Beneficii pentru sănătate

 

Roșiile cherry au aceleași calorii ca roșiile mari, obișnuite; 18 calorii la 100 g.

 

În ciuda faptului că sunt foarte sărace în calorii și grăsimi, ele sunt surse excelente de antioxidanți, fibre alimentare, minerale și vitamine.

 

Roșiile, inclusiv cele cherry, alături de măsline și pește, sunt baza dietei mediteraneene benefice pentru sănătate.

 

Roșiile cherry sunt surse excelente de antioxidanți, inclusiv licopen, zeaxantină, criptoxantină, betacaroteni și alfacaroteni.

 

Licopenul, un antioxidant flavonoid, este un compus fitochimic unic găsit în roșii. Roșiile cherry de culoare roșie tind să aibă mai mult din acest antioxidant. Împreună cu carotenii, licopenul poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer și boli de inimă și, de asemenea, ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos. prin eliminarea radicalilor liberi dăunători de oxigen. Studiile arată că licopenul protejează pielea de razele ultra-violete (UV) și oferă astfel o anumită protecție împotriva cancerului de piele.

 

Zeaxantina este un alt compus flavonoid prezent în abundență în roșiile cherry. Zeaxantina ajută la protejarea ochilor de “boala maculară legată de vârstă” (ARMD) la adulții în vârstă prin filtrarea razelor ultraviolete dăunătoare.

 

Roșiile cherry sunt surse excelente de vitamina A; 100g furnizează 833 UI (28% din nivelurile zilnice recomandate). Împreună cu antioxidanții flavonoidici precum carotenii alfa și beta, xantinele și luteina, vitamina A joacă un rol major ca antioxidant, ajută la menținerea unei mucoase și a unei piele sănătoase. Consumul de produse alimentare naturale bogate în flavonoide s-a constatat că ajută la protejarea de cancerul pulmonar și cel oral.

 

Mai mult, aceste mici fructe sunt o sursă foarte bună de vitamina C antioxidantă (furnizează 16% din nivelurile zilnice recomandate la 100 g); consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și să elimine radicalii liberi dăunători.

 

Roșia cherry proaspătă este foarte bogată în potasiu. 100 g conțin 237 mg de potasiu și doar 5 mg de sodiu. Potasiul este un component important al celulelor și fluidelor corpului care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale cauzate de sodiu.

 

Mai mult, ele conțin niveluri sănătoase de vitamine din complexul B, cum ar fi folații (acid folic), tiamina B1, niacina B3, riboflavina B2, precum și unele minerale esențiale precum fierul, calciul, manganul și alte elemente de urmă. Datorită calităților lor versatile de a promova sănătatea, nutriționiștii le recomandă în dietele de control al colesterolului și de reducere a greutății.

 

Descriere fruct

 

Dulci și suculente, roșiile cherry sunt fructe de dimensiuni mici, cu culori strălucitoare și un gust plăcut, care le disting de alte tipuri de roșii. Aceste mici fructe sunt unele dintre cele mai căutate pentru culorile lor vii și atractive, fie că sunt gătite în feluri de mâncare, fie crude în salate.

 

Botanic, roșiile cherry aparțin aceleiași familii Solanaceae de care mai aparțin și ardeii iuți, cartofii și vinetele. Se crede că au originat în America Centrală din soiurile sălbatice de roșii. Numele botanic: Solanum lycopersicum L. var. Cerasiforme.

 

Roșia cherry este o plantă care preferă vremea caldă; în timp ce tipurile de tufă sunt de obicei anuale, tipurile de viță (indeterminate – de tip pol) sunt cățărătoare perene, cu excepția cazului în care sunt distruse de lipsa suportului nutritiv sau atacate de condiții de îngheț intens la orice etapă de creștere.

 

Solurile argiloase și cele nisipoase oferă condiții ideale pentru culturile abundente. În cazul tipurilor de viță, tulpinile lor lungi, cățărătoare “indeterminate” au nevoie de suportul unor pari pentru o creștere adecvată.

 

Fructele se dezvoltă din ovarele florilor (precum fructele de pădure); fie biloculare sau multiloculare, măsurând aproximativ 2-3 cm în diametru. Multe soiuri moștenite și hibrizi de diferite culori sunt cultivate pentru fructele lor dulci “cu aromă de roșii”, mici, rotunde până la ovale.

 

Recoltarea se face manual la maturitate, după aproximativ 80-110 zile de la plantare. În cazul tipurilor de viță – indeterminate, recoltarea continuă pentru 70-120 de zile sau mai mult; se recoltează de 1-3 ori pe săptămână.

 

Selecție și depozitare

 

Poți cumpăra roșii cherry proaspete tot timpul anului în supermarketuri și magazine alimentare. Alege roșii cherry strălucitoare, intacte, fără crăpături sau riduri, ferme, dar care cedează la o ușoară presiune. Evită roșiile moi, pătate sau deteriorate.

 

La temperatura camerei, roșiile cherry proaspete se păstrează bine timp de 2-3 zile, departe de lumina soarelui. Nu le spăla până când nu le folosești. Dacă nu le folosești imediat, păstrează-le în frigider pentru o durată de viață mai lungă. Pentru un gust mai bogat și mai aromat, lasă-le la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute înainte de a le mânca.

 

Preparare și metode de servire

 

Spălați-le în apă rece și uscați-le cu un prosop de hârtie. Îndepărtați codițele.

 

Pentru a le pregăti, îndepărtați calicii (căpăcelul). Spre deosebire de varietățile mari de roșii, mulți preferă să folosească roșiile cherry întregi în felurile de mâncare și în salate. Dacă totuși preferi roșiile feliate, taie-le pe jumătate sau în cubulețe.

 

Iată câteva sfaturi de servire:

 

Roșiile cherry sunt preferate în salate și în preparate ușoare la wok, în special în bucătăriile mediteraneană, greacă, italiană.

 

Roșiile cherry pot fi mâncate crude sau gătite. Roșiile cherry coapte, crude, pot fi savurate ca și strugurii de masă.

 

Roșiile cherry cu vinaigrette sunt delicioase în aperitive și sandvișuri.

 

Ele pot face mâncarea să arate vibrant și cheful le preferă întotdeauna pentru a adăuga un efect decorativ special în felurile de mâncare.

 

Se combină bine cu alte legume precum varza de Bruxelles, măslinele, ardeii grași și vinetele

 

Ele sunt, de asemenea, un acompaniament perfect pentru pește, vită, pui, vițel sau ouă.

 

Cunoscute ca pomodoro ciliegino, roșiile cherry sunt des folosite în pizza, quiche, tarte și salate în bucătăria italiană.

 

Profil de siguranță și contraindicații

 

Reacțiile alergice/hipersensibilitate la roșiile cherry sunt relativ rare. Cu toate acestea, pot apărea uneori la persoanele sensibile, cu simptome precum mâncărime la piele și ochi, nas curgător și tulburări gastrointestinale, precum dureri de stomac, vărsături și diaree.

 

Valori nutriționale

 

Roșiile cherry (Solanum lycopersicum), proaspete, valori nutriționale pentru 100 g

 

Principiu activ Valoare nutrițională % of DZR
Energie 18 Kcal 1%
Carbohidrați 3.9 g 3%
Proteine 0.9 g 1.6%
Grăsime totală 0.2 g 0.7%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 1.2 g 3%
Vitamine    
Folați 15 mcg 4%
Niacina B3 0.594 mg 4%
Piridoxina B6 0.080 mg 6%
Tiamina B1 0.037 mg 3%
Vitamina A 833 IU 28%
Vitamina C 13 mg 16%
Vitamina E 0.54 mg 4%
Vitamina K 7.9 mcg 6.5%
Electroliți    
Sodiu 5 mg 1%
Potasiu 237 mg 5%
Minerale    
Calciu 10 mg 1%
Fier 0.3 mg 4%
Magneziu 11 mg 3%
Mangan 0.15 mg 6.5%
Fosfor 24 mg 3%
Zinc 0.17 mg 1.5%
Fitonutrienți    
Betacaroten 449 mcg
Alfacaroten 101mcg
Beta Cripto-xantina 123 mcg
Luteina-zeaxantina 2573 mcg

 

(Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.)