In topul superalimentelor naturale

In plin sezon de iarna, dar si in perioadele de trecere de la un anotimp la altul, organismul uman sufera din cauza oscilatiilor termice. Ne simtim mai obositi, fara energie, mai stresati si parca mai sensibili pana si in fata celei mai banale viroze respiratorii.

Dar inca o data, natura ne ”doctoriceste” cu unul dintre leacurile sale exceptionale. De aceasta data este vorba despre laptisorul de matca.

Descriere

Laptisorul de matca este un binecunoscut remediu tonifiant, capabil sa stimuleze sistemul imunitar si sa ne revigoreze corpul si simturile. Ca aspect, are consistenta gelatinoasa, culoarea alb-galbuie (in contact cu aerul are o nuanta mai inchisa) si un gust usor acid (pH de 3,5-4,5).

Substanta, in totalitate naturala, este ”fabricata” de tinerele albine lucratoare prin intermediul glandelor salivare. Rezulta din transformarea polenului, substanta proteica de origine vegetala 100 %, destinata formarii si dezvoltarii structurilor corpului.

Rolul sau este sa hraneasca toate larvele, in primele zile de viata, favorizandu-le cresterea rapida. Totodata, acest nutrient reprezinta hrana exclusiva, pe intreaga durata de viata a unor larve considerate ”speciale” si destinate sa ocupe in viata adulta, ”functia” privilegiata de regina a stupului (de aici si denumirea de ”laptisor de matca”).

Datorita acestui aliment ”valoros”, regina traieste chiar si 4-5 ani, comparativ cu cele cateva saptamani cat dureaza viata albinelor lucratoare. In plus, poate atinge dimensiuni duble fata de restul ”semenelor” sale si depune zilnic, mii de oua.

Sintetizand aceste informatii, specialistii au dedus ca laptisorul de matca se poate dovedi util si in cazul fiintelor umane. Asa cum a fost probat deja timp de secole, substanta influenteaza pozitiv starea de sanatate, ajungand in prezent unul dintre cei mai apreciati nutrienti.

Compozitia laptisorului de matca

Din punct de vedere nutritional (include peste 134 de substante nutritive) laptisorul de matca este vazut de industra farmaceutica si dermatocosmetica ca un adevarat ”tezaur”. Cu toate ca nu au fost identificate toate elementele ce-l compun, bogatia de vitamine si minerale il posteaza in topul superalimentelor naturale, recomandate impotriva demineralizarii organismului.

Desi include in componenta sa in principal apa (in proportie de 60-70 %), laptisorul de matca mai contine:

  • Substante proteice, in special aminoacizi (circa 14-15 %);
  • Glucide, in special glucoza si fructoza (12-13 %);
  • Lipide (acizi organici, acizi grasi), in cantitate de 4-5 %;
  • Minerale si oligoelemente (fier, calciu, potasiu, zinc, magneziu, seleniu, etc.);
  • Vitamine (A, C, D, E si grupul de B-uri, inclusa biotina si acidul folic).

Prezent in ficat, creier, muschi si rinichi, acidul pantotenic (vitamina B5) desfasoara un rol esential in metabolismul celular.

Beneficii pentru sanatate

Reprezentand cea mai bogata sursa de vitamina B5, laptisorul de matca intervine in procesele de crestere a tesuturilor, a muschilor si in mecanismele de regenerare celulara.

Inca din antica Grecie, laptisorul de matca era considerat pe buna dreptate, un fel de elixir al tineretii, in prezent fiind prezent in multiple produse farmaceutice si dermatocosmetice, incluse suplimentele nutritive. Beneficiile sale sunt in primul rand metabolice, nutritive si energetice.

Actiune energetica

Ofera sustinere in situatii de stres si oboseala, faciliteaza capacitatea de concentrare, furnizandu-i corpului energia fizica si mentala de care are nevoie.

Actiune protectiva

Laptisorul de matca sporeste rezistenta fizica in fata agentilor patogeni, contribuie la prevenirea maladiilor infective si protejeaza organismul in timpul convalescentelor.

Actiune nutritiva

Compenseaza carentele alimentare, regleaza in mod natural apetitul, normalizeaza problemele de metabolism, combate anemiile si chiar ajuta la recuperarea greutatii corporale optime.

Actiune regeneranta

Efectul regenerant este vizibil in special in cazul aplicarilor topice. Accelereaza timpul de cicatrizare a ranilor pielii si ajuta la combaterea unor afectiuni dermatologice.

Actiune antioxidanta

Substanta apicola ”miraculoasa” intarzie efectele imbatranirii celulelor si tesuturilor, imbunatateste sinteza colagenului, fiind considerat un potent anti age.

Actiune digestiva

Combate tulburarile gastrointestinale si poate fi de folos in cazul persoanelor ce sufera din cauza colitelor sau care au fost diagnosticate cu sindromul colonului iritabil.

Actiune stimulanta

Stimuleaza procesele de crestere, revitalizeaza functiile fiziologice ale organismului, stimuleaza cresterea celulelor cerebrale, sistemul imunitar si intregul organism.

Actiune reglatoare

Favorizeaza echilibrarea sistemului endocrin, normalizeaza presiunea sanguina, reduce nivelul colesterolului din sange si atenueaza problemele de fertilitate feminina.

Actiune antitumorala

Laptisorul de matca are o activitate antibacteriana si antitumorala. Unele studii de laborator efectuate pe animale, au dovedit ca este in masura sa reduca extinderea cancerului.

Actiune hepatoprotectoare

Studiile recente au confirmat prezenta in laptisorul de matca a unei proteine (proteina 57-KDa), folositoare in regenerarea celulelor hepatice.

Indicatii terapeutice

In convalescenta

Datorita efectului revigorant, laptisorul de matca este recomandat copiilor aflati in perioada de crestere. Este util si persoanelor in convalescenta, slabite din cauza maladiilor infective sau a interventiilor chirurgicale.

Combaterea anemiilor

Odata asociat unui regim alimentar echilibrat, laptisorul de matca este folositor in combatarea unor forme de anemie. Poate fi vorba despre stari anemice grave sau specifice persoanelor in varsta.

Reglarea apetitului

Sub forma de suplimente nutritive, laptisorul de matca se poate administra atat copiilor, cat si adultilor fara pofta de mancare. Aceasta recomandare se datoreaza compusilor activi ce stimuleaza senzatia de foame.

Tulburari psihice

Cu principii active puternic revigorante, odata administrata in situatii de nervozitate, depresie sau de anxietate, substanta reuseste sa stimuleze sistemul nervos. Actionanad asupra starilor neuropsihice, imbunatateste starea de bine.

Probleme sexuale

Prin actiunea reglatoare a principiilor active continute, laptisorul de matca se recomanda in cazul scaderii libidoului (frigiditate, impotenta), dar si in probleme de fertilitate la ambele sexe (este bogat in estradiol, un important hormon feminin).

Combaterea infectiilor

Cu importante proprietati antimicrobiene, substanta ii ofera organismului protectie in lupta impotriva unor variati agenti patogeni (virusi, bacili).

Prevenirea virozelor

Datorita efectului antiinflamator si antiviral, laptisorul de matca protejeaza impotriva virozelor respiratorii si a gripei. De asemeni, in caz de imbolnavire, accelereaza procesele de vindecare.

Reglarea tensiunii arteriale

Acest remediu natural apicol este in masura sa imbunatateasca circulatia sangelui si sa mentina constant nivelul tensiunii arteriale. Produsul este recomandat in special persoanelor cu hipertensiune.

Reducerea colesterolului

Laptisorul de matca are capacitatea sa diminueze concentratia de colesterol la pacientii cu hipercolesterolemie. Aceasta insusire indica si un rol pozitiv in prevenirea patologiilor cardiovasculare.

Alte utilizari

  • Afectiuni hepatice;
  • Combaterea insomniilor;
  • Tulburari premenstruale;
  • Deficit de atentie;
  • Tratarea tumorilor;
  • Pentru studenti inaintea examenelor;
  • In caz de diabet;
  • Matreata;
  • Pierderea parului.

Contraindicatii si efecte adverse

Fiind vorba despre o substanta cu o concentratie ridicata de principii active, laptisorul de matca poate fi responsabil de aparitia unor tulburari precum:

  • Intoleranta alimentara la produsele apicole;
  • Simptome respiratorii similare astmului;
  • Afectiuni dermatologice (acnee si furunculi);
  • Probleme gastrointestinale.

Cine este deja alergic la produsele apicole, inainte de consumul suplimentelor cu laptisor de matca, trebuie sa solicite recomandarea medicului curant. Pentru verificarea eventualelor reactii alergice, se va incepe cu o cantitate minima de produs, dupa care dozajul zilnic se poate creste progresiv.

Surse alimentare de laptisor de matca

Laptisorul de matca se poate consuma atat in stare proaspata, cat si liofilizata. Produse ce contin laptisor de matca. In general se poate gasi sub forma de fiole, capsule sau comprimate, dar intra si in componenta altor suplimente alimentare:

  • Cu fructoza, pentru energizarea organismului si accentuarea tuturor calitatilor benefice;
  • Impreuna cu ginseng, pentru reglarea oscilatiilor hormonale;
  • Alaturi de ciuperci terapeutice, pentru intarirea sistemului imunitar;
  • Alaturi de propolis, in scopul potentarii actiunii antibacteriene;
  • Impreuna cu lecitina, pentru stimularea functiilor cerebrale;
  • Cu ulei de germeni de grau, pentru favorizarea circulatiei sanguine;
  • Cu polen si spirulina, pentru persoanele aflate in convalescenta.

Doza zilnica recomandata

In ce priveste DZR, nu exista un acord unanim intre specialisti. In timp ce unii recomanda administrarea a 500 mg, altii indica suficienta o cantitate de 300 mg sau de numai 100 mg.

Descoperiri stiintifice

Variate studii sunt orientate pe descoperirea beneficiilor laptisorului de matca, in special cand vine vorba de tulburari precum cele care insotesc menopauza. In cazul femeilor ajunse la menopauza, substanta reuseste sa normalizeze valorile hormonale oscilante.

Sunt in curs studii ce au in vedere tratarea unor tipuri de alergii specifice copiilor, altele decat cele cauzate de produsele apicole. De asemeni, cercetarile sunt directionate si catre descoperirea modului de actionare a laptisorului de matca in caz de hiperlipemie (concentratie ridicata de grasimi in sange).

Curiozitati

Pentru fabricarea unui kilogram de laptisor de matca pur, poate fi nevoie de munca a peste 1.000 de albine lucratoare.

Din cauza structurii complexe si a varietatii de principii active, laptisorul de matca nu se poate ”fabrica” in mod artificial. Acesta este si unul dintre motivele pentru care a devenit un produs ”de lux”, indiferent de forma in care se regaseste.

Recomandari

  • Pentru conservarea substantei si mentinerea nealterata a tuturor proprietatilor benefice, imediat dupa recoltare, laptisorul de matca trebuie refrigerat sau liofilizat;
  • In stare pura, laptisorul de matca se va conserva in frigider, in compartimentul legume-fructe. Tinut insa la temperatura ambientului, isi va pierde o parte din eficacitate;
  • Medicii recomanda cure periodice (2-3 in fiecare an) cu suplimente nutritive pe baza de laptisor de matca, in cicluri de cate 20-30 de zile fiecare;
  • Intrucat sucurile gastrice i-ar putea diminua calitatile, ideal ar fi ca substanta sa fie lasata sa se dizolve sub limba, glandele sublinguale favorizandu-i absorbtia;

Laptisorul de matca este indicat sa fie consumat pe stomacul gol, preferabil dimineata, cu circa o jumatate de ora inainte de micul dejun.