Fructe de soc - beneficii si contraindicatii

Fructe de soc

Beneficii pentru sănătate

100 de grame de fructe proaspete de soc conțin 73 de calorii. Aceste mici boabe posedă mai multe substanțe nutritive benefice pentru sănătate, cum ar fi antioxidanți (pigmenți flavonoizi, antocianine), minerale și vitamine, care contribuie în mod semnificativ la o sănătate robustă.

Fructele de soc au una dintre cele mai mari puteri antioxidante dintre toate fructele și legumele comestibile. Valoarea ORAC a 100 g de soc proaspăt este de 10775 TE (echivalente Trolox), în timp ce este doar de 5562 TE pentru afine. Valoarea lor antioxidantă, la fel ca în cazul altor fructe de pădure, provine în mare parte din compușii polifenolici flavonoizi precum isorhamnetina, kaempferol, quercetina, etc. Acești compuși ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism și, prin urmare, îl protejează împotriva cancerului, îmbătrânirii, bolilor degenerative și infecțiilor.

Fructele de soc proaspete sunt o sursă excelentă de vitamina C. 100 g conțin 36 mg sau 45% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali solubili în apă, care luptă împotriva gripei virale. De asemenea, ajută la stimularea imunității, vindecarea rănilor, lupta împotriva cancerului și este necesară pentru repararea țesuturilor și cartilajelor.

Fructele de soc sunt, de asemenea, surse incredibile de vitamina A (furnizează 600 UI sau 20% din doza zilnică recomandată la 100 g), de câteva ori mai mult decât alte fructe de pădure cum ar fi afinele (54 UI/100 g), aronia (214 UI/100 g), etc.
Vitamina A este un nutrient esențial necesar pentru menținerea unei mucoase și pielii sănătoase și este necesară pentru sănătatea ochilor. Consumul de fructe naturale bogate în flavonoizi și vitamina A poate oferi protecție împotriva cancerului de plămâni și de cavitățile bucale.

Fructele de soc conțin, de asemenea, o cantitate relativ bună de vitamine din grupul B, cum ar fi niacina, piridoxina (18% /100g), folati (acid folic) și acidul pantotenic. Aceste vitamine acționează ca și cofactori pentru enzimele care ajută la metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor.

În plus, ele conțin o cantitate bună de minerale precum calciu, potasiu, mangan, fier și fosfor. Potasiul este un component important al fluidelor celulare și corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Corpul folosește manganul ca și cofactor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. Cuprul este esențial pentru producerea de celule roșii din sânge. Fierul este necesar pentru formarea globulelor roșii.

Descriere fruct

Pe lângă conținutul lor bogat în nutrienți și antioxidanți, fructele de soc sunt utilizate și pentru proprietățile lor medicinale. Ele sunt folosite în tratamente naturale pentru a ameliora răceala și gripa, durerile de gât, febra, infecțiile urinare și constipația.

În plus, fructele de soc sunt bogate în fibre, ceea ce le face o alegere excelentă pentru a îmbunătăți digestia și a preveni constipația. Ele pot fi consumate sub formă de sirop, compot, dulceață sau pot fi adăugate în smoothie-uri și alte băuturi.

În concluzie, fructele de soc sunt o sursă excelentă de nutrienți și antioxidanți, fiind benefice pentru sănătatea și bunăstarea corpului. Ele pot fi consumate sub formă de aliment sau pot fi utilizate în tratamente naturale pentru a ameliora diverse afecțiuni.

Micii și rotunde, boabele de soc sunt depozitează antioxidanți puternici (antocianina) ce oferă multiple beneficii pentru sănătate. Cei care au colonizat America de Nord erau bine familiarizați cu utilizările medicinale ale florilor și boabelor de soc cu mult înainte ca spaniolii și alți exploratori europeni să redescopere utilizările lor. Aceste mici boabe rotunde albastru-violet au fost atribuite de mult timp longevității și sănătății indigenilor din regiunile arctice ale emisferei nordice. Este un copac mic, care crește până la 7-10 metri înălțime. În livezi, înălțimea lor naturală este adesea permisă doar pentru câțiva metri pentru a ajuta la răspândirea laterală și producția mai multor fructe.

Planta începe să înflorească în al doilea an de la plantare și să facă fructe în al treilea an. Ciorchini de flori albe sau crem acoperă planta în timpul verii timpurii. Ulterior apar boabe mici, rotunde, de 8 până la 10 mm, negre sau purpurii, care pot fi gata de recoltare până în iunie, iar sezonul durează până în septembrie. La maturitate, boabele de soc atârnă cu ciorchinele în jos, deoarece tulpina se îndoaie adesea sub greutate. Un singur ciorchine poate conține sute de boabe. Recoltarea se face manual.

Socul european (S. nigra / soc negru) este acru intens și rar comestibil în stare crudă. Socul american (S. canadensis) sau “soc comun” este relativ mai dulce și mai puțin acru. Doar socurile albastre sau purpurii sunt comestibile, iar alte variații de culoare sunt evitate datorită posibilei lor toxicități.

Ambele specii necesită sol bine drenat și bogat în azot pentru a înflori. La fel ca în tufișul de afine, acesta preferă condițiile însorite și au intoleranța la umbră. În general, aceste boabe pot fi gata pentru recoltare atunci când devin complet negre sau purpurii închis și sunt moi.

Utilizări medicinale

Doar florile și fructele coapte de la planta de soc sunt comestibile. Celelalte părți ale plantei, inclusiv scoarța, frunzele și rădăcinile conțin niveluri ridicate de alcaloizi toxici și trebuie evitate.

Fructele și florile sunt utilizate în diverse medicamente tradiționale în întreaga lume. Siropul de flori de soc este un remediu casnic comun pentru simptomele de gripă.

Extractul de fructe este util ca antitusive (prevenirea tusei), expectorant, stimulent circulatoriu și antiinflamator local.

Selectare și depozitare

Sezonul socului durează din iunie până în septembrie în SUA și Europa.

Culegerea se face manual, în general întregul ciorchine de fructe este separat de tufă. Ciorchinile se pot păstra în frigider pentru utilizare ulterioară. În piețele de produse agricole, puteți găsi soc preparat, curățat și gata de utilizare.

În general, fructele destinate preparării gemurilor și siropurilor sunt cumpărate de către clienți potențiali sau procesatori de fructe la scară mică. Spre deosebire de alte fructe și fructe mari, socul crud atrage mai puțină atenție datorită dimensiunii sale mici și gustului său intens de acrișor.

Preparare și servire

Socul are un tulpină amară, ferm atașată la capătul superior ca cireșele, care trebuie să fie îndepărtată înainte de utilizare. Pentru a face această muncă mai ușoară, întregul ciorchine de fructe se păstrează în congelator pentru a le înăspri, apoi se separă de panicolă prin rupere sau agitare. O altă metodă excelentă este de a pieptăna panicola cu o furculiță. Fructele astfel pregătite sunt fie refăcute la congelator pentru utilizare ulterioară, fie dezghețate pentru procesare rapidă.

Socul are un gust dulce, dar extrem de acrișor și,prin urmare, este preferat doar după ce este gătit.

Iată câteva sfaturi pentru servire:

Siropul de flori de soc este o băutură răcoritoare preferată în Europa în timpul verii.

Fructele pot fi folosite în prepararea gemurilor, siropurilor și concentratelor.

Supa rece de soc este o băutură tradițională de vară în Germania.

Fructele uscate de soc sunt folosite în prăjituri, plăcinte, budinci de vară, crumble, muffins etc.

Ceaiul din flori de soc/fructe uscate este o băutură specială în Europa.

Profil siguranță

Doar varietățile de soc albastru/violet și negru ale S. Canadensis și S. nigra pot fi comestibile. Socul roșu (Sambucus racemose) este destul de otrăvitor și, prin urmare, trebuie evitat.

Frunzele, rădăcinile și tulpinile de soc poartă compuși alcaloizi de cianida care, atunci când sunt consumați, pot produce greață, vărsături și simptome neurologice.

Valori nutriționale

Soc (Elderberry)(Sambuccus Canadensis), valori nutriționale pentru 100 g:

Principiu activCantitate nutriențiProcentul din DZR (doza zilnică recomandată)
Energie73 Kcal3.6%
Carbohidrați18.40 g14%
Proteine0.66 g1%
Grasime totală0.50 g2%
Colesterol0 mg0%
Fibre dietetice7 g18%
Vitamine
Folati6 mcg1.5%
Niacina B30.500 mg3%
Acid Pantotenic B50.140 mg2.5%
Piridoxina B60.230 mg18%
Riboflavina B20.060 mg4.5%
Tiamina B10.022 mg2%
Vitamina A600 IU20%
Vitamina C36 mg45%
Vitamina E10.44 mg70%
Vitamina K31.2 mcg26%
Electroliți
Sodiu6 mg0.5%
Potasiu280 mg6%
Minerale
Calciu38 mg4%
Cupru0.339 mg38%
Fier1.6 mg20%
Magneziu5 mg1.5%
Mangan17.466 mg759%
Fosfor39 mg5.5%
Seleniu2.5 mcg5%
Zinc0.11 mg1%
Fitonutrienți
Betacaroten112 mcg
Alfacaroten15 mcg 
Betacriptoxantină1 mcg
Luteina -Zeaxantina1403 mcg
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.

Comentarii

2 răspunsuri la „Fructe de soc”

 1. Irina Galan

  Bună ziua. Locuiesc în Belgia ,menționez că aici clima este un pic mai răcoroasă și am cules fructe de soc la începutul lui Septembrie din același soc de unde am cules și floarea în primăvara. Întrebarea mea este de ce fructul este puțin verzui în interior și puțin dur? Știu că trebuie să fie închis la culoare ca și coaja și puțin suculent, ori în interior nu are suc aproape deloc. Oare este bun de consum? Eu intenționez sa fac o tinctura. Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.

  1. Bună ziua și mulțumesc pentru întrebarea ta!

   Într-adevăr, condițiile climatice pot influența calitatea și starea fructelor de soc, mai ales în zonele cu climă mai răcoroasă, cum ar fi Belgia. Fructele de soc ar trebui, în mod ideal, să fie închise la culoare și suculente atunci când sunt coapte. Dacă ai observat că fructele sunt puțin verzi în interior și mai dure, e posibil să nu fie încă complet coapte.

   Culoarea verde și consistența mai dură pot indica, de asemenea, un nivel scăzut de compuși fenolici și antioxidanți, care sunt de obicei mai concentrați în fructele complet coapte.

   Este important să menționez că fructele de soc crude pot conține lectine și cianure care pot fi toxice, așa că ar fi bine să le fierbi înainte de a le consuma sau de a face o tinctură. În cazul tău, dacă fructele nu sunt complet coapte, ar fi și mai important să faci acest pas.

   Deci, dacă intenționezi să faci o tinctură, aș sugera să culegi fructele când sunt complet coapte pentru a beneficia la maximum de proprietățile lor. Dacă totuși vrei să folosești fructele pe care le-ai cules deja, asigură-te că le procesezi corespunzător pentru a elimina orice potențiale toxine.

   Sper că acest răspuns îți este de ajutor! Dacă ai alte întrebări, nu ezita să întrebi. Mulțumesc pentru vizita pe blogul meu și succes cu tinctura ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *