Beneficii pentru sănătate

Caju sunt bogate în calorii. 100 g furnizează 553 de calorii. Acestea sunt pline de fibre dietetice solubile, vitamine, minerale și numeroase fitochimicale benefice pentru sănătate care ajută la protejarea împotriva bolilor și cancerelor.

Sunt bogate în acizi grași mononesaturați “prieteni cu inima” cum ar fi acid oleic și palmitoleic. Acești acizi grași esențiali ajută la reducerea colesterolului LDL dăunător, în timp ce cresc colesterolul HDL benefic în sânge.

Studiile sugerează că dieta mediteraneană, bogată în acizi grași mononesaturați, contribuie la prevenirea bolilor coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale, favorizând un profil lipidic sănătos în sânge.

Nucile de caju sunt surse abundente de minerale esențiale. Manganul, potasiul, cuprul, fierul, magneziul, zincul și seleniul sunt în special concentrate în ele. O mână de nuci de caju pe zi în dieta ar furniza suficiente din aceste minerale și ar putea ajuta la prevenirea bolilor cauzate de deficiențe. Seleniul este un micronutrient important, care funcționează ca un co-factor pentru enzimele antioxidante, precum Glutation peroxidază, unul dintre cei mai puternici antioxidanți din organism.

Cuprul este un cofactor pentru multe enzime vitale, inclusiv cytocrome c-oxidase și superoxid dismutază (alte minerale care funcționează ca și cofactori pentru această enzimă sunt manganul și zincul). Zincul este un co-factor pentru multe enzime care reglementează creșterea și dezvoltarea, funcția gonadală, digestia și sinteza ADN-ului (acid nucleic).

Este, de asemenea, bogat în multe vitamine esențiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), riboflavina (B2) și tiamina (vitamina B1). 100 g de nuci furnizează 0,147 mg sau 32% din doza zilnică recomandată de piridoxină. Piridoxina reduce riscul de homocistinurie și anemie sideroblastică. Niacina ajută la prevenirea “pelagrei” sau dermatitei.

În plus, aceste vitamine sunt esențiale pentru metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților la nivel celular.

Mai mult, nucile de caju conțin și o mică cantitate de zeaxantină, un important pigment flavonoid antioxidant, care este absorbit selectiv în macula retinei din ochi. Se crede că oferă funcții antioxidante și de filtrare a razelor UV și ajută la prevenirea degenerării maculare legate de vârstă (DMRI) la adulții mai în vârstă.

Descriere caju

Dulcele și crocantul caju este plin de energie, antioxidanți, minerale și vitamine esențiale pentru o sănătate robustă. Caju este unul dintre ingredientele populare în preparatele dulci, dar și sărate din întreaga lume.

Botanic, caju este un copac tropical, de mărime medie, cu frunze veșnic verzi, aparținând familiei Anacardiaceae, din genul: Anacardium.

Numele științific: Anacardium occidentale.

Copacul de caju este originar din pădurea tropicală Amazon din Brazilia. Exploratorii portughezi l-au răspândit pe continente și astăzi este cultivat la scară comercială în Brazilia, Vietnam, India și multe țări africane.

Într-un sezon, un copac de caju produce multe fructe comestibile, în formă de pară, sau “fructe accesorii” numite “mere de caju”. Nuca de caju, care din punct de vedere botanic este un “adevărat fruct”, este atașată în partea de jos a acestui măr de caju, dându-i un aspect de clopoțel. Caju este de fapt o drupă, având o coajă exterioară tare care închide un singur sâmbure comestibil cunoscut comercial ca „nuca de caju”.

Coaja de caju compune rășină fenolică toxică, urushiol, un toxin puternic iritant pentru piele și, prin urmare, trebuie înlăturată înainte de a mânca deliciosul sâmbure de caju.

În unitățile de prelucrare, este tratat la o flacără înaltă pentru a distruge toxina urushiol. Astfel, cajul prăjit devine sigur de mânuit cu mâinile goale de către lucrători, care apoi deschid mecanic nucile pentru a extrage sâmburii comestibili pe care îi găsim în magazine.

Caju măsoară aproximativ 2.5 cm în lungime și 1 cm în lățime și are forma unui rinichi sau “formă de boabe”, cu un vârf curbat și ascuțit și o suprafață netedă. Se desparte în jumătăți, ca la leguminoase. Sâmburele de culoare albă crem are o textură fermă, dar crocantă și untoasă și un gust dulce.

Selecție și depozitare

Nucile de caju sunt disponibile pe piață pe tot parcursul anului. În magazine, se găsesc doar sâmburi de caju tratați și fără coajă.

În magazine, se pot găsi crude, sărate, îndulcite sau confiate. Cumpărați nuci care au o culoare albă strălucitoare, compactă, uniformă și care se simt grele în mână. Acestea ar trebui să fie fără crăpături, mucegai, pete și fără miros de râncezit.

Acasă, depozitați sâmburii de caju într-un recipient ermetic și păstrați-le în frigider pentru a evita râncezirea. Nucile de caju proaspete ar trebui să se păstreze bine timp de 5-6 luni dacă sunt depozitate astfel.

Utilizări culinare Caju are o textură crocantă și untosă cu un parfum plăcut, dulce și fructat.

Iată câteva sugestii de servire:

Caju pot fi savurate ca gustare, simple. De asemenea, pot fi mâncate sărate sau îndulcite.

Caju au un gust nucos, dar plăcut dulce. Ele pot fi savurate ca garnitură în diverse tipuri de dulciuri și deserturi.

Caju, împreună cu migdalele și alte fructe uscate, sunt folosite în preparatele cu orez precum Hyderbad-biriyani, rice-pulao etc. și în curry (kaaju-shahi-paneer) în regiunile indiene, persane, pakistaneze și din Orientul Mijlociu.

Caju zdrobit sau spart, împreună cu migdalele și fisticul, este adesea presărat peste deserturi, în special sundaes și alte produse de patiserie pentru a potența aroma. Sunt larg utilizați ca adăugire la biscuiți, dulciuri și prăjituri.

Sunt printre fructele populare; sunt consumate ca atare în multe regiuni din întreaga lume. Ele sunt folosite și pentru a pregăti băuturi sănătoase.

Profil de siguranță

Alergia la caju este o afecțiune de hipersensibilitate comună la unele persoane, în special la copii. Simptomele reacției pot varia de la mâncărimea pielii (urticarie) la forme severe de manifestări anafilactice, inclusiv dificultăți de respirație, dureri abdominale, vărsături și diaree.

Manifestările alergice sunt datorate compusului chimic acid anacardic (urushiol) prezent în coji și nuci. Reacțiile încrucișate pot apărea și cu alte nuci și fructe din familia Anacardiaceae, cum ar fi mango, fistic etc.

Persoanele cu reacții alergice cunoscute la fructe trebuie să fie precaute atunci când le consumă.

Valori nutriționale

Caju (Anacardium occidentale), crud, valori nutriționale per 100 g

Principiu activ Valoarea Nutrienților Procent din DZR (Doza Zilnică Recomandată)
Energie 553 Kcal 28%
Carbohidrați 30.19 g 23%
Proteine 18.22 g 32.5%
Grăsime totală 43.85 g 146%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 3.3 g 8.5%
Vitamine    
Folati – Acid folic (B9) 25 mcg 6%
Niacină (B3) 1.062 mg 6.5%
Acid pantotenic (B5) 0.864 mg 17%
Piridoxină (B6) 0.417 mg 32%
Riboflavină (B2) 0.058 mg 4.5%
Tiamină (B1) 0.423 mg 35%
Vitamina A 0 IU 0%
Vitamina C 0.5 mg <1%
Vitamina E 5.31 mg 35%
Vitamina K 34.1 mcg 28%
Electroliți    
Sodiu 12 mg 1%
Potasiu 660 mg 14%
Minerale    
Calciu 37 mg 4%
Cupru 2.195 mg 244%
Fier 6.68 mg 83.5%
Magneziu 292 mg 73%
Mangan 1.655 mg 72%
Fosfor 593 mg 85%
Seleniu 19.9 mcg 36%
Zinc 5.78 mg 52.5%
Fitonutrienți    
Beta Caroten 0 mcg
Beta Crypto-xantină 0 mcg
Luteină – zeaxantină 22 mcg
Sursa: Baza de date națională a nutrienților USDA