- 100 g acopera necesarul zilnic de vitamina A si betacaroten
- continut scazut de calorii, numai 41 calorii la 100 g
- contine cantitati mari de vitamine din complexul B
Beneficii pentru sanatate
Morcovii sunt in special foarte bogati in antioxidanti, vitamine si fibre alimentare si cu toate acestea au putine calorii, numai 41 la 100 g, cantitate neglijabila de grasimi si colesterol. Morcovii sunt o sursă bogată de vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina K, potasiu, si acid folic.
Ei sunt o sursa exceptionala de caroten si vitamina A. 100 g de morcov proaspat contine 8285 mcg de betacaroten si 16706 UI de vitamina A. Studiile au descoperit ca flavonoidele din morcovi ajuta la protejarea impotriva cancerului cavitatii bucale, pielii si cancerului pulmonar.
Carotenoidele sunt transformate de ficat in vitamina A. Betacarotenul este carotenul major prezent in aceste radacini.
Betacarotenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, care ajuta la protejarea organismului de radicalii liberi daunatori. In plus, are toate functiile vitaminei A, necesare pentru vedere, reproducere (productia spermatozoizilor), mentinerea integritatii epiteliale, crestere si dezvoltare.
Morcovii sunt bogati in poli-acetilena (falcarinol antioxidant). Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Newcastle, pe animale de laborator a constatat ca falcarinolul din morcovi poate ajuta la lupta impotriva cancerului prin distrugerea celulelelor pre-canceroase in tumori.
Radacinile proaspete sunt de asemenea, bogate in vitamina C, furnizand aproximativ 9% din DZR. Vitamina C este solubila in apa si are propietati antioxidante . Ea ajuta organismul sa mentina tesutul conjunctiv sanatos, ajuta si la sanatatea dintilor si gingiilor.
Aceasta leguma radacinoasa contine in special cantitati mari de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, vitamina B6 (piridoxina), tiamina (B1), acid pantotenic (B5), etc, care actioneaza in calitate de co-factori de catre enzime in timpul metabolismului substratului in organism.
Morcovul detine de asemenea, cantitati importante de minerale sanatoase, cum ar fi cupru, calciu, potasiu, mangan si fosfor.
Potasiul ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, prin contracararea efectelor sodiului.
Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.
Consumul de morcovi poate oferi urmatoarele beneficii pentru sanatate:
- Imbunatatirea vederii: vitamina A din morcovi ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si poate imbunatati vederea nocturna.
- Protectie impotriva bolilor cardiovasculare: potasiul din morcovi poate ajuta la controlul tensiunii arteriale si la prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Intarirea sistemului imunitar: vitaminele din complexul B din morcovi pot ajuta la intarirea sistemului imunitar.
- Prevenirea constipatiei: fibrele alimentare din morcovi pot ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.
- Imbunatatirea digestiei: fibrele alimentare din morcovi pot ajuta la imbunatatirea digestiei si la promovarea unui tranzit intestinal sanatos.
- Prevenirea anemiilor: acidul folic din morcovi poate ajuta la prevenirea anemiilor si la mentinerea sanatatii globulelor rosii.
- Imbunatatirea sanatatii pielii: vitamina A din morcovi poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la prevenirea imbatranirii premature.
Descriere
Extraordinar de dulci si crocanti, morcovii sunt unul dintre deliciile 100% sanatoase ce nu trebuie sa lipseasca din dieta ta. Intr-adevar, aceste legume radacinoase beneficiaza de numerosi compusi, cum ar fi betacaroten, vitamina A, minerale si antioxidanti in cantitati ample.
Familia: Apiaceae sau familia umbelifer; Genul: Daucus; Numele stiintific: Daucus carota.
Ceilalti membri apropiati morcovului sunt: pastarnacul, patrunjelul, mararul, chimenul, etc.
Morcovul este cultivat si apreciat in toata lumea pentru pretioasa sa radacina. Planta este bianuala si poarta flori in al doilea an de viata. Cu toate acestea, in general, intreaga planta este recoltata prematur atunci cand radacina ajunge la aproximativ un centimetru in diametru.
Morcovii variaza foarte mult in culoare si forma in functie de tipurile de soi. In general, morcovii sunt legume cu capete lungi, plate, de forma conica, superioare, cu coada ca si capetele inferioare. Morcovii europeni pe de alta parte, au mai mult capetele rotunjite, cu corpul aproape cilindric. In plus, morcovi europeni au o culoare portocalie, foarte intensa
Cumparare si pastrare
Morcovii proaspeti sunt disponibili in piete in majoritatea sezoanelor.
Atunci cand cumperi uita-te sa alegi radacini dure, colorate intens si luminoase. Evitati radacinile moi, flasce, cu taieturi sau mucegai. Evita, de asemenea, radacini foarte mari, deoarece indica depasirea maturitatii.
Odata ajunsi acasa, spalatii bine in apa pentru a indeparta praful, solul, sau insecticid / fungicide. In general, morcovii se pastreaza intacti in frigider pentru 2-3 saptamani in campartimentul special de lugume.
Modalitati de sevire
Spalati bine morcovii, apoi taiatile ambele capete si cu un cutit de curatat indepartati un strat subtire de coaja, care contine radacini mici si paroase.
Radacinile tinere au un gust dulce si sunt foarte crocante. Ele pot fi adaugate in supe si necesita un timp scurt de preparare termina (cca. 10-12 min).
Idei de servire
Din morcovii proaspeti se pot face salate in combinatie cu alte fructe sau legume, (felii de legume amestecate cu alte radacinoase, cum ar fi ridichi, sfecla, rosii, varza creata sau cu verdeata).
Sucul de morcovi este o bautura racoritoare, care nu trebuie sa lipseasca in zilele toride de vara.
Morcovii se amesteca bine cu legume, cum ar fi fasole verde, cartofi, mazare verde in varietate de retete, fie inabusita, in curry, fie alaturi de carne ca si salata.
Radacina este, de asemenea, utilizata in prepararea de prajituri, budinci, tarte, bors, supe, etc.
Acestea sunt, de asemenea, folosite pentru a face alimente sanatoase pentru copii.
In Europa, in perioada de iarna se pregatesc muraturi mixe ce contin morcovi, gogonele (rosii culese prematur, inainte de coacerea completa), varza, ardei, dar si fructe cum ar fi: pepene rosu, mere, pere si gutui.
Valori nutritionale
Morcovii (Daucus carota), Proaspeti, Valori nutritionale per 100 g
Principiu activ | Cantitate nutrienti | Procent DZR (doza zilnica recomandata) |
Energie | 41 Kcal | 2% |
Carbohidrati | 9.58 g | 7% |
Proteine | 0.93 g | 1.5% |
Grasime totala | 0.24 g | 1% |
Colesterol | 0 mg | 0% |
Fibre alimentare | 2.8 g | 7% |
Vitamine | ||
Acid folic | 19 mcg | 5% |
Niacina | 0.983 mg | 6% |
Acid pantotenic | 0.273 mg | 5.5% |
Piridoxina (B6) | 0.138 mg | 10% |
Riboflavina | 0.058 mg | 4% |
Tiamina | 0.066 mg | 6% |
Vitamina C | 5.9 mg | 10% |
Vitamina A | 16706 IU | 557% |
Vitamina K | 13.2 mcg | 11% |
Electroliti | ||
Sodiu | 69 mg | 4.5% |
Potasiu | 320 mg | 6.5% |
Minerale | ||
Calciu | 33 mg | 3% |
Curu | 0.045 mg | 5% |
Fier | 0.30 mg | 4% |
Magneziu | 12 mg | 3% |
Mangan | 0.143 mg | 6% |
Zinc | 0.24 mg | 2% |
Fosfor | 35 mg | 5% |
Seleniu | 0.1 mcg | <1% |
Fitonutrienti | ||
Betacaroten | 8285 mcg | – |
Luteina – zeaxantina | 256 mcg | – |
Alfacaroten | 3427 mcg | – |
Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.
Leave A Comment