• Sunt recomandati pentru sanatatea vasculara
  • Sunt antioxidanti

Cartoful dulce va va indulci papilele gustative si este excelent pentru sanatatea cardiovasculara. Acest tip de cartof a fost cultivat initial in regiunea Americii Centrale.

Din punct de vedere botanic, cartoful dulce apartine familiei Convolvulaceae si este denumit Ipomea batatas. Este crocant si dulce si reprezinta o sursa ideala de antioxidanti, vitamine, minerale si fibre alimentare.

Cartoful dulce este cultivat in regiunile temperate si tropicale. Recolta de cartofi dulci are nevoie de suficienta apa si de mai multa atentie.

Din punct de vedere fizic, cartofii dulci au dimensiuni relative mici si au o coaja foarte subtire.

Beneficii pentru sanatate

Este bogat in calorii (furnizează 90 de calorii / 100 g vis-a-vis de 70 de calorii / 100 g în cartof). Concentratia sa calorica provine din amidon.  Este un produs recomandat chiar si in diabet deoarece are un aport mai mare de amiloza. Amiloza ajuta la cresterea lenta a nivelului de zahar din sange in comparatie cu zaharurile simple din fructe.

Tuberculul este o sursa excelenta de compusi fenolici flavonoizi precum beta-carotenul si vitamina A. 

Este bogat in vitamina A care este un important antioxidant. Un singur cartof dulce furnizeaza corpului dumneavoastra doza zilnica recomandata de vitamina A. 

Cum alegem si cum depozitam cartofii dulci?

Ca sa va puteti bucura de cel mai delicios produs este necesar sa alegeti cartofii dulci tari, fara zgarieturi sau pete moi. Nu trebuie sa ii cumparati daca vedeti ca sunt depozitati intr-un spatiu frigorific.

Trebuie sa ii spalati bine si sa ii depozitati intr-un loc racoros si intunecat. Cel mai bine este sa ii depozitati intr-o camara departe de caldura excesiva de afara. 

Mod de servire

Este recomandat sa preparati acest produs in apa calda.  Specialistii mai recomanda prepararea lor la cuptor , la aburi sau prajiti.  Daca vreti sa beneficiati de toate proprietatile lor nutritive atunci trebuie sa ii fierbeti sau sa ii gatiti la aburi.

Mai pot fi serviti si in starea lor naturala, cruzi.

Daca vreti sa incercati ceva cu totul unic atunci puteti pregati niste Chipsuri de cartofi dulci sau de ce nu puteti incerca o reteta mai exotica asa cum ar fi Pui cu ananas si cartofi dulci.

Cartofi dulci (Ipomoea batatas), valori nutritive 100 g.
Principiu activValoare nutrientProcent DZR ( doza zilnica recomandata)
Energie86 Kcal4%
Carbohidrati20.12 g15.5%
Proteine1.6 g3%
Grasime totala0.05 g<0.5%
Celesterol0 mg0%
Fibre alimentare3 g8%
Vitamine
Acid folic11 µg3%
Niacina0.557 mg3.5%
Acid pantotenic ( B5)0.80 mg16%
Piridoxina ( B6)0.209 mg15%
Riboflavina ( B2)0.061 mg5.5%
Tiamina ( B1)0.078 mg6.5%
Vitamina A14,187 IU473%
Vitamina C2.4 mg4%
Vitamina E0.26 mg2%
Vitamina K1.8 µg 1.5%
Electroliti
Sodiu55 mg3.5%
Potasiu337 mg7%
Minerale
Calciu30 mg3%
Fier0.61 mg7.5%
Magneziu25 mg6%
Mangan0.258 mg11%
Fosfor47 mg7%
Zinc0.30 mg3%
Fitonutrienti
Alfa – caroten7 micrograme
Beta – caroten8509 mcg
Criptoxantina0 mcg