Beneficii pentru sănătate

Apreciate pentru profilul lor nutrițional excepțional, nucile de fistic sunt de asemenea foarte delicioase. Împreună cu nucile, migdalele și caju, ele oferă surse bune de proteine, grăsimi și minerale locuitorilor din regiunile aride și secetoase din Asia Centrală, de Vest și de Sud.

Nucile de fistic sunt o sursă bogată de energie; 100 g de miezuri conțin 557 de calorii.

De asemenea, ele conțin cantități adecvate de acizi grași mononesaturați precum acidul oleic și antioxidanți. Consumul regulat de fistic în dietă poate ajuta la reducerea colesterolului total, precum și a colesterolului LDL rău, și la creșterea nivelului de colesterol HDL bun în sânge.

Studiile sugerează că dieta mediteraneană, bogată în fibre dietetice, acizi grași mononesaturați și antioxidanți, poate ajuta la reducerea riscului de boli coronariene și accident vascular cerebral, favorizând un profil lipidic sănătos în sânge.

Miezurile de fistic sunt o sursă bogată de multe substanțe fitochimice antioxidante, precum carotenoidele, vitamina E și compuși polifenolici antioxidanți. Studiile sugerează că acești compuși pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi toxici din organism, protejându-l astfel de boli, cancere și infecții.

Nucile de fistic sunt surse excelente de vitamina E, în special bogate în tocoferoli (vitamina E); conținând aproximativ 23 g la 100 g. Vitamina E este un puternic antioxidant liposolubil esențial pentru menținerea integrității mucoasei și a pielii. De asemenea, vitamina E acționează ca un neutralizator al radicalilor liberi dăunători.

Fisticul este plin de multe vitamine esențiale din grupul B complex, precum riboflavina (B2), niacina (B3), tiamina (B1), acidul pantotenic (B5), vitamina B6 și acidul folic (B9).

Ele conțin o comoară de minerale precum cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu. 100 g de nuci oferă 144% din nivelul zilnic recomandat de cupru. Cuprul este un mineral esențial care este necesar în neurotransmisie, metabolism și producția de celule roșii din sânge.

Uleiul de fistic, extras din miezuri, este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de gătit. Acesta are un parfum plăcut de nucă și posedă excelente proprietăți emoliente. Acesta ajută la menținerea pielii bine hidratate. Pe lângă utilizarea în bucătărie, este folosit și ca „ulei purtător sau de bază” în medicina tradițională, în aromaterapie, în industriile farmaceutice și cosmetice.

Fisticul, datorită conținutului său bogat în fibre și grăsimi sănătoase, poate contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind benefic pentru persoanele cu diabet.

Descriere fistic

Doar o mână de fistic pe zi oferă suficienți antioxidanți fenolici, minerale, vitamine și proteine.

Fisticul delicios de gustos a fost de mult timp apreciat ca simbol al bunăstării și sănătății robuste. Miezurile sunt îmbogățite cu numeroși nutrienți benefici pentru o sănătate optimă.

Fisticul este o nucă de copac din familia Anacardiaceae, genul: Pistacia. Nume științific: Pistacia vera.

P. vera este un copac de mărime medie, cu frunziș bogat, deciduu, care se crede că are originea în lanțurile montane bogate în minerale din Asia de Vest și Turcia (Anatolia). Copacii masculi și femele cresc separat. Există mai multe soiuri de fistic, însă cel mai popular pentru scopuri comerciale este soiul Kerman, originar din provincia Kerman a Iranului, de unde provin unele dintre cele mai gustoase și de cea mai bună calitate.

Fisticul se dezvoltă bine în verile fierbinți și uscate și iernile reci. În prezent, acesta este cultivat la scară largă în SUA, Iran, Siria, Turcia și China. După plantare, durează aproximativ opt până la zece ani până când planta produce prima recoltă majoră. Odată stabilit, continuă să producă fructe mulți ani la rând.

Într-un sezon, copacul de fistic produce un cluster greu de fructe care apare asemănător cu un ciorchine de struguri. Fructul Pista, de fapt, este o drupă (fruct cu o sămânță mare, centrală), iar această sămânță este de fapt fisticul mult căutat.

La exterior, un fruct matur prezintă o coajă dură, de culoare alb-gălbuie, care se deschide, expunând un miez de formă alungită, de culoare verde deschis. Un miez de pistachio măsoară aproximativ 2 cm în lungime și 1 cm în lățime și cântărește între 0,7 și 1 g.

Selectare si păstrare

Fisticul este disponibil pe tot parcursul anului pe piață. În magazine, se pot alege nuci cu coajă, întregi, prăjite, sărate, îndulcite etc. Încercați să cumpărați nuci cu coajă intactă, în loc de cele prelucrate. Acestea sunt de obicei disponibile în ambalaje ermetice și în containere mari.

Căutați nuci sănătoase, compacte, uniforme, de culoare alb-gălbuie, care se simt grele în mână. Acestea trebuie să fie libere de crăpături (în afară de despicătura naturală), mucegai, pete și miros rânced.

Nucile crude, necojite, pot fi păstrate într-un loc răcoros și uscat timp de mai multe luni. Cu toate acestea, miezurile decorticate ar trebui să fie păstrate într-un recipient ermetic și păstrate în frigider pentru a preveni râncezirea.

Utilizări culinare

Nucile de fistic sunt de obicei consumate ca atare, desfăcându-le între degete sau folosind o mașină de despicat nuci. Ele pot fi, de asemenea, savurate prăjite, sărate sau îndulcite, la fel ca macadamia și alunele.

Fisticul are un gust nucos, dar plăcut dulce, cu un parfum fructat. Baklava, un desert dulce făcut din straturi de aluat “phyllo sau strudel” umplut cu fistic tocat, migdale și nuci caju și îndulcit cu sirop sau miere, este o preparare populară în Turcia, Iran, Armenia și multe state din Orientul Mijlociu.

Fisticul prăjit și măcinat poate fi presărat peste salate, deserturi, în special sundaes și alte preparate pe bază de înghețată (de exemplu, kulfi în subcontinentul indian), biscuiți, dulciuri și prăjituri.

Fisticul este o adăugare excelentă la salatele de legume și fructe.

Cunoscut popular ca “pista”, aceste nuci au fost larg utilizate în deserturi în India, Pakistan și alte țări din Asia de Sud-Est.

Profil de siguranța

Alergia la nuci de fistic apare uneori ca manifestări alergice datorate compusului chimic acid anacardic (urushiol). Reacții încrucișate pot apărea și cu alte nuci și fructe înrudite din familia Anacardiaceae, cum ar fi mango, nuci caju, etc. Persoanele cu reacții alergice cunoscute la aceste nuci ar trebui, prin urmare, să fie precaute atunci când consumă produse alimentare preparate cu nuci de fistic.

Simptomele reacției pot varia de la mâncărimi simple ale pielii (urticarie) la manifestări anafilactice severe, inclusiv dificultăți de respirație, dureri abdominale, vărsături și diaree.

Valori nutriționale

Fistic (Pistacia vera), crud, valori nutriționale per 100 g

Ce conține fisticul:

Principiu activ Valoarea Nutrientului Procent din DZR (Doza Zilnică Recomandată)
Energie 557 Kcal 29%
Carbohidrați 27.97 g 21.5%
Proteine 20.60 g 37%
Grăsimi Totale 44.44 g 148%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre Dietetice 10.3 g 27%
Vitamine    
Folati 51 mcg 13%
Niacină 1.3 mg 8%
Acid Pantotenic 0.520 mg 10%
Piridoxină 1.7 mg 131%
Riboflavină 0.160 mg 12%
Tiamină 0.870 mg 72.5%
Vitamina A 553 IU 18%
Vitamina C 5 mg 6%
Vitamina E 22.60 mg 150%
Electroliți    
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 1025 mg 22%
Minerale    
Calciu 107 mg 11%
Cupru 1.3 mg 144%
Fier 4.15 mg 52%
Magneziu 121 mg 30%
Mangan 1.2 mg 52%
Fosfor 376 mg 54%
Seleniu 7 mcg 13%
Zinc 2.20 mg 20%
Fitonutrienți    
Beta Caroten 332 mcg
Beta Crypto-xantină 0 mcg
Luteină – zeaxantină 0 mcg
Sursa: Baza de date națională a nutrienților USDA