Beneficii pentru sănătate

  • cartofii sunt una din cele mai bogate surse de amidon, vitamine, minerale și fibre dietetice. 100 g oferă 70 de calorii, cu toate acestea, ei conțin foarte puține grăsimi (doar 0,1 g per 100 g) și deloc colesterol;
  • sunt surse foarte bune de fibre naturale, atât solubile cât și insolubile. Fibrele alimentare din compoziția lor crește calitatea scaunului, astfel ajutând la prevenirea constipației;
  • tuberculii sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamine din grupul B cum ar fi piridoxina (vitamina B6), tiamina (B1), niacina (B3), acid pantotenic (B5) și folati (acid folic);
  • cartofii proaspeți, împreună cu coaja lor sunt o sursă bună de vitamine antioxidante, spre exemplu vitamina C. 100 g de tuberculi proaspeți conțin 19,7 mg sau 25% din DZR (doza zilnică recomandată) din această vitamină;
  • Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută corpul să lupte împotriva agenților infecțioși și ajută la eliminarea radicalilor liberi;
  • aceștia conțin, de asemenea, cantități adecvate din multe minerale esențiale, cum ar fi fierul, manganul, magneziul, fosforul, cuprul și potasiul;
  • cartofii roșii conțin o cantitate importantă de vitamina A și flavonoide antioxidante, cum ar fi carotenul și zeaxantina;
  • studii recente de la serviciul de cercetare sugerează că flavonoizii antioxidanți, quercetina prezentă în cartofi, are proprietăți anti-canceroase și proprietăți cardio-protectoare.

Descriere cartofi

Cartofii sunt legume rădăcinoase ce oferă o sursă bună de amidon, vitamine și fibre. Cartofii sunt una dintre culturile perene cele mai cultivate și unul dintre alimentele ieftine de bază ale populației sărace din întreaga lume. Din punct de vedere botanic, acesta face parte din familia Solanaceae.
Planta crește aproximativ 12 până la 18 centimetri în lungime și poartă mulți tuberculi subterani. Tuberculii au de obicei forme de la rotunde la ovale și chiar alungite și variază în dimensiune. Pe plan intern, pulpa este luminoasă, de culoare crem-alb, trandafir roșu sau roșcat, în funcție de soi, cu textură umedă.

Cele mai populare specii de cartofi sunt:

  • cartofii albi: în special buni pentru fiert;
  • cartofii roșii: buni pentru copt și prăjit, deoarece își păstrează mai bine forma;
  • cartofii dulci: seamănă foarte bine la gust cu dovleacul copt.

Cumpărare și păstrare

Cartofii proaspeți sunt disponibili în magazinele de pretutindeni. Ei pot fi păstrați în saci aerisiți sau în lăzi neacoperite, pentru perioade lungi de timp (până la 3 luni), în spații răcoroase și aerisite.

Prepararea și servirea

Fiind o legumă rădăcinoasă, adesea este supusă infestării cu pesticide, deci prin urmare spălați-i bine înainte de preparare.

Cartofii pot fi preparați în numeroase feluri:

  • pot fi prăjiți cu sau fără coajă, cu condimente sau ca atare;
  • piureul din cartofi, albi sau dulci (se fierb cartofii, apoi se scurge de apă și se amestecă cu unt și lapte. Se adaugă sare și alte condimente după gust);
  • copti în jar, la cuptor cu verdeturi aromatice sau pregătiți la aburi cu unt și pătrunjel, sunt o garnitură perfectă pentru friptură;
  • ei sunt de asemenea delicoși în rețeta de cartofi franțuzești, alături de brânză, ouă și smântână;
  • se pot prepara și găluște din cartofi cu diferite umpluturi, cum ar fi găluște umplute cu prune, sau ca și clătite din cartofi, prefierti și rași;
  • se pot adăuga și la supe, ciorbe, alături de carne și alte legume cum ar fi mazărea, morcovii, țelina.

Profilul de siguranță

Cartofii pot conține alcaloizi toxici, solanina și chaconina. Acești alcaloizi prezenți în cele mai mari concentrații se află imediat sub coajă și crește proporțional cu vârsta și expunerea la lumină solară. Gătit la temperaturi ridicate (peste 170 °C) se distrug parțial aceste substanțe toxice.

Atunci când sunt consumați în cantități mari, acești compuși pot provoca dureri de cap, slăbiciune, crampe musculare și în cazuri severe pierderea cunoștinței și comă, cu toate acestea, otrăvirea cu cartofi se produce foarte rar.

Valori nutriționale

Cartofi, toate soiurile, cu tot cu coajă, valori nutriționale pentru 100 g.

Ce contine cartoful

Principiu activ Cantitate nutrienți Procent din doza zilnica recomandată
Energie 77 Kcal 4%
Carbohidrați 17.49 g 13%
Proteine 2.05 g 4%
Grasime totală 0.10 g 0.5%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 2.1 g 5%
Vitamine    
Folati 15 mcg 4%
Niacina B3 1.061 mg 6%
Acid Pantotenic B5 0.279 mg 6%
Piridoxina B6 0.298 mg 23%
Riboflavina B2 0.032 mg 2.5%
Tiamina B1 0.081 mg 7%
Vitamina A 2 IU <1%
Vitamina C 19.7 mg 25%
Vitamina E 0 mg 0%
Vitamina K 2 mcg 2%
Electroliți    
Sodiu 6 mg 0.4%
Potasiu 425 mg 9%
Minerale    
Calciu 12 mg 1%
Cupru 0 mg 0%
Fier 0.81 mg 10%
Magneziu 23 mg 6%
Mangan 0.141 mg 6%
Fosfor 57 mg 8%
Zinc 0.30 mg 3%
Fitonutrienți    
Beta Caroten 4 mcg
Beta Crypto-xantina 0 mcg
Luteina-zeaxantina 21 mcg
(Sursa: baza de date națională USDA privind nutrienții)