• Prazul este o sursă bogată de flavonoide antioxidante, minerale și vitamine, inclusiv vitamina A, vitamina C și acidul folic.
  • Datorită conținutului său de allicin, prazul poate contribui la reducerea colesterolului, ameliorarea rigidității vaselor de sânge și diminuarea riscului de boli coronariene și accident vascular cerebral.
  • Prazul este versatil în bucătărie, fiind adesea folosit în supe, tocană, pizza, paste, frittata și multe alte preparate.
  • Spre deosebire de alte specii de Allium, prazul conține mai puțin gaz sulfidic alilic, provocând o iritare mai mică a pielii, mucoasei și ochilor.

Beneficiile pentru sănătate ale prazului

  • Prazul conține multe flavonoide unice antioxidante, minerale și vitamine care au beneficii dovedite pentru sănătate.
  • Prazul are un conținut moderat de calorii. 100 g de tulpini proaspete conțin 61 de calorii. Mai mult, tulpinile lor alungite furnizează cantități bune de fibre solubile și insolubile.
  • Deși prazul conține proporțional mai puțini tiosulfonați decât usturoiul; totuși, acestea posedă cantități semnificative din aceste grupe de antioxidanți, cum ar fi disulfura de dialil, trisulfura de dialil și disulfura de alil propil. Compușii se transformă în alicină prin reacția enzimatică atunci când tulpina de praz este supusă zdrobirii, tăierii etc. Puterea totală antioxidantă măsurată (valoarea ORAC) a 100 de grame de praz este de 490 TE (Echivalente Trolox).
  • Studiile de laborator arată că alicina reduce formarea colesterolului prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductase în celulele hepatice. În plus, s-a descoperit că are activități antibacteriene, antivirale și antifungice.

În plus, alicina reduce rigiditatea vaselor de sânge prin facilitarea eliberării de oxid nitric (NO) în peretele vasului și, astfel, aduce o reducere a presiunii sanguine totale. Blocând formarea de cheaguri plachetare și având o acțiune fibrinolitică (spargerea cheagurilor) în vasele de sânge, alicina ajută la reducerea riscului global de boală arterială coronariană (CAD), boli vasculare periferice (PVD) și accident vascular cerebral.

Prazul este o sursă excelentă de vitamine esențiale pentru o sănătate optimă. Tulpinile lor conțin de fapt mai multe vitamine vitale, cum ar fi piridoxina, acidul folic, niacina, riboflavina și tiamina în proporții corecte. 100 g de tulpini proaspete oferă 64 µg de folate. Acidul folic este esențial pentru sinteza ADN-ului și diviziunea celulară. Nivelele lor adecvate în dietă în timpul sarcinii pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți.

Prazul este una dintre sursele bune de vitamina A (1667 UI sau 55% din RDA la 100 g) și alți antioxidanți fenolici flavonoizi precum carotenoidele, xantina și luteina. Acestea au și alte vitamine esențiale, cum ar fi vitamina C, K și E. Vitamina C ajută corpul uman să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și să elimine radicalii liberi pro-inflamatorii dăunători.

Mai mult, tulpinile sale conțin cantități mici de minerale precum potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc și seleniu.

Descriere praz

Cu un gust delicat și dulce, prazul este format din tulpini cilindrice formate din frunze și este o plantă din familia cepei, din genul Allium. Sunt plante bianuale, înalte, subțiri, cu o tulpină cilindrică lungă compusă din straturi concentrice de frunze suprapuse. Sunt folosite adesea ca legume în preparatele stir-fry în multe părți ale Asiei, Europei și Americii.

Botanic vorbind, prazul aparține familiei Alliaceae de plante bulbifere, din genul: Allium. Cu toate acestea, spre deosebire de ceapa și usturoiul, nu formează bulbi subterani.

Denumire științifică: Allium ampeloprasum var. porrum.

Prazul necesită un sol bine drenat, fertil pentru a înflori. În general, este cultivat ca o cultură anuală în multe părți ale Europei și Asiei. Fermierii seamănă semințe sau transplantează răsaduri deja crescute în câmp, care durează aproximativ 100-120 de zile până la recoltare.

În general, prazul este plantat în tranșee adânci pentru a-l lipsi de soare, care altfel ar transforma tulpinile lor verzi (pigmentare cu clorofilă) datorită fotosintezei. Pe măsură ce planta crește în înălțime, fermierii umplu treptat tranșeul, tragând pământul înconjurător pentru a crea un munte în jurul tulpinii. Această metodă este aplicată pentru a obține tulpini lungi, albe, dulci în loc de tulpini verzi și ascuțite.

Selecție și depozitare

Prazul este disponibil în cea mai bună formă în timpul sezonului de primăvară. Cu toate acestea, poate fi disponibil proaspăt pe tot parcursul anului în majoritatea supermarketurilor. La cumpărare, alegeți praz organic proaspăt, deoarece este bogat în aromă și nutrienți. Căutați tulpini uniforme, lungi, ferme, de culoare albă, cu bulbi sănătoși, deoarece acest lucru indică produse agricole proaspete.

Evitați tulpinile cu vârfuri galbene uscate.

Odată ajunse acasă, înfășurați-le într-un prosop de hârtie și puneți-le în frigider, unde rămân proaspete până la o săptămână.

Metode de preparare și servire

Prazul dă un gust blând, dulce, de ceapă preparatelor în care este adăugat. Nu este la fel de ințepător ca usturoiul sau ceapa. Deși este folosit cu moderație în afara continentului european, prazul a câștigat recent teren în bucătăria din Extremul Orient și Mediterană.

Pentru a prepara; îndepărtați frunzele verzi de deasupra. În mod similar, tăiați partea de jos a rădăcinii. Într-un bol mare cu apă, clătiți ușor tulpina pentru a îndepărta orice nisip, pietriș și sol de pe suprafață. Scurgeți și ștergeți cu un prosop de hârtie.

Cojiți straturile exterioare cu mâna. Ați putea dori să le tăiați în inele, să le tăiați pe lungime sau în pătrate cu un cuțit, în funcție de rețetele pe care le pregătiți.

Iată câteva sfaturi de servire:

Tăiate în felii, tulpinile tinere și delicate pot fi utilizate crude în salate.

Se combină bine mai ales cu legume, smântână, unt, brânză, fructe de mare și ouă.

Tulpinile lor delicate sunt unele dintre cele mai căutate, în special în tocană și supe. Supa de cartofi cu praz este o preparare favorită de iarnă din Europa de Nord, în special britanică și franceză (vichyssoise).

Prazul blanșat tăiat julien este utilizat în prepararea quiche-ului cu adăugare de rucola și ierburi cum ar fi busuiocul.

Ele pot fi, de asemenea, folosite în frittata, pizza și paste, și la fel ca ceapa de primăvară în tăiței, orez prăjit, pulao, etc., în stir-fries apetisante.

Profil de siguranță:

Spre deosebire de alte specii de Allium cum ar fi ceapa, prazul conține mai puțin gaz sulfidic alilic și, prin urmare, provoacă o iritare mai ușoară a pielii, mucoasei și ochilor.

Valori nutriționale

Praz (A. ampeloprasum var. porrum), Valoarea nutrienților per 100 g

Ce conține prazul

Principiu activ Valoarea Nutrienților Procentul din RDA
Energie 61 Kcal 2%
Carbohidrați 14.15 g 11%
Proteine 1.50 g 3%
Grăsime Totală 0.30 g 1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibră Dietetică 1.8 g 5%
Vitamine    
Acid folic 64 µg 16%
Niacină 0.400 mg 2.5%
Acid pantotenic 0.140 mg 3%
Piridoxină 0.233 mg 18%
Riboflavină 0.030 mg 2%
Tiamină 0.060 mg 5%
Vitamina A 1667 IU 55%
Vitamina C 12 mg 15%
Vitamina E 0.92 mg 6%
Vitamina K 47 µg 39%
Electroliți    
Sodiu 20 mg 1%
Potasiu 180 mg 4%
Minerale    
Calciu 59 mg 6%
Cupru 0.120 mg 13%
Fier 2.10 mg 26%
Magneziu 28 mg 7%
Mangan 0.481 mg 2%
Fosfor 35 mg 5%
Seleniu 1 µg 2%
Zinc 1.2 mg 11%
Fitonutrienți    
Beta Caroten 1000 µg
Cripto-xantin-ß 0 µg
Lutein-zeaxantin 1900 µg
Sursa: Baza de date națională a nutrienților USDA