Beneficii pentru sănătate

 

100 de grame de fructe proaspete de soc conțin 73 de calorii. Aceste mici boabe posedă mai multe substanțe nutritive benefice pentru sănătate, cum ar fi antioxidanți (pigmenți flavonoizi, antocianine), minerale și vitamine, care contribuie în mod semnificativ la o sănătate robustă.

 

Fructele de soc au una dintre cele mai mari puteri antioxidante dintre toate fructele și legumele comestibile. Valoarea ORAC a 100 g de soc proaspăt este de 10775 TE (echivalente Trolox), în timp ce este doar de 5562 TE pentru afine. Valoarea lor antioxidantă, la fel ca în cazul altor fructe de pădure, provine în mare parte din compușii polifenolici flavonoizi precum isorhamnetina, kaempferol, quercetina, etc. Acești compuși ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism și, prin urmare, îl protejează împotriva cancerului, îmbătrânirii, bolilor degenerative și infecțiilor.

 

Fructele de soc proaspete sunt o sursă excelentă de vitamina C. 100 g conțin 36 mg sau 45% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali solubili în apă, care luptă împotriva gripei virale. De asemenea, ajută la stimularea imunității, vindecarea rănilor, lupta împotriva cancerului și este necesară pentru repararea țesuturilor și cartilajelor.

 

Fructele de soc sunt, de asemenea, surse incredibile de vitamina A (furnizează 600 UI sau 20% din doza zilnică recomandată la 100 g), de câteva ori mai mult decât alte fructe de pădure cum ar fi afinele (54 UI/100 g), aronia (214 UI/100 g), etc.
Vitamina A este un nutrient esențial necesar pentru menținerea unei mucoase și pielii sănătoase și este necesară pentru sănătatea ochilor. Consumul de fructe naturale bogate în flavonoizi și vitamina A poate oferi protecție împotriva cancerului de plămâni și de cavitățile bucale.

 

Fructele de soc conțin, de asemenea, o cantitate relativ bună de vitamine din grupul B, cum ar fi niacina, piridoxina (18% /100g), folati (acid folic) și acidul pantotenic. Aceste vitamine acționează ca și cofactori pentru enzimele care ajută la metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor.

 

În plus, ele conțin o cantitate bună de minerale precum calciu, potasiu, mangan, fier și fosfor. Potasiul este un component important al fluidelor celulare și corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Corpul folosește manganul ca și cofactor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. Cuprul este esențial pentru producerea de celule roșii din sânge. Fierul este necesar pentru formarea globulelor roșii.

 

Descriere fructe de soc

 

Pe lângă conținutul lor bogat în nutrienți și antioxidanți, fructele de soc sunt utilizate și pentru proprietățile lor medicinale. Ele sunt folosite în tratamente naturale pentru a ameliora răceala și gripa, durerile de gât, febra, infecțiile urinare și constipația.

 

În plus, fructele de soc sunt bogate în fibre, ceea ce le face o alegere excelentă pentru a îmbunătăți digestia și a preveni constipația. Ele pot fi consumate sub formă de sirop, compot, dulceață sau pot fi adăugate în smoothie-uri și alte băuturi.

 

În concluzie, fructele de soc sunt o sursă excelentă de nutrienți și antioxidanți, fiind benefice pentru sănătatea și bunăstarea corpului. Ele pot fi consumate sub formă de aliment sau pot fi utilizate în tratamente naturale pentru a ameliora diverse afecțiuni.

 

Micii și rotunde, boabele de soc sunt depozitează antioxidanți puternici (antocianina) ce oferă multiple beneficii pentru sănătate. Cei care au colonizat America de Nord erau bine familiarizați cu utilizările medicinale ale florilor și boabelor de soc cu mult înainte ca spaniolii și alți exploratori europeni să redescopere utilizările lor. Aceste mici boabe rotunde albastru-violet au fost atribuite de mult timp longevității și sănătății indigenilor din regiunile arctice ale emisferei nordice. Este un copac mic, care crește până la 7-10 metri înălțime. În livezi, înălțimea lor naturală este adesea permisă doar pentru câțiva metri pentru a ajuta la răspândirea laterală și producția mai multor fructe.

 

Planta începe să înflorească în al doilea an de la plantare și să facă fructe în al treilea an. Ciorchini de flori albe sau crem acoperă planta în timpul verii timpurii. Ulterior apar boabe mici, rotunde, de 8 până la 10 mm, negre sau purpurii, care pot fi gata de recoltare până în iunie, iar sezonul durează până în septembrie. La maturitate, boabele de soc atârnă cu ciorchinele în jos, deoarece tulpina se îndoaie adesea sub greutate. Un singur ciorchine poate conține sute de boabe. Recoltarea se face manual.

 

Socul european (S. nigra / soc negru) este acru intens și rar comestibil în stare crudă. Socul american (S. canadensis) sau “soc comun” este relativ mai dulce și mai puțin acru. Doar socurile albastre sau purpurii sunt comestibile, iar alte variații de culoare sunt evitate datorită posibilei lor toxicități.

 

Ambele specii necesită sol bine drenat și bogat în azot pentru a înflori. La fel ca în tufișul de afine, acesta preferă condițiile însorite și au intoleranța la umbră. În general, aceste boabe pot fi gata pentru recoltare atunci când devin complet negre sau purpurii închis și sunt moi.

 

Utilizări medicinale

 

Doar florile și fructele coapte de la planta de soc sunt comestibile. Celelalte părți ale plantei, inclusiv scoarța, frunzele și rădăcinile conțin niveluri ridicate de alcaloizi toxici și trebuie evitate.

 

Fructele și florile sunt utilizate în diverse medicamente tradiționale în întreaga lume. Siropul de flori de soc este un remediu casnic comun pentru simptomele de gripă.

 

Extractul de fructe este util ca antitusive (prevenirea tusei), expectorant, stimulent circulatoriu și antiinflamator local.

 

Selectare și depozitare

 

Sezonul socului durează din iunie până în septembrie în SUA și Europa.

 

Culegerea se face manual, în general întregul ciorchine de fructe este separat de tufă. Ciorchinile se pot păstra în frigider pentru utilizare ulterioară. În piețele de produse agricole, puteți găsi soc preparat, curățat și gata de utilizare.

 

În general, fructele destinate preparării gemurilor și siropurilor sunt cumpărate de către clienți potențiali sau procesatori de fructe la scară mică. Spre deosebire de alte fructe și fructe mari, socul crud atrage mai puțină atenție datorită dimensiunii sale mici și gustului său intens de acrișor.

 

Preparare și servire

 

Socul are un tulpină amară, ferm atașată la capătul superior ca cireșele, care trebuie să fie îndepărtată înainte de utilizare. Pentru a face această muncă mai ușoară, întregul ciorchine de fructe se păstrează în congelator pentru a le înăspri, apoi se separă de panicolă prin rupere sau agitare. O altă metodă excelentă este de a pieptăna panicola cu o furculiță. Fructele astfel pregătite sunt fie refăcute la congelator pentru utilizare ulterioară, fie dezghețate pentru procesare rapidă.

 

Socul are un gust dulce, dar extrem de acrișor și,prin urmare, este preferat doar după ce este gătit.

 

Iată câteva sfaturi pentru servire:

 

Siropul de flori de soc este o băutură răcoritoare preferată în Europa în timpul verii.

 

Fructele pot fi folosite în prepararea gemurilor, siropurilor și concentratelor.

 

Supa rece de soc este o băutură tradițională de vară în Germania.

 

Fructele uscate de soc sunt folosite în prăjituri, plăcinte, budinci de vară, crumble, muffins etc.

 

Ceaiul din flori de soc/fructe uscate este o băutură specială în Europa.

 

Profil siguranță

 

Doar varietățile de soc albastru/violet și negru ale S. Canadensis și S. nigra pot fi comestibile. Socul roșu (Sambucus racemose) este destul de otrăvitor și, prin urmare, trebuie evitat.

 

Frunzele, rădăcinile și tulpinile de soc poartă compuși alcaloizi de cianida care, atunci când sunt consumați, pot produce greață, vărsături și simptome neurologice.

 

Valori nutriționale

 

Soc (Elderberry)(Sambuccus Canadensis), valori nutriționale pentru 100 g:

 

Principiu activ Cantitate nutrienți Procentul din DZR (doza zilnică recomandată)
Energie 73 Kcal 3.6%
Carbohidrați 18.40 g 14%
Proteine 0.66 g 1%
Grasime totală 0.50 g 2%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 7 g 18%
Vitamine    
Folati 6 mcg 1.5%
Niacina B3 0.500 mg 3%
Acid Pantotenic B5 0.140 mg 2.5%
Piridoxina B6 0.230 mg 18%
Riboflavina B2 0.060 mg 4.5%
Tiamina B1 0.022 mg 2%
Vitamina A 600 IU 20%
Vitamina C 36 mg 45%
Vitamina E 10.44 mg 70%
Vitamina K 31.2 mcg 26%
Electroliți    
Sodiu 6 mg 0.5%
Potasiu 280 mg 6%
Minerale    
Calciu 38 mg 4%
Cupru 0.339 mg 38%
Fier 1.6 mg 20%
Magneziu 5 mg 1.5%
Mangan 17.466 mg 759%
Fosfor 39 mg 5.5%
Seleniu 2.5 mcg 5%
Zinc 0.11 mg 1%
Fitonutrienți    
Betacaroten 112 mcg
Alfacaroten 15 mcg  
Betacriptoxantină 1 mcg
Luteina -Zeaxantina 1403 mcg
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.