• sursă importantă de potasiu
  • 100 g asigura 25% din DZR de vitamina A
  • ajută în prevenirea cancerului de colon

 

Beneficii pentru sănătate

 

Fructul de mango este bogat în fibre dietetice pre-biotice, vitamine, minerale și flavonoide (compuși poli-fenolici antioxidanți).

 

Conform unui nou studiu de cercetare s-a stabilit că fructele de mango protejează împotriva cancerului de colon, de sân, leucemiei și de prostată. Mai multe studii sugerează că un proces de compuși polifenolici antioxidanți găsiți în mango sunt cunoscuți pentru a oferi protecție împotriva cancerului de sân și cancerului de colon.

 

Fructul de mango este o sursă excelentă de vitamina A și flavonoide, cum ar fi beta caroten, alfa caroten și beta criptoxantină, 100 g de fructe proaspete oferind 765 mg sau 25% din cantitățile zilnice recomandate de vitamina A. Împreună, acești compuși sunt cunoscuți ca având proprietăți antioxidante și sunt esențiali pentru vedere. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru menținerea mucoaselor membranelor sănătoase și a pielii. Consumul de fructe naturale bogate în caroten este cunoscut pentru a proteja organismul de cancer pulmonar și cancer al cavității bucale.

 

Mango proaspăt este o sursă bună de potasiu, 100 g de fructe oferind 156 mg de potasiu și numai 2 mg de sodiu. Potasiul ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale.

 

Este, de asemenea, o sursă foarte bună de vitamina B6 (piridoxină), vitamina C și vitamina E. Consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și curăță organismul de radicalii liberi din oxigen. Vitamina B6 sau piridoxina este necesară pentru producerea de hormon GABA în creier. Aceasta controlează, de asemenea, nivelul de homocisteină în sânge, care poate fi dăunătoare în alt mod de a vaselor de sânge care rezultă în CAD și accident vascular cerebral.

 

Mai mult, el conține și cantități moderate de cupru. Cuprul este un co-factor pentru mai multe enzime vitale, inclusiv citocrom c-oxidază și superoxid dismutază (alte minerale funcționează ca și co-factori pentru această enzimă sunt manganul și zincul). Cuprul este, de asemenea, necesar pentru producerea de celule roșii din sânge.

 

Descriere fruct

 

Regele fructelor, mango, este unul dintre cele mai populare fructe, fiind foarte încărcat din punct de vedere nutritiv, cu un gust unic, parfum inconfundabil, cu siguranță își merită statutul de super fruct.

Din punct de vedere botanic, acest fruct exotic aparține familiei Anacardiaceae, o familie care cuprinde și fisticul și caju. Denumire științifică: Mangifera indica. Mango este un arbore tropical cultivat în multe regiuni din India, însă în zilele noastre a ajuns să fie cultivat în multe alte zone de pe întregul continent. Fiecare fruct măsoară între 5 și 15 cm în lungime și aproximativ 4 – 10 cm în lățime și are o formă tipică, ovală sau rotundă. Greutatea sa variază de la 150 grame la 750 grame. Pielea exterioară este netedă și de culoare verde la fructele mai crude, transformându-se în galben auriu, strălucitor, sau portocaliu-roșu atunci când se coc, în funcție de soi.

Sezonul de mango proaspete durează din aprilie până în august. Pe plan intern, pulpa este suculentă, are o culoare galben-portocaliu, cu numeroase fibre moi și radiante. Aroma sa este plăcută și bogată, și are un gust dulce cu o ușoară aciditate. Sămânța de mango poate să fie un singur sâmbure, sau uneori pot fi și două.

 

Selecția și depozitarea

 

Mango, de obicei, este recoltat din timp, când acestea sunt încă de culoare verde, dar perfect mature. Mango crud este extrem de acru la gust. Mango organic este lăsat în copac până la maturitate maximă, când coaja devine de culoare roșu-portocaliu.

 

În magazine găsim mango de diferite mărimi și în diferite stadii de coacere. Alege-le pe cele cu pielea intactă, fără vânătăi sau tăieturi. Mango necoapte pot fi păstrate la temperatura camerei timp de câteva zile și ele se vor coace. Cele coapte ar trebui să fie stocate în frigider. Aduceți-le înapoi la temperatura normală atunci când doriți să consumați fructul pentru a obține gustul și aroma naturală.

 

Pregătirea și servirea

 

Spălați mango în jet de apă rece pentru a îndepărta praful și orice reziduuri de pesticide de pe suprafața sa. Tăiați fructul longitudinal în trei bucăți, astfel încât să ocoliți porțiunea de mijloc care este formată din sămânță dură. Alternativ, folosind un cuțit ascuțit, tăiați pulpa de pe cele două jumătăți într-un model orizontal și vertical având grijă să nu tai prea adânc prin piele. Răsturnați ansamblul din jumătate pentru a impinge în cuburi.

 

Iată câteva sfaturi de servire:

 

Fructul de mango poate fi consumat ca atare, fără alte adăugiri.

 

Cuburi proaspete de mango sunt un mare plus pentru salatele de fructe.

 

Sucul de mango cu cuburi de gheață este o băutură populară, delicioasă și extrem de răcoritoare și revigorantă.

 

Poți amesteca, de asemenea, mango cu lapte și vei obține un milk-shake extraordinar de gustos. Fructele de mango sunt, de asemenea, utilizate pentru a pregăti gem, înghețată, bomboane și creme pentru torturi sau prăjituri.

 

Din mango crud, în țările asiatice se prepară murături.

 

Contraindicații

 

Persoanele alergice la mango pot experimenta reacții cutanate, respiratorii sau digestive la consumul acestui fruct.

 

Mango, fiind bogat în zaharuri naturale, poate crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce este nesigur pentru diabetici.

 

Cei care suferă de Sindromul de intestin iritabil pot avea probleme digestive atunci când consumă mango, mai ales în cantități mari.

 

Consumul excesiv de mango poate duce la creșterea aportului caloric și, în final, la creșterea în greutate.

 

Valori nutriționale

 

Mango (Mangifera indica), Proaspăt, Valori nutriționale per 100 g

 

Ce conține Mango

Principiu activ

Cantitate nutrient

Procent DZR
(doza zilnica recomandată)

Energie

70 Kcal

3.5%

Carbohidrați

17 g

13%

Proteine

0.5 g

1%

Grasime totală

0.27 g

1%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

1.80 g

4.5%

Vitamine

   

Acid folic

14 µg

3.5%

Niacina (B3)

0.584 mg

3.5%

Acid pantotenic (B5)

0.160 mg

1%

Piridoxina (B6)

0.134 mg

10%

Riboflavina (B2)

0.057 mg

4%

Tiamina (B1)

0.058 mg

5%

Vitamina C

27.7 mg

46%

Vitamina A

765 IU

25.5%

Vitamina E

1.12 mg

7.5%

Vitamina K

4.2 µg

3.5%

Electroliți

   

Sodiu

2 mg

0%

Potasiu

156 mg

3%

Minerale

   

Calciu

10 mg

1%

Cupru

0.110 mg

12%

Fier

0.13 mg

1.5%

Magneziu

9 mg

2%

Mangan

0.027 mg

1%

Zinc

0.04 mg

0%

Fitonutrienți

   

Beta caroten

445 mcg

Alfa caroten

17 mcg

Beta criptoxantină

11 mcg

Luteină – zeaxantină

0 mcg

Licopen

0 mcg

 

Sursa: USDA – baza de date natională pentru nutrienți din SUA.