• contine numai 50 de calorii la 100 g
  • sursa importanta de fibre dietetice si de bromelaina (enzima digestiva proteolitica)

Beneficii pentru sanatate

Ananasul, datorita unei arome foarte exotice si dulci in acelasi timp, este un fruct deosebit, fiind probabil printre cele mai sanatoase alimente posibile. Printre cele mai importante beneficii ale sale putem mentiona faptul ca ajuta foarte mult la protectia ficatului, ca are efect antihelmintic si ca ajuta digestia. Daca te afli la o dieta, atunci ananasul este fructul potrivit pentru tine, fiind foarte sanatos. Este un fruct bogat in micronutrienti si fibre, ajutand chiar si la protectia impotriva cancerului iar prin faptul ca deblocheaza orice impediment al vaselor sanguine ajuta si la protectia inimii. Pentru un plus de energie si de intarire a imunitatii, oricine ar trebui sa apeleze la ananas. La cat mai mult ananas. In plus are si putine calorii, aproximativ 50 Kcal la 100 grame.

Indiferent de forma sub care se consuma – suc sau fruct proaspat – ananasul este foarte bogat in antioxidanti, ajutand imunitatea si protectia impotriva radicalilor liberi. Enzimele pe care le contine ananasul vor dizolva proteinele ce provin din restul alimentelor, asadar digestia ta iti va multumit.

Printre principalele componente ale sale putem aminti:

–          foarte multe vitamine si minerale, cum ar fi complexul de vitamine B, vitamina A, calciu, cupru, potasiu, sodiu, iod, fier, magneziu si fosfor

–          vitamina C, aproximativ 100 de grame de ananas furnizand peste jumatate din doza zilnica recomandata

–          mangan, doar 100 de grame din acest fruct fiind mai mult decat suficient pentru doza zilnica recomandata

–          bromelaina, o enzima ce are rol antiinflamator, reducand riscul formarii cheagurilor de sange si tot odata ajuta in digestia proteinelor.

In ceea ce priveste beneficiile, nici nu am sti cu care sa incepem, fiind un leac impotriva multor afectiuni. In primul rand ananasul iti va ajuta digestia si va avea un efect antiinflamator datorita bromelinei. Doze regulate de ananas pot sa reduca intr-un mod considerabil coagularea sangelui, inflamatiile si diverse tumori. Mai mult decat atat, sistemul imunitar iti va fi consolidat datorita vitaminii C, fiind un adevarat antioxidant care lupta impotriva bolilor precum raceala sau gripa. Manganul din ananas te va ajuta sa ai in fiecare zi parte de energie iar sansele de a avea probleme cu ochii la varste inaintate scad cu pana la 30% prin consumul regulat de ananas.

-> Ananasul proaspat are un continut scazut de calorii. Cu toate acestea, el este o sursa unica de multi compusi, minerale si vitamine care sunt esentiali pentru o sanatate optima.

-> Pulpa sa nu contine grasimi saturate sau colesterol, cu toate acestea, ea este sursa bogata de fibre dietetice solubile si insolubile, cum ar fi pectina.

-> Fructele de ananas contin o enzima proteolitica, bromelaina , care ajuta la o digerare mai buna a proteinelor. Bromelaina are de asemenea efecte anti-inflamatorii, proprietati anti-coagulante si anti-canceroase. Studiile au aratat ca un consum regulat de ananas ajuta la lupta impotriva artritei si a indigestiei.

-> Ananasul proaspat este o sursa excelenta de vitamina C, una dintre vitaminele cu cel mai mare efect antioxidant. 100 g de fruct contin  47.8 mg, peste  50% din necesarul zilnic din aceasta vitamina. Vitamina C este necesara pentru sinteza de colagen in organism. Colagenul este o proteina esentiala pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor. Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa se protejeze de scorbut, dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi (stimuleaza imunitatea) si curata radicalii liberi din organism.

-> Acesta contine, de asemenea si vitamina A, insa in cantitate mica, aproximativ 58 UI la 100 grame si beta-caroten.  Acesti compusi sunt cunoscuti pentru proprietatile antioxidante. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru mentinerea mucoaselor membranare sanatoase, a pielii si esentiale pentru vedere. Studiile au sugerat ca, consumul de fructe naturale bogate in flavonoizi ajuta corpul uman sa se protejeze de cancer pulmonar si cancer al cavitatii bucale.

-> In plus, ananasul este un fruct bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi grupul de folati , tiamina, piridoxina, riboflavina si minerale cum ar fi cupru , mangan si potasiu.
Potasiul este o componenta importanta pentru fluidele din celulele corpului, ajutand la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.
Cuprul este un cofactor de ajutor pentru sinteza de celule rosii din sange.
Manganul este un co-factor pentru enzima superoxid dismutaza, care este un maturator foarte puternic de radicali liberi.

Descriere ananas

Una dintre cele mai apreciate si populare fructe, ananasul are o istorie interesanta. Ananasul este, de fapt nativ din Paraguay, America de Sud. Mai tarziu, acesta a fost adus in Spania, cand Columb a descoperit America, in 1493, de unde, a fost raspandit in restul lumii de catre marinari (la fel ca tomatele).

Denumirea stintifica: Ananas comosus;
Familia: Bromeliaceae;
Genul: Ananas.

Ananasul este un fruct tropical, peren, tolerant la seceta, este o planta care creste pana la 5-8 metri in inaltime. Planta produce mai multe fructe lungi, ovale in fiecare sezon, din martie pana in iunie.

Fructul este descris ca si un compus din mai multe fructe mici care se dezvolta fuzionate in jurul miezul central. Pulpa sa este suculenta si carnoasa, cu tulpina care serveste ca un miez fibros de sprijin. Exteriorul este dur, cu mici solzisori ce pot fi de culoare verde inchis, galben, portocaliu-galben sau rosu atunci cand fructul este foarte copt. Pulpa este suculenta si poate varia ca si culoare de la alb-crem la galben si are un amestec de gust dulce si o aroma bogata. Fiecare fruct masoara in marime aproximativ 12-15 cm lungime si cantareste 1-3 kg sau mai mult, in functie de soi.

Cumpararea si pastrarea

Sezonul ananasului dureaza din martie pana in iunie, cand fructele proaspete sunt disponibile in piete, la cele mai bune preturi. In timp ce fructele mai mari vor avea o proportie mai mare de pulpa comestibila, cele mici vor avea mai putina pulta, insa de obicei, nu exista nici o diferenta de calitate intre un ananas mic si unul mare.
Alege fructele care nu prezinta pete moi, mucegai, vanatai si lovituri, toate  pot indica faptul ca fructul este vechi. Cele coapte se vor stica repede daca sunt lasate la temperatura camerei, insa daca le veti depozita in camere reci, bine aerisite, sau in frigider, le mai puteti pastra 1-2 zile de la cumparare.

Preparare si servire

Sucul de ananas este cel mai simplu mod prin care poti profita de beneficiile acestui fruct, fiind metoda prin care veti asimila cel mai bine vitamina C. Pentru cei cu mai putin timp liber extractul din ananas reprezinta cea mai la indemana solutie, fiind foarte util in curele de slabire. Iar in final va oferim o reteta simpla, foarte gustoasa si fara colesterol, insa cu un nivel foarte ridicat de nutrienti: se ia o banana inghetata, o cana mare cu ananas proaspat, o cana cu lapte si o lingurita de miere. Amestecati totul intr-un blender si savurati rezultatul.

Ananasul poate fi taiat si curatat in mai multe moduri. De obicei, coroana si baza fructului sunt taiate cu un cutit. Apoi, pentru a decoji fructul, asezati cu baza pe tocator si taiati cu atentie coaja. Odata ce coaja este eliminata, taie fructul in dimensiunile dorite.
Exista si ananas gata curatat la conserva, asta reprezinta o varianta daca ti se pare prea greu de curatat.

Iata cateva sfaturi de servire:

-> Sectiuni proaspete de ananas sunt un mare plus pentru salate de fructe si topping-uri.

-> Sucul proaspat de anans, fie simplu sau combinat cu alte fructe poate fi revigorant.

-> Este, de asemenea, utilizat in prepararea de deserturi, gemuri si jeleuri.

-> Anansul se poate folosi si la mancaturi, in tocanite, pizza sau ca si garnitura alaturi de alte legume preparate pe gratar.

Profilului de siguranta

Fructul de ananas contine o enzima proteolitica numita bromelaina , care poate provoca sangerari excesive uterine daca este consumat in cantitati mari in timpul sarcinii.

Valori nutritionale

Ananas (Ananas comosus), Proaspat, Valori nutritionale per 100 g

Ce contine ananasul

Principiu activ Cantitate nutrient Procent DZR
(doza zilnica recomandata)
Energie 50 Kcal 2.5%
Carbohidrati 13.52 g 10%
Proteine 0.54 g 1%
Grasime totala 0.12 g <1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre alimentare 1.40 g 4%
Vitamine    
Acid folic 18 µg 4.5%
Niacina (B3) 0.500 mg 4%
Acid pantotenic (B5) 0 mg 0%
Piridoxina (B6) 0.112 mg 9%
Riboflavina (B2) 0.018 mg 1.5%
Tiamina (B1) 0.079 mg 6.5%
Vitamina C 47.8 mg 80%
Vitamina A 58 IU 2%
Vitamina E 0.02 mg <1%
Vitamina K 0.07 µg 0.5%
Electroliti    
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 109 mg 2.5%
Minerale    
Calciu 13 mg 1.3%
Cupru 0.110 mg 12%
Fier 0.29 mg 3.5%
Magneziu 12 mg 3%
Mangan 0.927 mg 40%
Zinc 0.12 mg 1%
Fosfor 8 mg 1%
Seleniu 0.1 mcg <1%
Fitonutrienti    
Beta-caroten 17 mcg
Beta-cripto-xantin 11 mcg
     

Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.