Delicioasele si suculentele afine sunt antioxidanti puternici pe care trebuie sa le consumi daca iti doresti sa ai parte de o viata sanatoasa.

Afinele sunt niste fructe mici oferite de un arbust din genul Vaccinium care include 400 de specii diferite. Acestea sunt originare din America de Nord iar Statele Unite este cel mai mare producator si consumator de afine din lume.

Afinele se fac instant remarcate datorita aromei lor caracteristice. Se pot folosi pentru a prepara prajituri, gemuri, vinuri dar si multe altele.

O portie de 150 de grame de afine contine:

4 grame de fibre

24% din doza zilnica recomandata de vitamina C

36% din doza zilnica recomandata de vitamina K

24% din doza zilnica recomandata de Mangan

85% de apa

85,5 de calorii

15 grame de carbohidrati

Afinele sunt fructele cu cea mai mare concentratie de antioxidanti

Principalul antioxidant apartine familiei de polifenoli si se numesc flavonoide. Afinele mai contin antioxidanti precum: antocianina si glucohinina.

Flavonoidele – ajuta la sinteza vitaminei C in organism si protejeaza impotriva infectiilor

Antocianina – este un antioxidant care imbunatateste si circulatia sangelui la nivelul ochilor

Glucochinian- este un antioxidant care reduce nivelul de zahar din vasele de sange.

Beneficiile aduse de afine

Afinele sunt foarte sarace in calorii, 100g de afine contine 57 de calorii.  Acestea sunt bogate in fibre, minerale, vitamine si antioxidanti care te vor ajuta sa ai parte de o sanatate mai buna.

In ceea ce privesc vitaminele si mineralele pe care afinele le contin este necesar sa stiti ca acestea reprezinta o sursa buna de magneziu si vitaminele K si C.  Pe langa asta mai contin cantitati mici de cupru si vitaminele E si B6.

Compusii cei mai valorosi din afine raman totusi antocianinele, antioxidantii care dau culoarea fructelor, resveratrolul si quercitina.

Afinele contribuie la diminuarea grasimii din zona abdomenului. Mai exact afinele, pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza carora se acumuleaza grasimea in zona abdominala. In plus acestea pot scadea probabilitatea de aparitie a bolilor cardiovasculare dar si a sindromului metabolic.

Sectia si depozitare

In Statele Unite afinele sunt disponibile pe piata pe toata durata anului. Cu toate astea afinele in cea mai buna forma a lor sunt disponibile doar in perioada cuprinsa intre lunile iunie si august.

Cum sa preparati si sa serviti afinele

Ca sa puteti beneficia de toate calitatile lor nutritive trebuie sa consumati afinele in starea lor naturala. Acestea se mai pot include in prajituri, gemuri, sucuri naturale sau bauturi alcoolice.

Afine
Principiu activValoare nutrientProcent DZR ( doza zilnica recomandata)
Energie57 Kcal3%
Carbohidrati14.49 g11%
Proteine0.74 g1%
Grasime totala0.33 g1%
Colesterol0 mg0%
Fibre alimentare2.4 g6%
Vitamine
Acid folic6 µg1.5%
Niacina0.418 mg2.5%
Acid pantotenic0.124 mg2.5%
Piridoxina0.052 mg4%
Riboflavina0.041 mg3%
Vitamina A54 IU2%
Vitamina C9.7 mg16%
Vitamina E0.57 mg4%
Vitamina K19.3 µg13%
Electroliti
Sodiu1 mg0%
Potasiu77 mg2%
Minerale
Calciu6 mg0.5%
Fier0.28 mg3.5%
Magneziu6 mg1.5%
Mangan0.336 mg14%
Zinc0.16 mg1.5%
Fitonutrienti
Beta – caroten32 µg
Zeaxantina80 µg