.40 g 3,5%
Vitamine
Folati (Vitamina B9) 5 mcg 1%
Niacina (Vitamina B3) 0.417 mg 3%
Acid pantotenic (Vitamina B5) 0.135 mg 3%
Piridoxin (Vitamina B6) 0.029 mg 2%
Riboflavina (Vitamina B2) 0.026 mg 2%
Tiamina (Vitamina B1) 0.028 mg 2%
Vitamina A 345 UI 11,5%
Vitamina C 9.5 mg 16%
Vitamina E 0,26 mg 2%
Vitamina K 6.4 mcg 5%
Electroliți
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 157 mg 3%
Minerale
Calciu 6 mg 0,6%
Cupru 0.057 mg 6%
Fier 0,17 mg 2%
Magneziu 7 mg 2%
Mangan 0.052 mg 2%
Fosfor 16 mg 2%
Seleniu 1.0 g 2%
Zinc 0,10 mg 1%
Fitonutrienți
Beta Caroten 190 mcg
Beta Cripto-xantină 35 mcg
Luteină – zeaxantină 73 mcg
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.