Telina (radacina)

Beneficii pentru sanatate

Telina este o sursa excelenta de vitamina K,100 g de radacina asigura aproximativ 41 mcg sau 34% din aportul zilnic recomandat. Vitamina K imbunatateste mineralizarea oaselor prin promovarea activitatii osteoblastice in oase. Studiile de cercetare sugereaza ca are si un rol stabilit la pacientii cu boala Alzheimer prin limitarea leziunilor neuronale din creier.

100 g de radacina contine doar 42 de calorii, si beneficiati de multi nutrienti benefici pentru sanatate: minerale, vitamine si fibre dietetice.

La fel ca la morcovi si la alti membri ai legumelor familiei Apiaceae, telina contine si multi antioxidanti poli-acetilenici, cum ar fi falcarinol, falcarindiol, panaxydiol si metil-falcarindiol. Mai multe studii efectuate de oamenii de stiinta de la Universitatea din Newcastle din Tyne au descoperit ca acesti compusi poseda proprietati anticancer si, prin urmare, pot oferi protectie impotriva cancerului de colon si a leucemiei limfoblastice acute (ALL).

Radacina este o sursa excelenta a unora dintre mineralele esentiale, cum ar fi fosfor, fier, calciu, cupru si mangan. Fosforul este necesar pentru metabolismul celular, mentinand sistemul vascular, osos si formarea dintilor. Cuprul ajuta la restabilirea imunitatii, previne anemia si este esential pentru metabolismul osos.

Mai mult, contine unele dintre vitaminele valoroase ale complexului B, cum ar fi piridoxina, acidul pantotenic, niacina, riboflavina si tiamina. Radacina proaspata ofera, de asemenea, cantitati moderate de vitamina C (8 mg / 100 g).

Telina (radacina) este o leguma populara in sezonul de iarna si este folosita ca piure in feluri de mancare, supe si tocanite, in special in zonele rurale din regiunile est-europene si nordice.

Telina este bienala, adica creste o data la doi ani (dar poate creste si peren) si necesita lumina deplina a soarelui si suficienta umiditate in sol pentru a inflori.

Selectie si depozitare

Daca este cultivata in curtea din spate, telina va fi gata pentru recoltare pana in august, dar poate fi disponibila pana in decembrie. In magazine, acestea pot fi usor disponibile in unele piete din septembrie pana in aprilie.

Cumparati tuberculi de dimensiuni medii care masoara aproximativ 8-10 cm in diametru. Cautati tuberculi netezi si uniformi, deoarece sunt usor de curatat si au o aroma subtila. Evitati radacinile mari, supra-maturate si cele cu fisuri de suprafata.

Odata ajuns acasa, pastrati telina asa cum ati face in cazul napilor si morcovilor. Are o capacitate buna de pastrare si se poate pastra bine timp de 3-4 luni intre 0 ° C si 5 ° C, la o umiditate relativa ridicata si nu este lasata sa se usuce. Pastrati-o intr-o punga de plastic in compartimentul pentru legume al frigiderului. Nu depozitati telina in congelator.

Metode de pregatire si servire

Frecati si spalati radacina in apa rece pentru a indeparta nisipul si solul de pe suprafata ei. Stergeti cu o carpa absorbanta. Taiati capatul superior si baza. Apoi taiati intregul tubercul in sferturi sau cuburi. Cojiti pielea exterioara cu un cutit gros.

La fel ca la cartofi, devine maroniu la scurt timp dupa expunerea la aer. Pur si simplu frecati o felie de lamaie sau portocala pe suprafata taiata. Taiati in cuburi, felii dupa cum doriti inainte de a le adauga in retete.

Iata cateva sfaturi de servire:

Poate fi folosita cruda in salate.

Fiarta, face un amestec delicious cu piureul de cartofi si poate fi servita cu peste, carne. Pe langa cartofi, se pot folosi-I si alte legume radacinoase: sfecla, nap, morcovi, rapita.

Radacina de telina se foloseste in supe si ciorbe dar si in sosuri si placinte.

Profil de siguranta

Telina contine mai multi compusi furanocumarinici precum psoralen, bergapten, xantotoxina si izopimpinelina, care pot provoca arsuri ale pielii (foto-toxicitate) la unii indivizi sensibili. Mai mult, telina, ar trebui evitata in cantitati mari la femeile gravide. Persoanele care iau medicamente diuretice si anti-coagulante ar trebui sa foloseasca aceasta radacina cu moderatie.

Valori nutritionale

Radacina de telina (Apium graveolens), cruda, proaspata, Valori nutritionale la 100 g.

Ce contine radacina telina

Principiu activ Cantitate nutrienti % of DZR
Energie 42 Kcal 2%
Carbohidrati 9.20 g 7%
Proteine 1.5 g 3%
Grasime totala 0.30 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 1.8 g 5%
Vitamine    
Folati 8 mcg 2%
Niacina B3 0.700 mg 4%
Acid Pantotenic B5 0.352 mg 6%
Piridoxina B6 0.165 mg 13%
Riboflavina B2 0.060 mg 5%
Tiamina B1 0.050 mg 4%
Vitamina A 0 UI 0%
Vitamina C 8 mg 10%
Vitamina E 0.36 mg 2%
Vitamina K 41 mcg 34%
Electroliti    
Sodiu 100 mg 6.5%
Potasiu 300 mg 6.5%
Minerale    
Calciu 43 mg 4.3%
Cupru 0.070 mg 8%
Fier 0.70 mg 9%
Magneziu 20 mg 5%
Mangan 0.158 mg 7%
Fosfor 115 mg 16%
Zinc 0.33 mg 3%
Fitonutrienti    
Betacaroten 0 mcg
Beta Crypto-xantina 0 mcg
Luteina-zeaxantina 1 mcg

(Sursa: baza de date nationala USDA privind nutrientii)

Telina (frunze)

Beneficii pentru sanatate

  • bogata in antioxidanti
  • continut scazut de calorii, numai 16 calorii la 100 g
  • asigura 25% din necesarul zilnic de vitamina K la 100 g

Este una din plantele foarte sarace in calorii, frunzele continand numai 16 calorii la 100 g si o multime de fibre solubile, care atunci cand sunt combinate cu alte regimuri de pierdere in greutate ar putea ajuta la reducerea greutatii corporale si a nivelului de colesterol din sange.
Telina este un aliment functional. Frunzele sale sunt o sursa bogata de antioxidanti, flavonoizi, cum ar fi zeaxantina, luteina si beta caroten (esentiale pentru sanatatea vederii), care au efect anti-oxidant si de protectie impotriva cancerului, insa este si un imunostimulator destul de puternic.
Este, de asemenea o sursa buna de vitamina A. Vitamina A si beta-carotenul sunt flavonoizi antioxidanti naturali. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru mentinerea sanatatii mucoaselor si a pielii, precum si pentru vedere. Consumul de alimente naturale bogate in flavonoizi ajuta corpul sa se protejeze de cancer pulmonar si cancer al cavitatii bucale.
Planta este, de asemenea, bogata in multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, asigurand 9% din DZR, riboflavina, niacina si vitamina C, care sunt esentiale pentru un metabolism optim.
Telina proaspata este o sursa excelenta de vitamina-K , oferind aproximativ 25% din DZR. Vitamina K ofera ajutor in cresterea masei osoase. De asemenea, sa stabilit ca ar avea un rol important in tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer, prin limitarea daunelor neuronale din creier.
Planta este o foarte buna sursa de minerale, cum ar fi potasiu, sodiu, calciu, mangan, magneziu.
Frunzele sale si semintele contin multe uleiuri esentiale volatile, care includ terpene, in mare parte partelimonen (de la 75 la 80%), precum si sesquiterpene, cum ar fi beta-selinene (10%) si humulene, iar aroma caracteristica este datorata compusilor chimici cunoscuti sub numele de ftalide (butylphthalid si derivatul sau dihidro sedanenolid).
In plus, semintele sale si radacina au propietati diuretice (elimina apa in exces din organism prin urina), galactogene (ajuta la secretia de lapte matern) si propietati tonice.

Descriere frunze telina

Telina este o planta recunoscuta pentru aroma sa puternica si este des intalnita in bucatariile mediteraneene. Este o planta erbacee, bianala, mica, avandu-si originile in Europa. Planta creste usor si este folosita in bucatarie pentru frunzele sale aromate, muguri, radacini si seminte.

Familia: Apiaceae; Specia: Apium; Nume stiintific: Apium graveolens.
Telina este o planta mica, ajunge la aproximativ o jumatate de metru in inaltime. Are nevoie de sol fertil, bogat si umed ca sa infloreasca.
Telina face flori umbeliforme in partea de sus a tulpinii, incepand cu al doilea an. Frunzele au aspect similar cu cele ale patrunjelului dar mai late. Exista mai multe soiuri de telina, cum ar fi: Telina chinezeasca care are tulpini subtiri, tubulare, suculente si are o aroma mai intensa decat soiul continental.
Semintele de telina sunt folosite ca mirodenie si au aspect similiar cu semintele de chimen. Ele au o culoare maro inchis, forma alungita, cu creste verticale subtiri si puternic aromate.

Cumparare si pastrare

Telina este disponibila in piete si in magazine pe tot parcursul anului. Frunzele si tulpinile sale pot fi utilizate in orice moment al anului.
In magazin, alege frunzele proaspete si cu tulpini de culoare verde stralucitor si aspect crocant.
Acasa, tulpinile pot ramane in stare proaspata pana la o saptamana daca le pastrati in frigider. Infasoara-le in prosop de hartie si utilizati cat timp frunzele sunt proaspete pentru a va bucura de aroma lor puternica.
Radacina are o coaja de culoare gri-maro la exterior, dar in interior, pulpa este alba si aromata. Radacina de telina este utilizata ca si alte legume in sote-uri, sosuri, ciorbe, dar si ca garnitura, pregatita piure.

Idei de pregatire si servire

Se spala frunzele si tulpinile in apa rece, in scopul de a elimina murdaria de la suprafata si pesticidele. Deoarece planta este bogata in continut de fibre, elimina capetele sale si taie tulpina si frunzele pentru a le gati bine.
Pentru a pregati radacina de telina, taiati partea de sus si partea de la baza. Decojeste-o cu ajutorul unui cutit special. Tai-o in cuburi sau felii, spal-o cu apa rece si apoi stropeste-o cu suc de lamaie pentru a prevenii oxidarea.
Iata cateva sfaturi de servire:
Frunzele proaspete, radacina si tulpina pot fi folosite in salate, pe gratar, supe, sau garnitura la fripturi.
Frunzele proaspete, sunt cel mai des folosite in prepararea de supe si sosuri.

Utilizare medicala

Telina salbatica a fost utilizata in medicamente complementare de reducere a tensiunii arteriale, pentru a calma indigestia si ca agent anti-inflamator. Este, de asemenea utilizata ca diuretic in scopul de a elimina excesul de apa din organism.
A mai fost de asemenea folosita in tratamentele alternative de reumatism si guta.
Profilul de siguranta
Telina, dar mai ales cea salbatica poate provoca reactii anafilactice grave la unele persoane sensibile. Aceasta nu ar trebui sa fie consumate de catre femeile gravide. Persoanele care iau medicamente diuretice si medicamente anticoagulante ar trebui sa utilizeze aceasta planta cu restrictie.
De asemenea, fiind bogata in fibre solubile, poate provoca intr-o dieta prea bogata in fibre dureri de stomac, indigestie, balonare si complica adesea starea de constipatie existenta.

Consultati tabelul de mai jos pentru o analiza aprofundata a nutrientilor:

Profil nutritional frunze de telina (Apium graveolens), proaspăt, la 100 g.
(Sursa: baza de date USDA National Nutrient)

Valori nutritionale

Frunze de telina (Apium graveolens), crude, proaspete, Valori nutritionale la 100 g.

Ce contin frunzele de tlelina

Principiu activ  Cantitate nutrienti % of DZR
Energie 16 Kcal <1%
Carbohidrati 3 g 5.5%
Proteine 3.46 g 6%
Grasime totala 1.12 g 4.5%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 2.1 g 5.5%
Vitamine    
Folati 36 mcg 9%
Niacina B3 0.320 mg 2%
Acid Pantotenic B5 0.246 mg 5%
Piridoxina B6 0.074 mg 6%
Riboflavina B2 0.57 mg 4%
Tiamina B1 0.021 mg 2%
Vitamina A 449 UI 15%
Vitamina C 3.1 mg 4%
Vitamina E 0 mg 0%
Vitamina K 29.3 mcg 24%
Electroliti    
Sodiu 80 mg 5%
Potasiu 260 mg 5.5%
Minerale    
Calciu 40 mg 4%
Cupru 0.035 mg 4%
Fier 0.20 mg 2.5%
Magneziu 11 mg 3%
Mangan 0.103 mg 4.5%
Fosfor 24 mg 3%
Zinc 0.13 mg 1%
Fitonutrienti    
Betacaroten 270 mcg
Beta Crypto-xantina 0 mcg
Luteina-zeaxantina 283 mcg
(Sursa: baza de date nationala USDA privind nutrientii)