Descriere merisoare

 

Unice, salbatice in habitatul lor natural, merisoarele sunt bogate in fitonutrienti (compusi vegetali naturali), in special antioxidanti proantocianidine, care sunt esentiali pentru o bunastare generala.

 

Merisoarele sunt intr-adevar compuse din numeroase substante chimice benefice pentru sanatate, care pot oferi protectie impotriva cariilor dentare, a infectiilor tractului urinar si a bolilor inflamatorii.

 

Planta poate fi descrisa ca un arbust vesnic verde, pitic, tarator sau o vita de vie joasa. Apartine familiei Ericaceae, din genul: Vaccinium, si subgenul: Oxycoccos. Denumire stiintifica: Vaccinium macrocarpon.

 

In habitatul sau natural, planta de merisor creste viguros in toate partile temperate si mai reci ale Europei, in statele nordice din Statele Unite si Canada. Planta este un arbust pitic, tarator sau vita de vie, care are o inaltime de la 10 pana la 20 cm. Prezinta tulpini zvelte, nu foarte groase, lemnoase, purtand frunze mici, vesnic verzi.

 

Sezonul merisorului dureaza din octombrie pana in decembrie. Fructul este o boaba mica, rotunda, de culoare rosie. Fiecare boabe are patru seminte mici plasate central, inchise in capsule. Boabele au un gust foarte acid, cu pH-ul cuprins intre 2,3 si 2,5.

 

7 beneficii uimitoare pentru sanatate ale merisoarelor

 

  • Delicioasele merisoarele contin cantitati semnificative de substante fitochimice, flavonoide fenolice numite proantocianidine (PAC). Studiile stiintifice au aratat ca un consum de merisoare, dar si alte fructe de padure, are potentiale beneficii pentru sanatate impotriva cancerului, imbatranirii si bolilor neurologice, inflamatiei, diabetului si infectiilor bacteriene.
  • Compusii antioxidanti precum proantocianidine oligomerice (OPC), flavonoide antocianidine, cianidina, peonidina si quercetina din merisor pot oferi protectie impotriva bolilor cardiovasculare prin contracararea formarii placii de colesterol in inima si vasele de sange. In plus, acesti compusi ajuta corpul uman sa scada nivelul de colesterol LDL si sa creasca nivelul de colesterol HDL-bun din sange.
  • Studiile de cercetare sugereaza ca un consum de suc de merisor poate proteja impotriva infectiilor bacteriene gram-negative, cum ar fi E.coli, in sistemul urinar, prin inhibarea atasarii bacteriilor la vezica urinara si la peretele mucoasei uretrei.
  • Consumul de merisoare conduc la o urina acida. Impreuna cu inhibarea actiunilor de aderenta bacteriana (infectii bacteriene cu proteus), sucul de merisor poate ajuta la prevenirea formarii de calculi alcalini (calciu-amoniu-fosfat) in interiorul tractului urinar.
  • In plus, fructele de padure previn formarea placii pe smaltul dintelui prin interferarea cu capacitatea unei alte bacterii gram-negative, Streptococcus mutans, de a se lipi de suprafata dintelui. Ajuta astfel la prevenirea dezvoltarii cariilor.
  • De asemenea, fructele de padure sunt o sursa buna de multe vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina A, acid folic si compusi fenolici precum beta-carotenul, luteina, zeaxantina dar si minerale precum potasiul si manganul.
  • Capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen sau ORAC (masurarea puterii antioxidante a produselor alimentare) claseaza merisorul la un scor ORAC de 9584 micromol unitati TE la 100 g, unul dintre cele mai mari dintre fructele de padure comestibile.

 

Selectare si depozitare

 

Merisoarele proaspete pot fi disponibile din octombrie pana in decembrie. In magazine, alegele pe cele rosii aprinse, plinute, fara riduri si cu pielea intacta, ferme la atingere, fara taieturi sau crapaturi. Pigmentii antioxidanti sunt concentrati in mare parte in fructele de padure care prezinta piele rosie intensa.

 

Aruncati toate fructele de padure umede, pestrite pentru a preveni raspandirea mucegaiului in restul stocului.

 

In timp ce fructele de padure proaspete, precum si cele uscate au un nivel sanatos de antioxidanti, bauturile de afine imbuteliate si cocktailurile de afine cu adaos de zaharuri pot, de fapt, sa fie lipsite de ele.

 

Boabele proaspete pot fi pastrate la frigider cateva zile. Sortati toate fructele decolorate, moi, zbarcite sau lipicioase inainte de a le depozita. Au o perioada de valabilitate foarte scurta daca sunt pastrate la temperatura camerei.

 

Profil de siguranta

 

Merisoarele contin acid oxalic, o substanta care se gaseste in mod natural in unele fructe si legume (spanac, varza), care se poate cristaliza sub forma de pietre de oxalat in tractul urinar. Din acelasi motiv, persoane cu antecedente cunoscute de pietre la tractul urinar cu oxalat ar putea sa nu vrea sa manance prea multe dintre ele. Prin urmare, se recomanda un aport adecvat de apa pentru a mentine o cantitate normala de urina.

 

De asemenea, acizii oxalici interfereaza cu absorbtia mineralelor precum calciul si magneziul, cauzand deficienta acestora.

 

Studiile de cercetare au determinat ca sucul de merisor potenteaza efectul anticoagulant al warfarinei. Unii pacienti tratati cu warfarina au prezentat sangerari excesive in organe dupa ce au inceput sa bea suc de merisor. Prin urmare, pacientii care folosesc warfarina trebuie sfatuiti sa evite sucul de merisor.

 

Valori nutritionale

 

Merisoare (Vaccinium macrocarpon), Proaspete,

 

Valori nutritive per 100 g

 

Principiu activ Valoare nutritionala % of DZR
Energie 46 Kcal 2.3%
Carbohidrati 12.2 g 9%
Proteine 0.4 g 1%
Grasime totala 0.13 g <1%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 4.6 g 12%
Vitamins    
Folati 1 mcg <1%
Niacina B3 0.101 mg 1%
Acid Pantotenic B5 0.295 mg 6%
Piridoxina B6 0.57 mg 4%
Riboflavina B2 0.020 mg 2%
Tiamina B1 0.012 mg 1%
Vitamina A 60 IU 2%
Vitamina C 13.3 mg 22%
Vitamina E 1.20 mg 8%
Vitamina K 5.1 mcg 4%
Electroliti    
Sodiu 2 mg 0%
Potasiu 85 mg 2%
Minerale    
Calciu 8 mg 1%
Cupru 0.061 mg 7%
Fier 0.25 mg 3%
Magneziu 6 mg 1.5%
Mangan 0.360 mg 16%
Fosfor 13 mg 2%
Seleniu 0.1 mcg 0%
Zinc 0.10 mg 1%
Fitonutrienti    
Beta Caroten 36 mcg
Alfa Caroten 0 mcg  
Beta Crypto-xanthin 0 mcg
Luteina-zeaxantina 91 mcg