Beneficii pentru sănătate

Rodia are aproximativ 83 de calorii la 100 de grame, puțin mai mult decât au merele. Nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

Este o sursă bună de fibre alimentare solubile și insolubile, furnizând aproximativ 4 grame la 100 de grame (12% din necesarul zilnic). Fibrele alimentare ajută la digestie și la mișcările intestinale.

Nutriționiștii recomandă adesea rodia în diete pentru reducerea greutății și controlul colesterolului. Includerea regulată a fructelor în alimentație crește imunitatea, îmbunătățește circulația sanguină și oferă protecție împotriva cancerului.

Anumiți compuși regăsiți în sucul de rodie, cum ar fi elagitanina, prin substanțele punicalagin și granatin B, pot fi eficienți în reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiace prin eliminarea radicalilor liberi nocivi din corpul uman.

Capacitatea antioxidantă totală a fructului de rodie, măsurată în ceea ce privește capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC), este de 2341 qmol TE/100 g.

Rodia este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, un puternic antioxidant, asigurând 13% din necesarul zilnic pentru această vitamină. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută organismul să-și dezvolte abilitatea de a combate agenții infecțioși prin stimularea imunității.

Consumul regulat de rodie s-a dovedit eficient împotriva cancerului de prostată, a hiperplaziei prostatice benigne (BPH), a diabetului zaharat și a limfomului.

În plus, este o sursă bună de vitamine vitale precum acidul pantotenic (vitamina B5), folat (acid folic), piridoxină (vitamina B6) și vitamina K, precum și de minerale precum calciu, cupru, potasiu și mangan.

Descriere rodie

Rodia este unul dintre cele mai populare fructe, bogat în nutrienți, cunoscut pentru gustul unic, savoarea sa și caracteristicile care promovează sănătatea. Împreună cu fructele de pădure sub-arctice pigmentate și unele exotice tropicale precum mango, și ea are calități unice de alimente funcționale, adesea numite “super-fructe”.

Botanic, este un arbore mic care poartă fructe și aparține familiei Lythraceae, de genul: Punica.

Numele științific: Punica granatum.

Se crede că arborele de rodie provine din Persia și din poalele sub-Himalayene din nordul Indiei. Crește la o înălțime de aproximativ 5 până la 8 metri. Este cultivat la scară comercială în regiuni vaste din subcontinentul indian, Iran, Caucaz și regiunile mediteraneene pentru fructele sale.

Un arbore complet dezvoltat produce mai multe fructe sferice, de culoare roșu aprins până la galben-portocaliu, în funcție de tipurile de culturi. În medie, fiecare fruct măsoară aproximativ 6-10 cm în diametru și cântărește aproximativ 200 g. Pielea exterioară (coaja) este groasă și are o textură asemănătoare pielii.

Structura interioară a fructului este separată de un țesut subțire, spongios, membranos, amarui, în compartimente discrete. Aceste secțiuni, împachetate ca saci, sunt umplute cu micuțe arile dulci, suculente, roz, care înconjoară o singură, angulară, moale sau dură (în cazul fructelor peste maturitate) sămânță.

Selectare și depozitare

Cele mai bune rodii din lume cresc în zonele din sudul Afganistanului. Acestea trebuie culese la momentul potrivit pentru a se evita supra-coacerea, care duce la întărirea semințelor. În magazine, alegeți rodiile bine crescute, cu o culoare mai strălucitoare și cu o textură fermă. Acasă, puteți ține rodiile la temperatura camerei, la întuneric, timp de 5-8 zile. În frigider, se pot păstra până la două săptămâni.

Metode de preparare și servire

Spălați fructul de rodie în apă rece sau clătiți în apă caldă pentru a-l aduce la temperatura normală dacă a fost păstrat în frigider.

Rodia este unul dintre fructele populare utilizate în industria alimentară. Valoarea sa ca aliment, aromă și culoare, o face un produs comun în categoria noilor alimente funcționale, adesea numite “super-fructe”. Pentru a experimenta savoarea bogată, mâncați fructul proaspăt așa cum este, fără adăugiri.

Pentru a prepara, curățați fructul cu un prosop de hârtie sau o cârpă moale. Folosind un cuțit de curățat, tăiați superficial în două jumătăți coaja dură exterioară, apoi rupeți-o trăgând de ea. Ridicați ușor grămezile de saci de arile, îndepărtați membrana albă, mezocarpul și coaja.

Alternativ, țineți secțiunea de fruct cu fața în jos și bateți ușor cu un băț de lemn astfel încât semințele să se desprindă și să cadă. Separarea arilelor suculente, delicate este simplificată efectuând această sarcină într-un bol cu apă rece, astfel încât semințele să se așeze la fund, iar pulpa și mezocarpul să plutească. Îndepărtați apa și uscați ușor semințele folosind o cârpă moale.

Semințele de rodie sunt un garnitură atractivă pentru salate și feluri de mâncare.

Fructele proaspete sunt fantastice pentru sucuri răcoritoare.

Sucul de rodie poate fi folosit pentru a prepara supe, jeleuri, sorbeturi, sosuri, precum și pentru a aromatiza prăjituri, mere coapte și alte deserturi.

Este utilizat în prepararea rețetelor tradiționale persane, cum ar fi fesenjan, făcut din suc de rodie și nuci măcinate, pilaf de orez și delicioasa supă ash-e-anar.

Concentratul de rodie este un ingredient popular folosit în rețetele din Orientul Mijlociu și din regiunile mediteraneene. Sucul este concentrat cu aproximativ 250% într-un sos gros (grenadină). Când este adăugat la gătit, dă un gust unic și o dulceață intensă. Grenadina se adaugă la prepararea băuturilor fără alcool, sorbeturi și în mai multe feluri de mâncare de-ți lasă gura apă din Orientul Mijlociu.

Valori nutriționale

Rodia Pomegranate (Punica granatum), Proaspete, Valori nutritive per 100 g

Ce conține rodia

Principiu activ Valoare nutrient Procent DZR
(doza zilnica recomandată)
Energie 83 Kcal 4%
Carbohidrați 18.7 g 14%
Proteine 1.67 g 3%
Grasime totală 1.17 g 6%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 4 g 11%
Vitamine
Acid folic (B9) 38 micrograme 9.5%
Niacina (B3) 0.293 mg 2%
Acid pantotenic (B5) 0.135 mg 3%
Piridoxina (B6) 0.075 mg 6%
Riboflavina (B2) 0.053 mg 4%
Tiamina (B1) 0.067 mg 5.5%
Vitamina C 10.2 mg 13%
Vitamina A 0 UI 0%
Vitamina E 0.60 mg 4%
Vitamina K 16.4 micrograme 14%
Electroliți
Sodiu 3 mg 0%
Potasiu 236 mg 5%
Minerale
Calciu 10 mg 1%
Cupru 158 micrograme 18%
Fier 0,30 mg 4%
Magneziu 12 mg 3%
Mangan 0.119 mg 5%
Seleniu 0.5 micrograme 1%
Zinc 0,35 mg 3%
Sursa: USDA – baza de date natională pentru nutrienti din SUA.