Curmalele sunt fructe tropicale bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, benefice pentru sanatate si care cresc nivelul de energie.

 

Fructele pot fi consumate in diverse forme: proaspete, uscate sau semiuscate si sunt disponibile in mai multe soiuri.

 

Curmalele pot fi consumate simple, umplute cu diverse ingrediente sau adaugate in salate de fructe si preparate dulci sau sarate.

 

Aceste fructe sunt o sursa excelenta de fier, potasiu, calciu si alte minerale, contribuind la sanatatea oaselor, a inimii si a sistemului imunitar.

 

Curmalele sunt, în general, sigure pentru consum, dar in cazuri rare pot provoca reactii alergice la persoanele sensibile la polenul de mesteacan.

 

Beneficii pentru sanatate

 

Delicioasele curmale sunt unul dintre cele mai populare fructe, bogate intr-o lista impresionanta de fitonutrienti, vitamine si minerale esentiale pentru cresterea, dezvoltarea si bunastarea generala.

 

Ce nutrienti se gasesc in curmale? Foarte multi, intr-adevar! Iata fructele dulci, delicioase din oazele tropicale, pline de minerale si de energia de care avem nevoie pentru a ne mentine in forma si sanatosi.

 

Curmalele proaspete sunt compuse dintr-o pulpa moale, usor digerabila si zaharuri simple precum fructoza si dextroza. 100 g de curmale contin 277 de calorii. Cand sunt consumate, ofera energie si revitalizeaza corpul instantaneu. Datorita acestor calitati, ele au fost folosite in mod traditional pentru a incheia postul in timpul lunii Ramadan inca din vremurile stravechi.

 

Fructul este bogat in fibre alimentare, care previn absorbtia colesterolului LDL (“colesterolul rau”) in intestin. In plus, dieta bogata in fibre actioneaza ca un laxativ. Astfel, ajuta la protejarea membranei mucoasei colonului de substantele chimice cancerigene care se pot lega de acesta.

 

Ele contin antioxidanti polifenolici benefici pentru sanatate, cunoscuti sub numele de tanini. Taninii au proprietati antiinfectioase, antiinflamatoare si antihemoragice (previn tendintele de sangerare usoara).

 

Contin si antioxidanti flavonoizi precum betacaroten, luteina si zeaxantina. S-a descoperit ca acesti antioxidanti au capacitatea de a proteja celulele si alte structuri din organismul uman de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen. Astfel, consumul de curmale ofera o protectie partiala impotriva cancerului de colon, prostata, san, plamani si pancreas.

 

Zeaxantina este un important carotenoid alimentar care se absoarbe selectiv in macula retiniana, unde se crede ca ofera functii antioxidante si de filtrare a luminii. Astfel, ofera protectie impotriva degenerarii maculare legate de varsta, in special la persoanele in varsta.

 

Curmalele sunt o sursa excelenta de fier, continand 0,90 mg/100 g de fructe (aproximativ 11% din doza zilnica recomandata). Fierul, fiind o componenta a hemoglobinei din interiorul globulelor rosii, determina capacitatea de transport a oxigenului din sange.

 

In plus, sunt surse excelente de potasiu. 100 g contin 696 mg sau 16% din nivelurile recomandate zilnic din acest electrolit. Potasiul este un component important al lichidelor celulare si ale corpului, care ajuta la reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Astfel, el ofera protectie impotriva accidentului vascular cerebral si a bolilor coronariene.

 

Fructele de curmale sunt, de asemenea, bogate in minerale precum calciu, mangan, cupru si magneziu. Calciul este un mineral important care este o componenta esentiala a oaselor si dintilor si este necesar organismului pentru contractia musculara, coagularea sangelui si conducerea impulsurilor nervoase. Organismul uman utilizeaza manganul ca un cofactor pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza. Cuprul este necesar pentru producerea globulelor rosii. Magneziul este esential pentru cresterea oaselor.

 

In plus, fructul are niveluri moderate de vitamine din grupul B-complex, precum si vitamina K. Contine cantitati sanatoase de piridoxina B6, niacina B3, acid pantotenic B5 si riboflavina B2. Aceste vitamine actioneaza ca si cofactori pentru a ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii, proteinele si grasimile. Vitamina K este esentiala pentru multi factori de coagulare in sange, precum si in metabolismul osos.

 

Curmalele sunt surse modeste de vitamina A (contin 149 UI sau 5% din doza zilnica recomandata per 100 g). Vitamina A este cunoscuta ca avand proprietati antioxidante si este esentiala pentru sanatatea vederii. In plus, este necesara pentru mentinerea sanatatii mucoaselor si pielii. Consumul de fructe naturale bogate in vitamina A este cunoscut ca protejeaza impotriva cancerului pulmonar si a cavitatii bucale.

 

Descriere

 

Din punct de vedere botanic, ele sunt “drupe” (fructe cu un singur sambure), care cresc pe palmierul ce apartine familiei Arecaceae, din genul Phoenix si numit stiintific Phoenix dactylifera. Se crede ca arborele isi are originea in zonele de pe malurile Nilului si ale Eufratului din Egiptul si Mesopotamia antica. Astazi, palmierul cu curmale este cultivat pe scara larga pentru fructele sale comestibile, in climatul cald din toate continentele. Fructul de curmala este o “drupa”, in care partea exterioara carnosa (exocarpul si mezocarpul) inconjoara o cochilie (samburele) de endocarp intarit cu o samanta in interior. Fructul are forma ovala sau cilindrica, cu lungimea de 3-7 cm si diametrul de 2-3 cm, iar curmalele coapte variaza de la galben auriu, chihlimbar, rosu aprins pana la maro inchis, in functie de soi.

 

Exista multe soiuri de palmieri cu curmale cultivate. ‘Amir Hajj’, ‘Saidy’, ‘Khadrawy’ si ‘Medjool’ sunt cateva dintre soiurile importante, populare pentru gustul lor bogat, aroma si calitate superioara.

Curmalele pot fi disponibile in supermarketuri pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, unele soiuri de fructe proaspete, moi si de buna calitate sunt disponibile doar din septembrie pana in decembrie. In anumite regiuni uscate ale Africii, curmalele sunt culese in timp ce abia ajung la maturitate si sunt lasate sa se coaca in borcane.

 

Selectie si depozitare

 

In magazine, se pot gasi la vanzare curmale moi, semiuscate si uscate. Acasa, depozitati-le la temperatura camerei intr-un recipient ermetic, intr-un loc racoros, unde se pot pastra bine timp de mai multe luni.

Curmalele de inalta calitate sunt culese manual direct din ciorchine si sunt vandute ca soi premium pe piata. La scara comerciala, majoritatea sunt recoltate prin taierea intregului ciorchine, fumigarea, curatarea, clasificarea, ambalarea, depozitarea in frigidere si distribuirea catre piete in functie de cerere.

 

Iata cateva sfaturi de servire

 

Curmalele uscate si moi sunt de obicei consumate fara adaosuri.

 

Curmalele fara sambure pot fi umplute cu diverse ingrediente, cum ar fi migdale, nuci, portocale confiate si branza cremoasa.

 

De asemenea, pot fi taiate marunt si adaugate in salate de fructe si intr-o gama variata de preparate dulci si sarate.

 

Curmalele sunt utilizate si pentru prepararea sucului a Jallab (un tip de sirop popular in Orientul Mijlociu, facut din curmale, melasa de struguri si apa de trandafir).

 

Contraindicatii

 

Alergia la curmale este o aparitie rara. Fructele sunt sigure pentru consumul bebelusilor si femeilor insarcinate. Cu toate acestea, la unele persoane sensibilizate la polenul familiei de mesteacan, expunerea la polenul de palmier cu curmale poate provoca reactii de hipersensibilitate incrucisata. Din acelasi motiv, evitati orice preparate alimentare care contin produse din palmier cu curmale la aceste persoane.

 

Valori nutritionale

 

Curmale (Phoenix dactylifera)(medjool), valori nutritionale per 100 g.

 

Principiu activ Continut nutrienti % of DZR
Energie 277 Kcal 14%
Carbohidrati 74.97 g 58%
Proteine 1.81 g 3%
Grasime totala 0.15 g <1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 6.7 g 18%
Vitamine    
Folati (acid folic) 15 mcg 4%
Niacina B3 1.610 mg 10%
Acid Pantotenic B5 0.805 mg 16%
Piridoxina B6 0.249 mg 19%
Riboflavina B2 0.060 mg 4.5%
Tiamina B1 0.050 mg 4%
Vitamina A 149 IU 5%
Vitamina C 0 mg 0%
Vitamina K 2.7 mcg 2%
Electroliti    
Sodiu 11 mg 0%
Potasiu 696 mg 16%
Minerale    
Calciu 64 mg 6.5%
Cupru 0.362 mg 40%
Fier 0.90 mg 11%
Magneziu 54 mg 13%
Mangan 0.296 mg 13%
Fosfor 62 mg 9%
Seleniu 2.5 mcg 5%
Zinc 0.44 mg 4%
Fitonutrienti    
Betacaroten 89 mcg
Alfacaroten 0 mcg  
Beta Cripto-xantina 0 mcg
Luteina-zeaxantina 23 mcg
Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.