Propietati

Vitamina E reprezinta o familie de opt componente antioxidante. Printre acestea, patru tocoferoli alfa, beta, gamma si delta) si patru tocotrienoli (tot de la alfa la delta). Forma alfa-tocoferol se gaseste in cantitati mari in sangele uman si in tesuturi, tot aici gasim si forma gamma in cantitati mici.
Alfa-tocoferolul actioneaza ca antioxidant in organism. Ca antioxidant, vitamina E previne deteriorarea celulelor prin inhibarea oxidarii lipidelor (grasimii) si formarea radicalilor liberi. Protejeaza vitaminele solubile in grasimi de distrugerea prin oxidare si ajuta la folosirea vitaminei A. Apara de asemenea, lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) de oxidare. LDL oxidate sunt implicate in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Este cunoscuta si ca inhibitor al formarii chegurilor de sange (coagulare) si are alte functii legate de activitatea sistemului imunitar.
Cea mai obisnuita forma alimentara de vitamina E este forma gamma-tocoferol. Aceasta forma nu este eliminata de organism pentru ca selectivitatea ficatului incorporeaza alfa-tocoferol. Conform ultimelor studii, forma gamma poate poate avea rol benefic in suprimarea cancerului de colon, creand o cantitate suficienta de vitamina E din alimentatie, foarte importanta pentru o sanatate durabila.
Carenta de vitamina E poate duce la afectarea globulelor rosii ale sangelui si la distrugerea nervilor. Printre semnele deficientei se afla sterilitatea (atat la femei, cat si la barbati), probleme menstruale, dereglari neuromusculare, scurtarea vietii globulelor rosii din sange, avort spontan si degenerare uterina.
Persoanele care au un echilibru si o coordonare deficienta si/sau boli de retina (retinopatie pigmentara) pot avea un deficit de vitamina E. De asemenea, carente de vitamina E pot avea si persoanele care sufera de malnutritie severa, de defecte genetice care impiedica o proteina din ficat, cunoscuta ca proteina (alta-TTP), sa se transforme in alfa-tocoferol), ori au probleme de malabsorbtie a grasimilor, care pot provoca fibroze chistice, boli ale colecistului sau boala Crohn. Adevarata carenta de vitamina E este rara, dar un consum scazut (mai scazut decat cel necesar) este relativ obisnuit.
Un studiu arata ca 27 pana la 47% dintre persoanele studiate au nivelul de alfa-tocoferol din sange mai mic de 20 micromoli pe litru, nivel la care apar riscurile de boli cardiovasculare. Nivelul scazut din organism a fost pus in legatura cu cancerul de intestine si de san.
Forma de vitamina E d-alfa-tocoferol este cea mai eficienta si o recomandam. Sursele naturale sunt mai bune decat cele sintetice, pentru ca vitamina E naturala este mai bine folosita de organism decat forma sintetica, care are numai 67% din eficienta celei naturale. Forma naturala de vitamina E este inregistrata ca d-alfa-tocoferol, rrr-alfa-tocoferol, d-alfa-tocoferol acetat sau d-alfa-tocoferol succinat. Forma sintetica este inregistrata ca dl-alfa-tocoferol sau allarac alfa-tocoferol.
Vitamina E esterificata injectabila este mai eficienta in tratamentul tumorilor si in vreme ce formele ester nu au activitate antioxidanta, se pare ca influenteaza moartea celulelor canceroase prin apoptoza (moartea programata a celulelor). Datorita acestei componente, administrarea de injectii este necesara pentru ca forma ester va putea fi transformata in alfa-tocofenol in intestine si nu va fi eliberata in tesuturi.

Surse

Vitamina E se gaseste in urmatoarele alimente: avocado, ulei vegetal preset la rece (masline, soia, porumb, rapita, floarea soarelui si sofran), verdeata cu frunzele inchise la culoare, oleaginoase (migdale, alune de padure, nuci), alge si cereal integrale. Cantitati semnificative se gasesc si in orezul brun, in produsele din porumb, oua, kelp, ficat deshidratat, lapte, ovaz, organe, soia, cartofi dulci, grau si germeni de grau.
Printre plantele ierboase care contin aceasta vitamina se numara si lucerna, frunzele de papadie, dong quai, semintele de in, trifoiul rosu si frunzele de zmeur.

Indicatii

Corpul are nevoie de zinc ca sa mentina nivelul de vitamina E in sange. Vitamina E oxidata de un radical liber poate fi reabilitata de vitamina C si capabila sa anuleze alti radicali liberi. Adaosul de vitamin E in grasimi si uleiuri nu le lasa sa rancezeasca. Oxidarea grasimilor este factorul cheie in formarea placilor de aterom care adera la peretii vaselor de sange.
Daca luati vitamina E si suplimente cu fier, luati-le in momente diferite ale zilei. Forma anorganica de fier (ca sulfatul de fier) distruge aceasta vitamina, in schimb fierul organic (gluconat feros sau fumarat feros) o lasa intacta.

Precautii

Daca luati medicamente anticoagulante, nu luati mai mult de 200UI/zi de vitamina E. Daca suferiti de diabet, reumatism cu afectare cardiaca sau hipertiroidie, nu luati mai mult de doza recomandata. Daca aveti hipertensiune arteriala, incepeti cu o cantitate mica, 100UI/zi si cresteti treptat doza pana ajungeti la cantitatea dorita. Daca aveti retinita pigmentara, care nu este asociata cu deficient de vitamina E, nu luati suplimente care contin aceasta vitamina.