seminte de dovleac valori nutritionale, calorii, beneficii

Semințe de dovleac

Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de dovleac

Semințele crocante și delicioase de dovleac sunt bogate în calorii; aproximativ 559 de calorii la 100 g. De asemenea, sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și numeroși antioxidanți benefici pentru sănătate.

Valoarea lor calorică ridicată provine în principal din proteine și grăsimi. Mai mult, semințele de dovleac sunt deosebit de bogate în acizi grași mononesaturați (MUFA) precum acidul oleic (18:1) care ajută la reducerea colesterolului LDL rău și la creșterea nivelului de colesterol HDL bun în sânge. Studiile sugerează că dieta mediteraneană, bogată în acizi grași mononesaturați, contribuie la prevenirea bolilor arterelor coronare și a riscului de accident vascular cerebral, favorizând un profil lipidic sănătos în sânge.

Semințele de dovleac conțin proteine de bună calitate. 100 g semințe furnizează 30 g sau 54% din doza zilnică recomandată de proteine. De asemenea, semințele sunt o sursă excelentă de aminoacizi precum triptofanul și glutamatul.

Triptofanul este transformat în serotonină și niacină. Serotonina este un neurochimic benefic, adesea etichetat ca somniferul natural al naturii. În plus, triptofanul este precursorul vitaminei B complex, niacina (60 mg de triptofan = 1 mg niacină).

Glutamatul este esențial pentru sinteza acidului gamma-aminobutiric (GABA). GABA, un neurochimic anti-stres din creier, ajută la reducerea anxietății, iritabilității nervoase și altor condiții neurotice.

Semințele de dovleac sunt o sursă foarte bună de vitamina antioxidantă E; conțin aproximativ 35,10 mg de gama tocoferol la 100 g (aproximativ 237% din RDA). Vitamina E este un antioxidant puternic, solubil în lipide. Aceasta previne leziunile oxidante mediate de radicalii liberi asupra celulelor țesuturilor. Astfel, ajută la menținerea integrității mucoasei și a pielii, protejându-le de radicalii liberi de oxigen periculoși.

Semințele de dovleac sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine din grupul B complex, precum tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic, vitamina B6 (piridoxina) și acid folic. Aceste vitamine funcționează ca cofactori pentru diverse enzime în timpul metabolismului substratelor celulare în organismul uman. În plus, niacina B3 ajută la reducerea nivelurilor de colesterol LDL în sânge. Împreună cu glutamatul, aceasta amplifică activitatea GABA în creier, reducând astfel anxietatea și iritabilitatea nervoasă.

În plus, semințele conțin cantități bune de minerale esențiale precum cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu.

La fel ca în cazul semințelor de pin, și semințele de dovleac sunt surse foarte bogate de mangan (furnizează 4,543 mg la 100 g, aproximativ 198% din aportul zilnic recomandat). Manganul este un cofactor foarte important pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. Prin urmare, consumul de semințe de dovleac ajută la dezvoltarea rezistenței împotriva agenților infecțioși și eliminarea radicalilor liberi de oxigen nocivi.

Indicații medicinale ale semințelor de dovleac

Studiile sugerează că unele compuși chimici din semințele de dovleac au acțiuni de blocare a hormonului DHEA (Di-hidro-epi-androstenediona) la nivelul receptorilor. Expunerea la niveluri ridicate de DHEA poate duce la tumori gonadale. Astfel, aceste semințe pot reduce riscul de cancer de prostată și ovarian la oameni.

În plus, studiile experimentale sugerează că anumiți compuși fitochimici din uleiul de semințe de dovleac pot avea un rol în prevenirea nefropatiei diabetice (boala renală diabetică).

Descriere

Semințele de dovleac sunt semințele comestibile ale fructului de dovleac. Aceste semințe, într-adevăr, sunt surse concentrate de multe vitamine, minerale, antioxidanți și aminoacizi esențiali precum triptofanul și glutamatul, benefice pentru sănătate.

Fructul de dovleac este o legumă din familia Cucurbitaceae, asemănătoare cu dovlecelul, originară din Mexic. Denumirea științifică: Cucurbita pepo. În Americile Centrale, semințele de dovleac decorticate și ușor prăjite sunt cunoscute popular sub numele de Pepita.

Dovleacul este cultivat de obicei ca o cultură de câmp. Totuși, în unele părți ale Europei Centrale (provincia Styrian din Austria, Slovenia și Ungaria), acestea sunt cultivate exclusiv pentru semințele lor, la scară comercială, ca o cultură principală de semințe oleaginoase.

De obicei, fructul de dovleac este lăsat să se matureze complet pentru a obține semințe de bună calitate. Fiecare fruct poate conține până la 250 g de semințe de culoare alb-crem, situate în cavitatea centrală a acestuia, încurcate în fibre asemănătoare unei plase.

Semințele de dovleac sunt semi-plate, având o formă ovoidală tipică, cu un vârf conic. În interior, semințele comestibile, de culoare verde-măsliniu, sunt dulci, cu o textură unturoasă și un gust nucos. Acestea sunt apreciate ca gustare și sunt adăugate în deserturi și feluri de mâncare sărate.

Semințele de dovleac pot fi găsite cu ușurință în magazine pe tot parcursul anului. Poți găsi semințe întregi, decorticate, prăjite, etc., expuse în magazinele alimentare. În Americile Latine, semințele de dovleac decorticate și prăjite sunt cunoscute sub numele de pepita.

Atunci când cumperi semințe întregi, caută semințe uniforme, compacte, de culoare alb-crem sau galben deschis, care să fie grele în mână și să producă un sunet metalic plăcut.

Evită semințele subțiri, de dimensiuni mici, încrețite, deoarece acestea dau un miez de proastă calitate. Acestea ar trebui să fie fără crăpături, mucegai și pete, și fără miros rânced.

Semințele întregi se păstrează bine câteva luni într-un loc uscat și răcoros. Cu toate acestea, miezurile de dovleac decorticate se deteriorează repede dacă sunt expuse unor condiții calde și umede; prin urmare, ar trebui puse într-un recipient ermetic și depozitate în frigider.

Utilizări culinare

Atât semințele întregi, cât și miezurile de dovleac sunt folosite într-o varietate de rețete în întreaga lume.

Iată câteva sugestii de servire:

Miezurile crude pot fi savurate ca gustări sănătoase. Semințele întregi pot fi la fel de plăcute atunci când sunt prăjite.

De asemenea, miezurile pot fi sărate sau îndulcite. În Mexic, semințele sunt de obicei prăjite și aromate cu sare, lime sau ardei iute, și sunt consumate ca gustări.

Semințele de dovleac sunt unul dintre ingredientele din sosul mexican mole.

La fel ca alte nuci și semințe, acestea pot fi folosite și în granola, biscuiți, pâine, fursecuri, budinci sau produse de patiserie.

Semințele sunt folosite și în salate, mai ales presărate peste salate de fructe/legume.

Le poți adăuga și în deserturi, în special în înghețată și alte dulciuri.

Semințele sunt adesea adăugate pentru a îmbogăți felurile de mâncare cu carne de pasăre, orez și legume.

Uleiul de semințe de dovleac este folosit în dressinguri pentru salate, precum și în gătit. În Styria austriacă, uleiul este folosit în principal în supe și dressinguri pentru salate, împreună cu oțet, sare și usturoi tocat.

Profil de siguranță, contraindicații

Spre deosebire de alergiile la nuci, este rar să găsești cazuri reale de alergii la semințele de dovleac. Totuși, pot apărea câteva simptome alergice la persoanele sensibile cunoscute, din cauza reacțiilor antigenice încrucișate cu alte nuci, semințe și fructe, în special din familia Anacardiaceae, cum ar fi mango, nucile de caju, fisticul, etc. Persoanele cu un istoric anterior de reacții alergice la aceste semințe și nuci ar trebui, prin urmare, să fie precaute.

Valori nutriționale

Informații nutriționale pentru 100 de grame de semințe de dovleac uscate

Ce conțin semintele de dovleac:

PrincipiuValoare NutrientProcent din RDA
Energie559 Kcal28%
Carbohidrați10.71 g8%
Proteine30.23 g54%
Grăsimi Totale49.05 g164%
Colesterol0 mg0%
Fibre Dietetice6 g16%
Vitamine
Folate B958 mcg15%
Niacină B34.987 mg31%
Acid Pantotenic B50.750 mg15%
Piridoxină B60.143 mg11%
Riboflavină B20.153 mg12%
Tiamină B10.273 mg23%
Vitamina A16 UI0.5%
Vitamina C1.9 mcg2.5%
Vitamina E35.10 mg237%
Electroliți
Sodiu7 mg0.5%
Potasiu809 mg17%
Minerale
Calciu46 mg4.5%
Cupru1.343 mg149%
Fier8.82 mg110%
Magneziu592 mg148%
Mangan4.543 mg198%
Fosfor1233 mg176%
Seleniu9.4 mcg17%
Zinc7.81 mg71%
Fitonutrienți
Beta Caroten9 mcg
Beta Crypto-xantină1 mcg
Luteină-zeaxantină74 mcg
Sursa: Baza de date națională a nutrienților USDA

Rețineți că procentul RDA (Doza Zilnică Recomandată) este bazat pe o dietă de 2,000 de calorii, iar procentul actual poate varia în funcție de necesitățile dietetice individuale.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *