cartofi valori nutritionale

Cartofi

Beneficii pentru sănătate

  • cartofii sunt una din cele mai bogate surse de amidon, vitamine, minerale și fibre dietetice. 100 g oferă 70 de calorii, cu toate acestea, ei conțin foarte puține grăsimi (doar 0,1 g per 100 g) și deloc colesterol;
  • sunt surse foarte bune de fibre naturale, atât solubile cât și insolubile. Fibrele alimentare din compoziția lor crește calitatea scaunului, astfel ajutând la prevenirea constipației;
  • tuberculii sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamine din grupul B cum ar fi piridoxina (vitamina B6), tiamina (B1), niacina (B3), acid pantotenic (B5) și folati (acid folic);
  • cartofii proaspeți, împreună cu coaja lor sunt o sursă bună de vitamine antioxidante, spre exemplu vitamina C. 100 g de tuberculi proaspeți conțin 19,7 mg sau 25% din DZR (doza zilnică recomandată) din această vitamină;
  • Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută corpul să lupte împotriva agenților infecțioși și ajută la eliminarea radicalilor liberi;
  • aceștia conțin, de asemenea, cantități adecvate din multe minerale esențiale, cum ar fi fierul, manganul, magneziul, fosforul, cuprul și potasiul;
  • cartofii roșii conțin o cantitate importantă de vitamina A și flavonoide antioxidante, cum ar fi carotenul și zeaxantina;
  • studii recente de la serviciul de cercetare sugerează că flavonoizii antioxidanți, quercetina prezentă în cartofi, are proprietăți anti-canceroase și proprietăți cardio-protectoare.

Descriere legumă

Cartofii sunt legume rădăcinoase ce oferă o sursă bună de amidon, vitamine și fibre. Cartofii sunt una dintre culturile perene cele mai cultivate și unul dintre alimentele ieftine de bază ale populației sărace din întreaga lume. Din punct de vedere botanic, acesta face parte din familia Solanaceae.
Planta crește aproximativ 12 până la 18 centimetri în lungime și poartă mulți tuberculi subterani. Tuberculii au de obicei forme de la rotunde la ovale și chiar alungite și variază în dimensiune. Pe plan intern, pulpa este luminoasă, de culoare crem-alb, trandafir roșu sau roșcat, în funcție de soi, cu textură umedă.

Cele mai populare specii de cartofi sunt:

  • cartofii albi: în special buni pentru fiert;
  • cartofii roșii: buni pentru copt și prăjit, deoarece își păstrează mai bine forma;
  • cartofii dulci: seamănă foarte bine la gust cu dovleacul copt.

Cumpărare și păstrare

Cartofii proaspeți sunt disponibili în magazinele de pretutindeni. Ei pot fi păstrați în saci aerisiți sau în lăzi neacoperite, pentru perioade lungi de timp (până la 3 luni), în spații răcoroase și aerisite.

Prepararea și servirea

Fiind o legumă rădăcinoasă, adesea este supusă infestării cu pesticide, deci prin urmare spălați-i bine înainte de preparare.

Cartofii pot fi preparați în numeroase feluri:

  • pot fi prăjiți cu sau fără coajă, cu condimente sau ca atare;
  • piureul din cartofi, albi sau dulci (se fierb cartofii, apoi se scurge de apă și se amestecă cu unt și lapte. Se adaugă sare și alte condimente după gust);
  • copti în jar, la cuptor cu verdeturi aromatice sau pregătiți la aburi cu unt și pătrunjel, sunt o garnitură perfectă pentru friptură;
  • ei sunt de asemenea delicoși în rețeta de cartofi franțuzești, alături de brânză, ouă și smântână;
  • se pot prepara și găluște din cartofi cu diferite umpluturi, cum ar fi găluște umplute cu prune, sau ca și clătite din cartofi, prefierti și rași;
  • se pot adăuga și la supe, ciorbe, alături de carne și alte legume cum ar fi mazărea, morcovii, țelina.

Profilul de siguranță

Cartofii pot conține alcaloizi toxici, solanina și chaconina. Acești alcaloizi prezenți în cele mai mari concentrații se află imediat sub coajă și crește proporțional cu vârsta și expunerea la lumină solară. Gătit la temperaturi ridicate (peste 170 °C) se distrug parțial aceste substanțe toxice.

Atunci când sunt consumați în cantități mari, acești compuși pot provoca dureri de cap, slăbiciune, crampe musculare și în cazuri severe pierderea cunoștinței și comă, cu toate acestea, otrăvirea cu cartofi se produce foarte rar.

Valori nutriționale

Cartoful, toate soiurile, cu tot cu coajă, valori nutriționale pentru 100 g.

Principiu activCantitate nutriențiProcent din doza zilnica recomandată
Energie77 Kcal4%
Carbohidrați17.49 g13%
Proteine2.05 g4%
Grasime totală0.10 g0.5%
Colesterol0 mg0%
Fibre dietetice2.1 g5%
Vitamine  
Folati15 mcg4%
Niacina B31.061 mg6%
Acid Pantotenic B50.279 mg6%
Piridoxina B60.298 mg23%
Riboflavina B20.032 mg2.5%
Tiamina B10.081 mg7%
Vitamina A2 IU<1%
Vitamina C19.7 mg25%
Vitamina E0 mg0%
Vitamina K2 mcg2%
Electroliți  
Sodiu6 mg0.4%
Potasiu425 mg9%
Minerale  
Calciu12 mg1%
Cupru0 mg0%
Fier0.81 mg10%
Magneziu23 mg6%
Mangan0.141 mg6%
Fosfor57 mg8%
Zinc0.30 mg3%
Fitonutrienți  
Beta Caroten4 mcg
Beta Crypto-xantina0 mcg
Luteina-zeaxantina21 mcg
(Sursa: baza de date națională USDA privind nutrienții)

Comentarii

2 răspunsuri la „Cartofi”

  1. DECE CARTOFII CONSTIPA ? :

    1. admin

      Ati citit gresit: “ei sunt surse foarte bune de fibre naturale, atat solubile cat si insolubile. Fibrele alimentare din compozitia lor creste calitatea scaunului, astfel ajutand la prevenirea constipatiei.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *