• doar 43 de calorii la 100 de grame
  • bogat in vitamina A, 38% din DZR la 100 g
  • bogat in vitamina C, 52% din DZR la 100 g

Beneficii pentru sanatate

Racoritor si delicios, grapefruit-ul are foarte puține calorii, conținând doar 42 de calorii la 100 de grame. Cu toate acestea, este bogat în pectină, o fibră solubilă nedigerabilă, care, acționând precum un laxativ, ajută la protejarea mucoasei colonului prin reducerea timpului de expunere a acestuia la substanțele toxice acumulate, având și efect anticancerigen.

Pectina ajută la hrănirea și susținerea florei bacteriene. În plus, studiile au demonstrat că pectina reduce nivelul colesterolului din sânge prin reducerea reabsorbției acestuia.

Fructul reprezintă o sursă bogată de vitamina A (oferă aproximativ 1150 UI la 100 de grame) și antioxidanți flavonoizi, precum naringenina (aceasta fiind substanța care conferă gustul amărui grapefruitului) și naringina. În plus, reprezintă o bună sursă de licopen, beta-caroten, xantină și luteină. Studiile sugerează că acești compuși au proprietăți antioxidante și sunt esențiali pentru buna funcționare a vederii. Puterea antioxidantă totală măsurată în termenii capacității de absorbție a radicalilor oxigenului din grapefruit este de 1548 micromoli TE/100 de grame. În plus, vitamina A este, de asemenea, necesară pentru menținerea sănătății mucoaselor și a pielii. Consumul unor fructe bogate în vitamina A și flavonoide protejează împotriva cancerului cavității bucale și pulmonare.

Constituie o sursă excelentă de vitamina C, furnizând aproximativ 52% din doza zilnică recomandată. Vitamina C este un puternic antioxidant natural și ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și a agresiunii radicalilor liberi. Mai mult, este necesară pentru menținerea sănătății țesutului conjunctiv și ajută la vindecarea rănilor timpurii. De asemenea, facilitează absorbția fierului din intestin.

O cantitate reprezentând 100 de grame de fructe proaspete conține aproximativ 135 mg de potasiu. Acesta este o componentă importantă a celulelor și fluidelor organismului, menține ritmul cardiac și tensiunea arterială în limite normale prin combaterea efectelor sodiului.

Descriere grapefruit

Grapefruitul este bogat în fitonutrienți precum vitamina A, betacaroten și licopen. Este considerat drept fructul paradisului datorită proprietăților de vindecare a bolilor, mai ales printre iubitorii de fitness.

Planta este un arbore citric subtropical și, din punct de vedere botanic, aparține vastei familii a citricelor, Rutaceae. Denumirea științifică este Citrus paradisi.

Grapefruitul, care este un pom vesnic verde, cultivat pentru fructele sale, a fost descoperit în pădurile din insula Barbados din Caraibe. Acum este unul dintre fructele cultivate pe scară largă în Statele Unite, în special în Florida, California și alte state semi-tropicale. Fructul este, de fapt, un hibrid natural dintre pomelo și portocală. Pomul crește până la 15 m înălțime și poartă numeroase fructe de culoare galben-oranj în fiecare sezon.

Fiecare fruct are o formă ușor aplatizată, diametrul de 8-12 cm și cântărește în general până la 250 grame. În mod caracteristic, fructul are coaja puțin mai groasă și mai grea decât portocalele. În interior, pulpa este segmentată ca și în cazul portocalelor. Fructul este foarte suculent, acid, iar culoarea variază în funcție de soiuri, putând avea pulpa albă, roz sau roșie și dulceață diferită. În timp ce unele soiuri sunt lipsite de sâmburi, altele pot avea până la 50 de semințe albe, eliptice și ascuțite, cu lungimea de aproximativ 1/2 inch.

Grapefruit roșu

Soiurile roșii de grapefruit sunt deosebit de bogate în cel mai puternic antioxidant flavonoid, și anume licopenul. Studiile au arătat că licopenul protejează pielea împotriva deteriorării produse de razele ultraviolete și oferă protecție împotriva cancerului de prostată.

În plus, conține o concentrație bună de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, riboflavina, piridoxina și tiamina, precum și unele minerale cum ar fi fierul, calciul, cuprul și fosforul.

Selecție și depozitare

Sezonul grapefruitului începe din septembrie și durează până în decembrie. Cu toate acestea, în supermarket-uri, fructele proaspete sunt disponibile pe tot parcursul anului. Fructele mature recoltate mecanic tind să aibă unele leziuni superficiale. Totuși, în general, acestea nu afectează calitatea fructului.

Este indicat să alegeți fructele proaspete, în culori luminoase, a căror coajă cedează puțin sub presi

une blândă, pentru ca apoi să-și revină imediat. Fructele trebuie să fie lipsite de riduri, să fie grele în raport cu dimensiunea lor și să răspândească o aromă dulce. Evitați fructele moi, cu pete, deoarece tind să se strice repede.

Păstrați-le la temperatura camerei timp de câteva zile. Pentru depozitare îndelungată, așezați-le în frigider, în compartimentul destinat fructelor și legumelor, unde pot rezista bine până la trei săptămâni. Totuși, depozitarea prelungită, la temperaturi de sub 10 grade Celsius, poate deteriora fructul.

Pregătirea și modalitatea de servire

Spălați grapefruitul cu apă rece înainte de a-l consuma, pentru a îndepărta murdăria sau urmele de pesticide (chiar dacă probabil nu veți consuma și coaja), deoarece prin tăierea fructelor nespălate, pot fi transferate în pulpa murdăria și bacteriile aflate pe coajă.

Pot fi consumate precum portocalele. Feliați fructul pe orizontală în două jumătăți și scoateți secțiunile folosind o lingură. De asemenea, puteți face câteva scobituri superficiale verticale pe coajă și apoi să decojiți fructul folosind degetele sau un cuțit. Înlăturați pielita și fibrele și curățați ușor membrana și semințele.

Iată câteva sfaturi de servire:

  • Fructele constituie un mare plus dacă sunt adăugate în salatele de verdeturi sau în cele de fructe.
  • Sucul de grapefruit poate fi consumat drept băutură răcoritoare în timpul zilei.
  • De asemenea, grapefruitul poate fi folosit la prepararea deserturilor, gemurilor, marmeladei și jeleurilor. Coaja fructului poate fi confiată, ca și în cazul portocalelor.

Contraindicații grapefruit

Consumul de grapefruit poate provoca reacții alergice la unele persoane, manifestându-se prin simptome precum erupții cutanate, umflături sau dificultăți de respirație.

Grapefruitul poate interacționa într-un mod nedorit cu o serie largă de medicamente, inclusiv cele utilizate pentru problemele cardiovasculare, cum ar fi statinele și unele medicamente anti-hipertensive, medicamente pentru anxietate, precum benzodiazepinele, și multe alte medicamente de prescripție. Interacțiunea se produce deoarece grapefruitul inhibă o enzimă numită CYP3A4, care este responsabilă pentru metabolizarea multor medicamente în organism. Ca rezultat, medicamentele nu sunt metabolizate cum ar trebui, ceea ce poate duce la niveluri potențial toxice în corp.

Pe lângă aceasta, grapefruitul este acid și poate agrava unele probleme gastrointestinale. Persoanele cu afecțiuni precum ulcerele peptice sau refluxul gastroesofagian ar trebui să fie precaute atunci când consumă grapefruit. Acesta poate irita mucoasa stomacului și esofagului, ceea ce poate duce la simptome agravate, inclusiv arsuri în piept și indigestie.

Valori nutriționale

Grapefruit (Citrus paradisi), Proaspăt,

Valori nutriționale per 100 g

Principiu activ

Cantitate nutrienți

Procent DZR

(doza zilnica recomandată)

Energie

42 Kcal

2.3%

Carbohidrați

10.7 g

8%

Proteine

0.77 g

1%

Grasime totală

0.14 g

0.5%

Colesterol

0 mg

0%

Fibre alimentare

1.70 g

4%

Vitamine

   

Acid folic

13 µg

3%

Niacina (B3)

0.204 mg

1,5%

Acid pantotenic (B5)

0.262 mg

5%

Piridoxina (B6)

0.053 mg

4%

Riboflavina (B2)

0.031 mg

2,5%

Tiamina (B1)

0.043 mg

4%

Vitamina C

31.2 mg

52%

Vitamina A

1150 IU

38%

Vitamina E

0.13 mg

1%

Vitamina K

0 µg

0%

Electroliți

   

Sodiu

0 mg

0%

Potasiu

135 mg

3%

Minerale

   

Calciu

22 mg

2%

Cupru

32 mcg

4%

Fier

0.08 mg

1%

Magneziu

9 mg

2%

Mangan

0.022 mg

1%

Zinc

0.07 mg

1%

Fitonutrienți

   

Betacaroten

686 µg

Betacriptoxantină

73 µg

Licopen

149 µg

Sursa: USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA.