Porumb dulce - Beneficii pentru sanatate

Porumb dulce

  • contine cantitati semnificative de vitamine din complexul B si vitamina A
  • sursa buna de antioxidanti flavonoizi

Beneficii pentru sanatate 

Contine numai 86 de calorii la 100 de gr, avand astfel o cantitate de calorii moderata fata de alte fructe sau legume.
Stiuletii proaspeti contin mai putine calorii decat stiuletii maturi si alte cereale din domeniu, cum ar fi graul, orezul, etc .
Caloriile lor, provin in principal de la mai multe glucide simple, cum ar fi glucoza, zaharoza decat din zaharuri complexe, cum ar fi amiloza si amilopectina ca si in cereale.
Porumbul dulce contine mai putin gluten decat restul cerealelor si deci poate fi folosit in siguranta de catre persoanele care sufera de boala celiaca.

Porumbul are o inalta calitate fitonutritiva, fiind compus din fibre, vitamine, antioxidanti si, in plus , de proportii moderate de minerale. Este una dintre cele mai bune surse alimentare de fibre, deoarece 100 g boabe ofera 2 g sau 5% din cerinta de zi cu zi de fibre dietetice.
Porumbul de  soi galben contine un nivel semnificativ de flavonoide, compusi fenolici pigmenti, cum ar fi betacarotenul, antioxidanti ca luteina si zeaxantina si pigmenti cryptoxantina, impreuna cu vitamina A.
100 g de boabe proaspete ofera 187 UI sau 6% din cerinta de zi cu zi de vitamina A. In total, aceste compusi sunt necesari pentru mentinerea sanatatii membranei mucoaselor, pielii si vederii. Consumul de alimente naturale bogate in flavonoizi protejeaza organismul  de cancer pulmonar si cancer al cavitatii bucale.
Porumbul este o sursa buna de antioxidanti flavonoizi fenolici, acid ferulic. Mai multe studii de cercetare sugereaza ca acidul ferulic joaca un rol vital in prevenirea cancerului, imbatraniri si inflamatiei la om.
Acesta contine, de asemenea, cantitati semnificative de vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, niacina, acid pantotenic, folati, riboflavina si piridoxina. Multe dintre functiile acestor vitamine ar fi faptul ca sunt co-factorii pentru enzimele din organism.
Mai mult, acesta contine cantitati importante din unele minerale importante, cum ar fi zincul, magneziul, cuprul, fierul si manganul.

Descriere

Porumbul dulce este un soi de porumb de sezon deoarece se cultiva numai vara. In contrast cu porumbul traditional, porumbul dulce este un soi de porumb din care se extrage zahar. Se recolteaza atunci cand ajunge la etapa de lapte si se utilizeaza ca zaharuri. Porumbul de zahar este originar din America Centrala.
Denumirea stiintifica: Zea mays var. saccharata.
Porumbul dulce creste la aproximativ 3-7  metri in inaltime. Aceasta creste rapid in sol fertil, cu soare, bine drenat si completat cu conditii de umiditate buna. Fiecare planta are aproximativ 2-6 coceni, plini de boabe asezate in randuri pe lungul coceanului. Polenizarea optima este esentiala pentru dezvoltarea stiuletelui complet.

Exista mai multe soiuri de porumb dulce, iar recoltarea se face in functie de regiunea unde este plantat si de tipul lui. El poate fi gata de recoltat in cca.65-90 zile de la plantare. Recolta de porumb dulce este pregatita pentru recoltare atunci cand firele de matase ce invelesc stiuletele sunt maronii- usor uscate, iar boabele sunt ferme, dar in faza de lapte. Deseori, agricultorii verifica boabele cu intepaturi pentru a stabili calendarul de recoltare.
Boabele sunt in stadiu incipient si nucleul sau este dulce si oferta suficienta savoare pentru a fi serviti, fiie fierti, copti, sau pe gratar.

Cumparare si pastrare

Porumbul dulce se cultiva vara si numai in regiunile cu clima temperata. Atunci cand cumperi uita-te sa alegi stiuleti bine formati, cu invelisul de o culoare verde aprins, si cu matasea de culoare usor maronie la capete. Trageti usor in jos coaja pentru a verifica consistenta boabelor si culoarea. Puteti cumpara porumb deja decorticat, ambalat in pungi de plastic. Uita-te la data recoltarii; cumpara numai daca acestea sunt proaspete, deoarece altfel nu vor fi aromate si nici suculente. Evitati daca coaja este uscata, deoarece acest lucru indica faptul ca stocul este vechi.
Odata ajunsi acasa, folositi porumbul cat mai repede cu putinta. Daca doriti sa il depozitati, depozitatil in frigider si de preferabil in coaja pentru a mentine aroma, gustul si umiditatea. Ei stau bine pana la doua-trei zile daca sunt pastrati in conditii de umiditate crescuta.

Pregatire si servire

Pentru ai pregati, ei necesita intai de toate, ca si orice alta leguma o spalare cu apa din abundenta. Elimina doar coaja si matasea , spala-i si apoi ii poti folosii ca orice alta leguma.
Porumbul dulce este in general fiert si apoi sevit ca atare, cu condimente, ca si garnitura la felul principal, sau ca si desert.

Iata cateva idei de servire:

Cel tanar, laptos se fierbe, fie in apa cu sare fie la aburi, apoi se serveste ca atare.
Mai  poate fi servit si la gratar cu sare, piper si alte condimente.
Boabele fierte completeaza perfect salatele, pizza, pastele, risotto, tocanitele, omletele, orezul, cu toate ca in aceste combinatii explozia de arome este umitoare, este de preferat consumarea lui ca atare, fiert sau pregatit pe gratar alaturi de pui, peste sau vita, deoarece asa este cel mai potrivit pentru sanatate.
Supa de porumb dulce este indragita in aproape toate colturile lumii.
Nu aruncati apa utilizata pentru fierberea cocenilor. Acesta poate fi utilizata impreuna cu ceapa, morcovi, pastarnac, telina in pregatirea conservelor de legume.

Valori nutritionale

Porumb dulce, proaspat, Valori nutritionale per 100 g

Principiu activCantitate nutrientiProcent DZR
(doza zilnica recomandata)
Energie86 Kcal4%
Carbohidrati18.70 g14%
Proteine3.27 g6%
Grasime totala1.35 g7%
Colesterol0 mg0%
Fibre alimentare2.0 g5%
Vitamine  
Acid folic42 µg10.5%
Niacina1.770 mg11%
Acid pantotenic0.717 mg14%
Piridoxina (B6)0.093 mg7%
Riboflavina0.055 mg4%
Tiamina0.155 mg13%
Vitamina C6.8 mg11%
Vitamina A187 IU6%
Vitamina E0.07 mg<1%
Vitamina K0.3 mcg2%
Electroliti  
Sodiu15 mg1%
Potasiu270 mg6%
Minerale  
Seleniu0.6 mcg1%
Calciu2 mg<1%
Curu0.054 mg6%
Fier0.52 mg6.5%
Magneziu37 mg9%
Mangan0.163 mg7%
Zinc0.46 mg4%
Fitonutrienti  
Betacaroten47 mcg
Alfacaroten16 mcg 
Beta- criptoxantina115 mcg 
Luteina-zeaxantina644 mcg

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *