Functii si beneficii pentru sanatate

Ajuta la formarea oaselor, a hemoglobinei si a globulelor rosii.

Impreuna cu zincul si vitamina C actioneaza asupra elastinei (o importanta proteina din piele);

Cuprul este implicat in procesul respiratiei, al producerii de energie, in acuitatea gustative, in culoarea parului.

Cuprul este un mineral necesar si pentru sanatatea nervilor si a incheieturilor. Este esential si pentru formarea colagenului (o proteina fundamental ce consolideaza oasele, pielea si tesuturile conjuctive).

Carenta

Unul dintre cele mai importante semne ale carentei de cupru este osteoporoza. Alte posibile semne sunt: anemia, sangerarile, diareea, o stare de slabiciune generala, ulceratii ale pielii, dereglari ale respiratiei sau cresterea nivelului grasimilor in sange.
Consumul unor cantitati mari de fructoza (zaharul din fructe) poate creste deficienta de cupru.

Cantitatile prea mari de cupru pot fi toxice si pot cauza depresii, iritabilitate, nervozitate, greata si voma dar si dureri la incheieturi si muschi. 10 mg pot provoca greata, 60 mg pot duce la voma si 3500 mg pot fi fatale. Copii pot fi afectati de cantitati mult mai mici. Precautii: cantitatile excesive de cupru pot duce la distrugerea tesuturilor ochilor prin oxidare. Persoanele cu probleme de vedere trebuie sa fie atente la echilibrarea cantitatilor de cupru cu fierul, zincu si calciul.

Surse alimentare: zarzavat cu frunze inchise la culoare, alune, orz, avocado, fasole, sfecla, broccoli, usturoi, ficat, ciuperci, portocale, stafide, ridichi, somon, fructe de mare.

Observatii

Nivelul cuprului din organism este legat de nivelul de zinc si vitamina C. Daca se consuma cantitati mari de zinc si vitamina C, nivelul cuprului scade si viceversa, daca nivelul cuprului este ridicat, cantitatile de zinc si vitamina C scad.