• sărace in calorii, 100 g de afine conțin 57 de calorii
  • bogate in fibre, minerale, vitamine și antioxidanți

Beneficii pentru sanatate

Afinele sunt în topul fructelor cu o concentrație foarte mare de antioxidanți.

Principalii antioxidanți aparțin familiei de polifenoli și se numesc flavonoide. Afinele mai conțin antioxidanți precum: antocianina și glucohinina. Acestea au o valoare ORAC (ce măsoară puterea antioxidantă) de aproximativ 6.552 µmol ET/100 g (murele au 5347, zmeura 4900 si coacazele negre 7950 ).

Flavonoidele – ajută la sinteza vitaminei C în organism și protejează împotriva infecțiilor.

Antocianina – este un antioxidant care îmbunătățește circulația sângelui la nivelul ochilor.

Glucochinina – este un antioxidant care reduce nivelul de zahăr din vasele de sânge.

Afinele sunt foarte sărace în calorii, 100 g de afine conțin 57 de calorii. Acestea sunt bogate în fibre, minerale, vitamine și antioxidanți care te vor ajuta să ai parte de o sănătate mai bună.

În ceea ce privește vitaminele și mineralele pe care afinele le conțin, este necesar să știți că acestea reprezintă o sursă bună de magneziu și vitaminele K și C. Pe lângă asta, mai conțin cantități mici de cupru și vitaminele E și B6.

Compușii cei mai valoroși din afine rămân totusi antocianinele, antioxidanții care dau culoarea fructelor, resveratrolul și quercitina.

Afinele contribuie la diminuarea grasimii din zona abdomenului. Mai exact afinele, pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza carora se acumuleaza grasimea in zona abdominala. In plus acestea pot scadea probabilitatea de aparitie a bolilor cardiovasculare dar si a sindromului metabolic.

Descriere afine

Delicioasele și suculentele afine conțin antioxidanți puternici pe care trebuie să îi consumi dacă îți dorești să ai parte de o viață sănătoasă.

Afinele sunt niște fructe mici oferite de un arbust din genul Vaccinium care include 400 de specii diferite. Acestea sunt originare din America de Nord iar Statele Unite este cel mai mare producător și consumator de afine din lume.

Afinele se fac instant remarcate datorită aromei lor caracteristice. Se pot folosi pentru a prepara prăjituri, gemuri, vinuri dar și multe altele.

O porție de 150 de grame de afine conține:

4 grame de fibre

24% din doza zilnică recomandată de vitamina C

36% din doza zilnică recomandată de vitamina K

24% din doza zilnică recomandată de mangan

85% de apă

85,5 de calorii

15 grame de carbohidrați

Selecția și depozitarea

În Europa, afinele pot fi găsite cu ușurință pe piață pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, afinele sălbatice proaspete sunt cele mai bune din iunie până în august.

În magazine, căutați afine proaspete care sunt ferme, cărnosase, cu piele netedă și cu un strat de mucegai argintiu-gri. Cumpărați afine de un albastru-violet intens până la albastru-negru. Evitați fructele moi sau încrețite, manevrate excesiv, lovite și cele cu semne de mucegai sau stoc vechi.

Odată ajunse acasă, puneți fructele într-un plic de plastic cu fermoar sau o caserolă și depozitați-le în frigider, setat la umiditate relativă mare. Depozitate astfel, ele se păstrează bine până la o săptămână.

Cum să preparați și să serviți afinele

Afinele sunt dulci, suculente și îți pătează gura în albastru-închis. Îndepărtați orice tulpini și frunze dacă ați cumpărat fructele direct de la fermierul local.

Sunt mai bune proaspete, după ce sunt spălate în apă rece. Dacă sunt luate din frigider, puneți-le într-un bol cu apă pentru a le aduce la temperatura camerei, ceea ce îmbogățește gustul și comestibilitatea lor.

Iată câteva sfaturi de servire:

Tradițional, afinele au făcut parte din cultura alimentară a amerindienilor.

În timp ce afinele proaspete sunt mâncate așa cum sunt, ca și strugurii de masă, afinele uscate sunt preferate în prepararea briosei, plăcintei și cheesecake-ului.

De asemenea, sunt un adaos favorit la salatele de fructe, tarte cu fructe proaspete și înghețată.

Pot fi folosite și pentru a face sucuri, sosuri, jeleuri și gemuri.

Ca sa puteti beneficia de toate calitatile lor nutritive trebuie sa consumati afinele in starea lor naturala. Acestea se mai pot include in prajituri, gemuri, sucuri naturale sau bauturi alcoolice.

Profil de siguranță

Afinele pot provoca reacții alergice severe la indivizii sensibilizați. De multe ori, aceste tipuri de reacții apar din cauza reacțiilor încrucișate posibile cu alte fructe de pădure (căpșună), polen sau alergii la buruieni. Unele dintre cele mai comune simptome ale alergiei la afine pot include umflarea și înroșirea gurii, buzelor și limbii, eczeme, urticarie, erupții cutanate, dureri de cap, mâncărimi ochi, șuierat și tulburări gastrointestinale. Persoanele care suspectează o alergie la aceste fructe ar putea dori să le evite.

Valori nutriționale

Afine (Vaccinium spp) Proaspete, valori nutriționale pentru 100 grame
 
Principiu activ Cantitate nutrient Procent DZR ( doza zilnică recomandată)
Energie 57 Kcal 3%
Carbohidrați 14.49 g 11%
Proteine 0.74 g 1%
Grasime totală 0.33 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 2.4 g 6%
Vitamine    
Acid folic 6 mcg 1.5%
Niacina 0.418 mg 2.5%
Acid pantotenic 0.124 mg 2.5%
Piridoxina 0.052 mg 4%
Riboflavina 0.041 mg 3%
Vitamina A 54 IU 2%
Vitamina C 9.7 mg 16%
Vitamina E 0.57 mg 4%
Vitamina K 19.3 mcg 13%
Electroliți    
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 77 mg 2%
Minerale    
Calciu 6 mg 0.5%
Fier 0.28 mg 3.5%
Magneziu 6 mg 1.5%
Mangan 0.336 mg 14%
Zinc 0.16 mg 1.5%
Fitonutrienți    
Beta – caroten 32 mcg
Zeaxantina 80 mcg
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.