• recomandati pentru sanatatea vasculara
  • bogati in antioxidanti

Descriere cartofi dulci

Cartoful dulce va va indulci papilele gustative si este excelent pentru sanatatea cardiovasculara. Acest tip de cartof a fost cultivat initial in regiunea Americii Centrale.

Din punct de vedere botanic, cartoful dulce apartine familiei Convolvulaceae si este denumit Ipomea batatas. Este crocant si dulce si reprezinta o sursa ideala de antioxidanti, vitamine, minerale si fibre alimentare.

Cartoful dulce este cultivat in regiunile temperate si tropicale. Recolta de cartofi dulci are nevoie de suficienta apa si de mai multa atentie.

Din punct de vedere fizic, cartofii dulci au dimensiuni relative mici si au o coaja foarte subtire.

Beneficii pentru sanatate

Este bogat in calorii (furnizează 90 de calorii pentru 100 g vis-a-vis de 70 de calorii pentru 100 g în cartof). Concentratia sa calorica provine din amidon.  Este un produs recomandat chiar si in diabet deoarece are un aport mai mare de amiloza. Amiloza ajuta la cresterea lenta a nivelului de zahar din sange in comparatie cu zaharurile simple din fructe.

Tuberculul este o sursa excelenta de compusi fenolici flavonoizi precum betacarotenul si vitamina A. Este bogat in vitamina A care este un important antioxidant. Un singur cartof dulce furnizeaza corpului dumneavoastra doza zilnica recomandata de vitamina A. 

Cum alegem si cum depozitam cartofii dulci?

Ca sa va puteti bucura de cel mai delicios produs este necesar sa alegeti cartofii dulci tari, fara zgarieturi sau pete moi. Nu trebuie sa ii cumparati daca vedeti ca sunt depozitati intr-un spatiu frigorific.

Trebuie sa ii spalati bine si sa ii depozitati intr-un loc racoros si intunecat. Cel mai bine este sa ii depozitati intr-o camara departe de caldura excesiva de afara. 

Mod de servire

Este recomandat sa preparati acest produs in apa calda.  Specialistii mai recomanda prepararea lor la cuptor , la aburi sau prajiti.  Daca vreti sa beneficiati de toate proprietatile lor nutritive atunci trebuie sa ii fierbeti sau sa ii gatiti la aburi.

Mai pot fi serviti si in starea lor naturala, cruzi.

Daca vreti sa incercati ceva cu totul unic atunci puteti pregati niste Chipsuri de cartofi dulci sau de ce nu puteti incerca o reteta mai exotica asa cum ar fi Pui cu ananas si cartofi dulci.

Valori nutritionale

Cartofi dulci (Ipomoea batatas), valori nutritionale pentru 100 g.

Ce contin cartofii dulci

 
Principiu activ Cantitate nutrienti Procent DZR ( doza zilnica recomandata)
Energie 86 Kcal 4%
Carbohidrati 20.12 g 15.5%
Proteine 1.6 g 3%
Grasime totala 0.05 g <0.5%
Celesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 3 g 8%
Vitamine    
Acid folic 11 mcg 3%
Niacina 0.557 mg 3.5%
Acid pantotenic ( B5) 0.80 mg 16%
Piridoxina ( B6) 0.209 mg 15%
Riboflavina ( B2) 0.061 mg 5.5%
Tiamina ( B1) 0.078 mg 6.5%
Vitamina A 14,187 IU 473%
Vitamina C 2.4 mg 4%
Vitamina E 0.26 mg 2%
Vitamina K 1.8 mcg  1.5%
Electroliti    
Sodiu 55 mg 3.5%
Potasiu 337 mg 7%
Minerale    
Calciu 30 mg 3%
Fier 0.61 mg 7.5%
Magneziu 25 mg 6%
Mangan 0.258 mg 11%
Fosfor 47 mg 7%
Zinc 0.30 mg 3%
Fitonutrienti    
Alfacaroten 7 micrograme
Betacaroten 8509 mcg
Criptoxantina 0 mcg
Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.