Beneficii pentru sănătate

Uleiul de Luminița Noptii sau Luminița de Seară este una dintre cele mai apreciate descoperiri în ceea ce privește metodele de prevenire a îmbolnăvirilor. Conține fenilalanină, o componentă cu efect de reducere a durerilor și este tot mai frecvent utilizat pentru tratarea migrenelor cronice. Are atât de multe proprietăți terapeutice încât este des întrebuințat de către fitoterapeuți pentru întârzierea procesului de îmbătrânire și prevenirea unor afecțiuni.

Reduce disconfortul în timpul sindromului premenstrual și al menstruației, în caz de endometrioză și mastoză fibrochistică
Prin interferarea în producerea prostaglandinei (mediator al inflamației) eliberate în timpul menstruației, acidul gamma-linoleic din compoziția uleiului de Luminița Noptii contribuie la reducerea crampeleor menstruale. De asemenea, poate diminua sensibilitatea sânilor și pofta de carbohidrați și ajută la controlul inflamației asociate endometriozei.

S-a descoperit că cele mai multe persoane afectate de sindromul premenstrual prezintă un nivel neobișnuit de scăzut de acid gamma-linoleic (GLA), motiv pentru care suplimentele cu ulei de Luminița Noptii (Evening Primrose Oil în engleză) pot fi de mare ajutor.

În cazul femeilor cu mastoză fibrochistică, acizii grași esențiali din acest ulei pot reduce inflamația la nivelul bustului și favoriza asimilarea iodului în organism, un mineral a cărei concentrație poate fi anormal de redusă în cazul acestor persoane.

Atenuează bufeurile
La menopauză, s-a observat că uleiul de Luminița Noptii reduce bufeurile și ameliorează dispoziția. Un studiu clinic publicat în noiembrie 2013 în revista “Archives of Gynecology and Obstetrics” a vizat 56 de persoane aflate la menopauză, cărora li s-a administrat ulei de Luminița Noptii sau un placebo, timp de 6 săptămâni. Femeile care utilizaseră suplimentele cu ulei de Evening Primrose au semnalat o diminuare a bufeurilor, în comparație cu pacientele cărora li se administrase doar un placebo.

Combate impotența masculină și infertilitatea feminină
Întrucât stimulează circulația sângelui, acidul gamma-linoleic din uleiul de Luminița Noptii poate trata cauza principală a impotenței masculine – circulația deficitară care afectează fluxul sanguin la nivelul organului genital. Uleiul de Luminița Noptii este frecvent administrat împreună cu vitamina C și suplimente cu Gingko Biloba. În plus, când uleiul este administrat pe o perioadă îndelungată, GLA poate preveni îngustarea vaselor de sânge, o consecință a depunerii plăcii în cazul nivelului ridicat de colesterol. De asemenea, acest ulei poate îmbunătăți funcția uterină, acidul gamma-linoleic putând fi de ajutor în caz de infertilitate feminină.

Reduce durerile articulare și inflamațiile în cazul artritei reumatoide
Folosirea suplimentelor cu ulei de Luminița Noptii (Evening Primrose) și a altor surse de GLA ajută la reducerea durerii și a umflăturilor la nivelul membrelor. Un studiu efectuat pe durata a 6 luni a semnalat scăderea incidenței inflamațiilor în cazul pacienților cu artrită reumatoidă care au utilizat capsule cu acest ulei.

Previne leziunile nervilor asociate cu diabetul
Cercetările arată că acidul gamma-linoleic din uleiul de Luminița Noptii poate ajuta la prevenirea și, în unele cazuri, chiar inversarea procesului de apariție a leziunilor nervilor (neuropatie), tulburare atât de frecvent întâlnită la diabetici. În cadrul unui studiu desfășurat pe durata unui an, simptome precum amorțeală, furnicături și pierderea sensibilității – frecvent întâlnite în cazul pacienților cu neuropatie diabetică ușoară – au fost reduse în cazul persoanelor care au utilizat uleiul de Luminița Noptii, în comparație cu subiecții cărora li se administrase doar un placebo.

Reduce simptomele eczemei
În unele cazuri, eczema apare atunci când organismul întâmpină dificultăți în ceea ce privește conversia grăsimilor alimentare în GLA. De aceea, suplimentarea nivelului de GLA prin utilizarea uleiului de Luminița Noptii poate fi de ajutor. Unele cercetări arată că acest ulei poate ameliora inflamația asociată eczemei, precum și senzația de mâncărime și exfolierea pielii.

Combate degradările cauzate de scleroza multiplă
Conținutul de acizi grași esențiali din uleiul de Evening Primrose poate fi util în reducerea inflamațiilor asociate cu această afecțiune neurologică cronică. De asemenea, în timp, acizii grași pot contribui la dezvoltarea sănătoasă a nervilor.

Tratează deficiențele de memorie asociate cu Alzheimer
Prin îmbunătățirea transmiterii impulsurilor nervoase, uleiul de Luminița Noptii poate fi de ajutor în tratamentul acestei afecțiuni cronice.

Hrănește unghiile, scalpul și părul
Conținutul bogat în acizi grași esențiali ai uleiului de Luminița Noptii previne ruperea unghiilor și hrănește scalpul, suplimentele alimentare cu Evening Primrose putând fi benefice în tratamentul unei varietăți de probleme ale părului.

Previne simptomele sevrajului în alcoolism
GLA (gamma linolenic acid) solicită creierul să producă un anumit tip de prostaglandină, denumită prostaglandina E, care contribuie la prevenirea apariției simptomelor sevrajului, cum ar fi depresia și convulsiile, protejând indirect ficatul și sistemul nervos.

Descriere plantă medicinală

Luminița Noptii sau Evening Primrose (Oenothera biennis) este o plantă erbacee din familia Onagraceae, genul Oenothera, originară din Estul și centrul Americii de Nord, începând de la insula Terra Nova spre Vestul provinciei Alberta (Canada), Sud-Estul Floridei și Sud-Vestul regiunii Texas. Planta a fost naturalizată pe scară largă în regiunile temperate și subtropicale.

Luminița Noptii mai este denumită și Luminița de Seară sau Primula, deși nu este o rudă apropiată a adevăratelor primule (genul Primula). Uleiul de Primulă este o altă denumire pentru uleiul de Luminița Noptii.

Creștere și înflorire

Luminița Noptii este o plantă bienală, deci durata sa de viață este de 2 ani. Planta crește până la înălțimea de 30-150 cm, având frunze lanceolate, cu lungimea de 5-20 cm și lățimea de 1-2,5 cm.

Perioada de înflorire începe spre finalul primăverii și durează până la sfârșitul verii.

Florile sunt hermafrodite, de culoare galbenă, având diametrul de 2,5-5 cm și patru petale lobate. Se deschid rapid înainte de căderea nopții, momentul înfloririi creând un adevărat spectacol, și rămân astfel până a doua zi, apoi se închid și se usucă. Seara, alți boboci înfloresc și procesul se repetă.

Structura florii conține glande nectarifere invizibile cu ochiul liber. Glandele devin vizibile în lumină ultravioletă și pot fi văzute de către polenizatori, cum ar fi molii, fluturii și albinele.

Fructul este o capsulă cu lungimea de 2-4 cm și lățimea de 4-6 mm, conținând numeroase semințe.

Compoziție Luminita Noptii

Semintele de Luminița Noptii conțin aproximativ 7-10% acid gamma-linolenic (GLA), un acid gras omega 6, denumit “esențial” deoarece nu poate fi produs de către organism, astfel că trebuie preluat prin alimentație. De fapt, Evening Primrose conține una dintre cele mai mari concentrații din această substanță și doar alte câteva plante mai au GLA în compoziția lor.

Datorită conținutului de acid gamma-linolenic, uleiul de Luminița Noptii este frecvent utilizat în tratamentul unor afecțiuni și este considerat mai degrabă un supliment alimentar decât un medicament.

Suplimentele cu ulei de Luminița Noptii

De obicei, uleiul de Luminița Noptii (Evening Primrose) este disponibil sub formă de capsule, dar se produce și în formă lichidă. Este perisabil, așa că se recomandă să păstrezi capsulele în locuri ferite de lumina soarelui, preferabil la frigider, pentru a preveni deteriorarea calității produsului.
Optează pentru uleiul de calitate, standardizat până la cel puțin 8% GLA. Nu a fost stabilită o doză minimă recomandată, dar în timpul studiilor clinice s-au utilizat doze cuprinse între 1600 și 8000 mg, uneori fractionate în mai multe prize, fără a se înregistra efecte neplăcute.

Efecte adverse și contraindicații

În general, uleiul de Luminița Noptii este considerat un supliment sigur, dar unele persoane pot avea o reacție alergică sau o anumită sensibilitate la acest ulei. Simptomele alergiei la uleiul de Luminița Noptii includ erupții cutanate sau urticarie, umflarea feței sau gurii și dificultate în respirație (dispnee). În caz de sensibilitate, s-au semnalat efecte adverse ușoare, cum ar fi stări de greață, crampe stomacale și migrene.

Uleiul de Luminița Noptii nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care alăptează. De asemenea, nu se administrează persoanelor cu epilepsie sau afecțiuni convulsive.

Poate crește riscul de sângerare, putând constitui un motiv de îngrijorare pentru pacienții cu tulburări de coagulare a sângelui. Administrarea acestui ulei este contraindicată și persoanelor care utilizează medicamente cu efect de subțiere a sângelui.