1. Păstârnacul este o sursă excelentă de fibre, susținând o bună digestie și reducând nivelul de colesterol din sânge.
  2. Conține antioxidanți puternici, cum ar fi falcarinol și falcarindiol, care au proprietăți anti-inflamatorii, antifungice și anticanceroase.
  3. Bogat în vitamina C, păstârnacul ajută la menținerea sănătății țesutului conjunctiv, a dinților și a gingiilor.
  4. Furnizează o gamă largă de vitamine din grupul B și minerale precum fier, calciu, cupru, potasiu, mangan și fosfor, contribuind la o nutriție echilibrată.
  5. Deși este dulce, păstârnacul nu conține colesterol și are un conținut scăzut de grăsimi.

 

Beneficii pentru sănătate

  • În general, păstârnacul conține mai mult zahăr decât morcovii, ridichea, napul. Acesta are calorii (100 g furnizează 75 de calorii) echivalente cu cele ale unor fructe precum bananele și strugurii. Cu toate acestea, rădăcina sa dulce și suculentă nu conține colesterol, este bogată în numeroși fitonutrienți, vitamine, minerale și fibre benefice pentru sănătate.
  • Este una dintre cele mai excelente surse de fibre dietetice solubile și insolubile. 100 g de rădăcină oferă 4,9 mg sau 13% de fibre. Un aport adecvat de fibre în dietă ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, a obezității și a constipației.
  • La fel ca morcovii și alte legume din familia Apiaceae, păstârnacul conține de asemenea mulți antioxidanți poli-acetilenici precum falcarinolul, falcarindiolul, panaxydiolul și metil-falcarindiolul.
  • Mai multe studii realizate de oamenii de știință de la Universitatea din Newcastle, Tyne, au descoperit că aceste compuși au funcții anti-inflamatoare, antifungice și anticancerigene și oferă protecție împotriva cancerului de colon și a leucemiei limfoblastice acute (LLA).
  • Rădăcinile proaspete sunt de asemenea bogate în vitamina C; oferă aproximativ 17 mg sau 21% din doza zilnică recomandată (DZR). Vitamina C este un antioxidant puternic solubil în apă, ușor accesibil din surse naturale. Ea ajută corpul uman să mențină țesutul conjunctiv, dinții și gingiile sănătoase. Proprietatea sa antioxidativă ajută la protejarea împotriva bolilor și a cancerului prin neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism.
  • În plus, rădăcina este bogată în multe vitamine din grupul B, cum ar fi acidul folic, vitamina B6 (piridoxina), tiamina și acidul pantotenic, precum și vitamina K și vitamina E.
  • Are și nivele sănătoase de minerale precum fierul, calciul, cuprul, potasiul, manganul și fosforul. Potasiul este un component important al celulelor și fluidelor corpului care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale, contracarând efectele sodiului.

Descriere păstârnac

Păstârnacul este o rădăcină dulce și cărnoasă ce se dezvoltă subteran și este strâns înrudită cu familia de legume a morcovului. Într-adevăr, acestea au o aparență și caracteristici de creștere similare cu cele ale altor membri ai familiei Apiaceae, cum ar fi morcovii, pătrunjelul, țelina, chimionul, mărarul etc. Botanic, acestea aparțin familiei Umbelliferae (Apiaceae), în genul Pastinaca.

Nume științific: Pastinaca sativa.

Pastinaca sativa este o plantă bienală, de sezon rece, originară din regiunea mediteraneană. În primul an, aceasta crește până la o înălțime de aproximativ 1-1,5 metri și produce rădăcini subterane, care sunt de obicei recoltate după primul îngheț al sezonului. Dacă este lăsată nederanjată, planta dezvoltă mici flori galbene în ciorchini, urmate de păstăi cu semințe în sezonul următor.

Rădăcinile sale cărnoase și robuste par asemănătoare cu cele ale morcovilor, dar sunt de culoare albă sau crem și sunt mai dulci la gust decât morcovii. Un îngheț de iarnă suficient este esențial pentru o bună producție. Înghețul facilitează transformarea amidonului în zaharuri și ajută la dezvoltarea unor rădăcini lungi, înguste și ferme.

Rădăcinile sunt de obicei recoltate când ajung la aproximativ 15-25 cm în lungime, prin smulgerea întregii plante împreună cu rădăcina (răscolirea), la fel ca la morcovi.

Selecție și depozitare

În nordul Europei, sezonul de păstârnac începe imediat după primul îngheț și durează până în martie, când sosirile proaspete inundă piețele. Nu este neobișnuit să găsești multe familii care cultivă păstârnaci și morcovi în grădinile lor de acasă în acest sezon.
Pe piață, alegeți păstârnac proaspăt, ferm, cărnos, de dimensiuni medii, cu suprafața uniformă. Evitați rădăcinile lungi, subțiri și în formă de coadă, deoarece acestea sunt fibroase și mai puțin căutate la gătit. În plus, evitați cele lemnoase, prea mature, deoarece au un gust neplăcut. Nu cumpărați rădăcini moi, încrețite, cu pete, noduroase sau deteriorate.

Depozitați păstârnacul într-o pungă de plastic și plasați-l în sertarul de legume al frigiderului, setat între 0°C și 5°C. Nu puneți păstârnacul crud în compartimentul de congelare.

Metode de preparare și servire

Tocăniță de păstârnac prăjit cu morcov, varză de Bruxelles, cartof și nuci.
Pentru a le prepara, spălați-le în apă rece și periați-le sau curățați-le ușor pielea. Tăiați-le capetele. Tăiați-le în cuburi, discuri și bucăți, după cum doriți.

Păstârnacul este gătit într-un mod similar cu morcovii. Nu îl gătiți prea mult, pentru că devin rapid moi, deoarece conțin mai mult zahăr decât amidon.

Iată câteva sugestii de servire:

Păstârnacul crud adaugă un gust dulce unic salatelor in general și salatelor de varză in special, dar și toppingurilor.

Poate fi gătit și piure cu cartofi, praz, conopidă etc.

Feliile și cuburile sunt adăugate în tocană, supe și mâncăruri la wok și servite cu păsări de curte, pește și carne.

Poate fi folosit în pâine, plăcinte, budinci, prăjituri etc., într-o varietate de preparate savuroase.

Profil de siguranță

Planta de păstârnac și părțile sale pot provoca reacții de hipersensibilitate, cum ar fi dermatita de contact și sindromul alergic oral (SAO), la unele persoane sensibile.

Simptomele reacției pot include erupții cutanate și leziuni ale pielii. Unele dintre simptomele comune ale SAO pot include mâncărime sau senzație de arsură la nivelul buzelor, gurii și gâtului. În cazuri severe, se pot observa umflarea buzelor, a limbii și roșeața ochilor, și dificultăți de respirație. Persoanele cu un istoric cunoscut de alergie la agenți polenici din categoria mesteacănului, cum ar fi nucile, smochinele, morcovii, pătrunjelul etc., pot dezvolta sensibilitate încrucișată la păstârnac și ar trebui să-l evite.

Valori nutriționale

Păstârnac (Pastinaca sativa), proaspăt, crud, valoare nutritivă per 100 g.

Ce conține păstârnacul

Principiu activ Valoare Nutrient Procent din RDA
Energie 75 Kcal 4%
Carbohidrați 17.99 g 14%
Proteine 1.20 g 2%
Grăsimi Totale 0.30 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre Dietetice 4.9 g 13%
Vitamine    
Folate 67 µg 17%
Niacină 0.700 mg 4%
Acid Pantotenic 0.600 mg 12%
Piridoxină 0.90 mg 7%
Riboflavină 0.050 mg 4%
Tiamină 0.090 mg 7.5%
Vitamina A 0 IU 0%
Vitamina C 17 mg 21%
Vitamina K 22.5 µg 19%
Electroliți    
Sodiu 10 mg <1%
Potasiu 375 mg 8%
Minerale    
Calciu 36 mg 3.5%
Cupru 0.120 mg 13%
Fier 0.59 mg 7.5%
Magneziu 29 mg 7%
Mangan 0.560 mg 24%
Fosfor 71 mg 10%
Seleniu 1.8 µg 3%
Zinc 0.59 mg 5%
Fitonutrienți    
Beta Caroten 0 µg
Alfa Caroten 0 µg
Beta Cripto-xantin 0 µg
Luteină-zeaxantină 0 µg
Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.