smochine beneficii, calorii si valori nutritionale

Smochine

Beneficii pentru sănătate

Smochinele au puține calorii, 100 g de fructe proaspete conțin doar 74 de calorii. Cu toate acestea conțin fibre alimentare solubile, minerale, vitamine și antioxidanți pigmentari care contribuie enorm la sănătatea și bunăstarea optimă.

Smochinele uscate sunt o sursă excelentă de minerale, vitamine și antioxidanți. De fapt, smochinele uscate au concentrații mai mari de energie, minerale și vitamine. 100 g de smochine uscate furnizează 249 de calorii.

Smochinele proaspete, în special cele negre, conțin antioxidanți flavonoizi polifenolici, cum ar fi carotenoidele, luteina, taninurile, acidul clorogenic, etc. Valoarea lor antioxidantă este comparabilă cu cea a merelor la 3200 umol/100 g (echivalenți Trolox).

În plus, smochinele proaspete conțin niveluri adecvate de vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, E și K. În total, acești compuși fitochimici din fructul de smochine ajută la eliminarea radicalilor liberi dăunători proveniți din oxigen din corpul uman și astfel ne protejează de cancer, diabet, boli degenerative și infecții.

Studiile de cercetare sugerează că acidul clorogenic din smochine ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la controlul nivelului de glucoză din sânge în cazul diabetului mellitus de tip II (apariție la adulți).

Smochinele proaspete și cele uscate conțin niveluri sănătoase de vitamine din grupa B, cum ar fi niacina (B3), piridoxina (B6), folati (acid folic) și acidul pantotenic (B5). Aceste vitamine funcționează ca si cofactori pentru metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor.

Smochinele uscate sunt surse excelente de minerale precum calciu, cupru, potasiu, mangan, fier și zinc. 100 g de smochine uscate conțin 680 mg de potasiu, 162 mg de calciu și 2,03 mg de fier. Potasiul este un component important al fluidelor celulare și corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Cuprul este necesar în producția de celule roșii din sânge. Fierul este esențial pentru formarea celulelor roșii din sânge, precum și pentru oxidarea celulară.

Descriere fruct

Smochinele sunt delicioase și dulci si sunt unele dintre fructele populare savurate încă din antichitate. Smochina este bogată în fitonutrienți benefici pentru sănătate, antioxidanți și vitamine. Smochina matură este complet dezvoltată și are formă de clopot sau pară, cu o pulpă suculentă și gustoasă în interior. Smochinele uscate sunt, de fapt, o sursă puternic concentrată de minerale și vitamine. Din punct de vedere botanic, smochinele aparțin familiei dudului (Moraceae), în genul Ficus. Numele științific: Ficus carica. Smochinul este originar din regiunile temperate ale Asiei Mici sau Turciei și este cultivat astăzi ca un fruct important în zonele cu climă mediteraneană din Est, SUA și Spania. Este cultivat și în grădinile casnice din multe alte regiuni. În fiecare sezon, smochina produce câteva sute de fructe în formă de pară de două ori pe an, care variază în mărime și culoare în funcție de soi.

În interior, smochina are numeroase ovarii în formă de bastonașe care se extind spre cavitatea centrală goală. În habitatul lor natural, „smochinele caprifig” sunt polenizate de insecta mică „viespea călătoare” (Blastophaga psenes), care intră în grupurile de flori printr-o mică deschidere la vârf. Există mai multe soiuri de smochine; unele dintre varietățile tradiționale cultivate în SUA sunt Brown Turkey, Conadria, Kadota și Black mission. Cu toate acestea, deoarece viespea nu există în America de Nord, majoritatea acestor fructe se dezvoltă prin partenogeneză (fără polenizare) și, prin urmare, nu au „adevărate” semințe.

Selecția și depozitarea

Evitați fructele foarte moi, rupte, zdrobite sau cu semne de ciuperci. La fel, smochinele verzi și necoapte sunt amare și deci fără gust și neapetisante.

Fructele de smochin se deteriorează destul de repede și ar trebui consumate proaspete sau puse în frigider, unde se păstrează timp de 2-3 zile. Puneți-le într-un sac de plastic sau într-un recipient închis etanș și depozitați-le în frigider la o umiditate relativă ridicată. Cu toate acestea, smochinele uscate se pot pastra între 6 si 8 luni.

Smochinele proaspete pot fi disponibile pe tot parcursul anului, însă sunt cele mai bune din mai până în noiembrie. Se pot găsi smochine proaspete și uscate în piețe. La cumpărarea smochinelor proaspete, căutațile pe cele care sunt uniforme în dimensiune, gata să fie consumate, moi și cu un miros dulce și plăcut.

Sfaturi pentru preparare și servire

Smochinele trebuie lăsate să se cocă pe deplin in copac înainte de a fi culese. Acestea pot fi consumate proaspete, sau după uscare artificială sau la soare.

Pentru a mânca o smochină proaspătă, spălați-o în apă rece și ștergeți-o ușor cu un prosop moale sau cu hârtie igienică. Smochinele proaspete se pot consuma întregi sau curățate de coajă. Dacă sunt scoase din frigider, puneți-le într-un bol cu apă pentru a le readuce la temperatura camerei și pentru a le îmbunătăți gustul și aroma.

Iată câteva sfaturi pentru servire:

Fructele de smochin dulci și suculente sunt cele mai bune consumate așa cum sunt, fără adăugarea altor ingrediente.

Smochinele proaspete sunt o adăugare excelentă în salate, în prăjituri și înghețate.

Smochinele uscate pot fi adăugate în supe, tocane pentru a îmbunătăți carnea de pui, vânat sau miel.

Smochinele uscate sunt adăugiri excelente în cerealele de la micul dejun, în muffins, prăjituri, sandvișuri, plăcinte și cheesecake-uri.

Profil de siguranță

Frunzele de smochin și fructele necoapte produc un latex alb care poate patrunde în piele și poate provoca o senzație neplăcută de arsură. Latexul de smochin conține mai multe compuși, cum ar fi furocumarinele, 5-metoxipsoralen (5-MOP)…etc., care pot declanșa reacții alergice mediate de celule. Dacă nu este tratat, acesta ar putea duce la erupții alergice severe pe zonele expuse.

La unii oameni sensibili, consumul de fructe de smochin poate declanșa reacții alergice, de la vărsături, diaree și mâncărimea pielii. Prin urmare, persoanele cu antecedente de alergie la smochine pot fi sfătuite să evite consumul acestora.

Valori nutriționale

Smochine (Ficus carica), proaspete, valori nutriționale pentru 100 g

Principiu activCantitate nutrienti% of DZR
Energie74 Kcal4%
Carbohidrati19.18 g15%
Proteine0.75 g1.5%
Grasime totala0.30 g1%
Colesterol0 mg0%
Fibre dietetice2.9 g7%
Vitamine
Folati6 mcg1.5%
Niacina B30.400 mg2.5%
Acid Pantotenic B50.300 mg6%
Piridoxina B60.113 mg9%
Riboflavina B20.050 mg4%
Tiamina B10.060 mg5%
Vitamina A142 IU5%
Vitamina C2 mg2.5%
Vitamina E0.11 mg1%
Vitamina K4.7 mcg4%
Electroliti
Sodiu1 mg0%
Potasiu232 mg5%
Minerale
Calciu35 mg3.5%
Cupru0.070 mg8%
Fier0.37 mg5%
Magneziu17 mg4%
Mangan0.128 mg5.5%
Seleniu0.2 mcg<1%
Zinc0.15 mg1%
Fitonutrienti
Betacaroten85 mcg
Luteina-zeaxantina9 mcg
Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *